Ketras Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 Witam, wczoraj dotarły do mnie części od nowego komputera: XFX 550W 80+ SLI PSU AsRock Z77 Extreme 4 I7 2600k Geil DDR3 8GB 1333MHz CL9 Evo Corsa 2x SilentiumPC Regnum L50 Pure Seagate Barracuda ST1000DM003 SilentiumPC hr 1225 Złożyłem komputer ale na boxowym chłodzeniu, ramy włożyłem na banki 2 i 4 , włączam komputer wiatraczki ruszają (ten od procka ciut później), i zong po 3 sekundach restartuje się komputer. i Tak w kółko, odłączyłem dysk twardy to samo, wypiąłem jedną kość ramu przy czym drugą włożyłem w bank 1 , i znów resety. Nadusiłem reset na płycie, jak i clear cmos także nic to nie dało. płyta główna podaje mi nr kodu (POST CODE) i z tablici DR.Debug wychodzi iż : a) przy włożonych pamięciach tudzież jednej pamięci mam kod 55 a więc : memory not instaled b)przy wyciągnietych pamięciach mam kod 53 a więc : memory initialization error, not usable memory detecred. Czyli albo pamięci uwalone albo muszę jakoś w biose je uruchomić tylko nie mam jak bo podłączywszy monitor przez HDMI bądź inny przez DVI nie daje mi żadnego obrazu. A komputer bez pamięci pracuje tzn wiatraki działają wszystkie i i się nie restartuje. Na tej liście: http://www.asrock.com/mb/Intel/Z77%20Extreme4/?cat=Memory Kod producenta moich: GOC38GB1333C9SC Nie ma wymienionych moich pamięci ram a więc czy byłoby to możliwe, że dlatego są one nie wykrywalne i nie działa komputer? Bez pamięci ram komputer już się nie restartuje tylko jest ten błąd 53 no i brak obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 Wtyczka EPS 8pin podpięta? Pojedynczo każdą kość w każdym slocie sprawdzałeś? Parę dni temu składałem kompa z tą samą obudową i płytą i wszystko działa bez szemrania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ketras Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 Tak tę EPS12V 8 pinową tak bo mam jeszcze 4/8-pinową ale pisze w instrukcji , że zalecają tę 8 pinową. Tak jak pisałem kości pojedynczo wylądowały w każdym slocie i nic. Najbardziej mnie zastanawia fakt iż bez tych kości ramu komputer nie restaruje się (poza brakiem obrazu i błędem 53). Piny sprawdzałem i nie widać by były pogięte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 Piny sprawdzałem i nie widać by były pogięte. Piny w podstawce procesora? Jeśli nie to wyjmij cpu i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ketras Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 Piny w podstawce procesora? Jeśli nie to wyjmij cpu i sprawdź. Tak te w podstawce procka . Nic nie widać by było pogięte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 Płyta ma zworkę clear cmos? Jak tak, sprawdź w instrukcji w jakiej powinna być pozycji i czy jest we właściwej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ketras Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 (edytowane) Sprawdziłem, jest ok. Resetowałem zworką clrmos jak i guzikiem z tyłu i nic. Wyciągnąłem bateryjkę na 1 minutę i także nic. Oto zdjęcia procka i pinów z socketu : http://s624.photobucket.com/albums/tt323/ketras/komputer/ Edytowane 8 Września 2012 przez Ketras Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 IMO jak w 99% takich przypadków przyczyną jest jakaś ciach!ła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ketras Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 IMO jak w 99% takich przypadków przyczyną jest jakaś [ciach!]ła. W poniedziałek mam nadzieję, że w jakimś serwisie sprawdzę z innym ramem i problem się rozwiąże. bo mi już pomysłów brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodzio Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Mam ten sam problem tylko z płytą PERFORMANCE. Niestety po wymianie kosci na KINGSTON takie jak na stronie asrock.com.tw są supportowane nic się nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Ręcznie wklepane timingi i V dla pamieci ?? Edytowane 9 Listopada 2012 przez rafiki20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 dziwne pytania ludzie zadajecie,dlaczego mialo by nie pasować ? jak pamiec ddr3 i plyta ddr3 to musi pasować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 nic nie musi .... Jedynie to co na QVL musi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 Mam stracha. Składam na tej płycie konfig z pamięciami http://www.agito.pl/pamiec-corsair-ddr3-2x4096mb-1600mhz-cl9-0-xmp-vengeance-lp-96-477617.html, ewentualnie takimi http://www.agito.pl/pamiec-corsair-ddr3-4x4gb-1600mhz-cl9-vengeance-xmp-lp-96-645879.html jak starczy kasy i nie wiem czy mi pójdą, jedne są wymienione w suprcie AsRock-a mimo że wydają mi się to te same ramy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) ja mam kingstony i działają bez zarzutu na asrocku. w dodatku mam dwie pary kupione w odstępie około pół roku nawet nie sprawdzałem czy są na liście qvl asrocka - wsadziłem i działają :) kumpel ostatnio składał podobny zestaw i też wziął dwa zestawy po 2x4gb kingstona takie jak moje i również działają bez problemowo. Edytowane 12 Listopada 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 moje Patrioty PSD38G13332 też nie są wymienione na liście wspieranychpamięci ram a działają z tym mobaskiem.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 Najciekawsze jest to, że nikt nie wspomniał o wersji biosu/uefi . To natomiast może mieć istotne znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 Możliwe że nie wszystkie ramy zostały sprawdzone pod względem niestabilności z tą płytą, jednak jeżeli mam opcję wyboru to wolę nie ryzykować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Najciekawsze jest to, że nikt nie wspomniał o wersji biosu/uefi . To natomiast może mieć istotne znaczenie. Mało istotna informacja. I tak odpowiedź twierdzącą na pytanie czy dany konfig zadziała może dać jedynie osoba, która go przetestowała. Ona również poda wersję UEFI. Edytowane 12 Listopada 2012 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProBlackHawk Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 @worms1414, pamięci z sygny śmigają u mnie bez problemów, a różnica (chyba) jest tylko w radiatorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 Pisałem o biosie w kontekście postów mam problem, mam ten sam problem. Gdyby posiadacze problemów jak o osoby piszące u mnie działa, podali wersję bios, mogłoby to przybliżyć rozwiązanie problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmosky Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 Miałem identyczny problem z z77 extreme 4, pomógł update biosu, od tej pory brak problemu. Wiem że tematy stary ale może ktoś jeszcze będzie się z tym borykał. Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prostacz Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ale jak zrobic update biosu jak nie ma obrazu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACA85 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 Mialem taki sam przypadek i identycznd bledy na plycie AsRock Z77 Extreme 4 i koscmi ram zarowno 1 x 4gb goodram jak i 2 x 2 gb g.skill eco cl7 ( 4 x 2gb tez)...Problem polegal na tym ze nie bylo 1 pinu w podstawce proca i nie dzialaly banki pamieci b1 i b2. Kiedy kosc trafila na a1 lub a2 (oby w zadne z gniazd B) to plyta wstawala normalnie...Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...