Pad19 Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 Witam, chcę kupić troche podzespołów i zbudować nowy komputer w obudowie mATX na IvyBridge. Główny problem mam z wyborem płyty głównej i procesora. Po kilkudniowym przeszukiwaniu internetu wydaje mi się że optymalnym produktem będzie płyta główna ASUS P8Z77-M PRO. Z racji że już w ogóle nie gram w gry, no bardzo żadko coś odpalam jeśli juz, to zamierzam korzystać ze zintegrowanej grafiki przynajmniej na razie. Z procesora lubiłem jednak zawsze wyciskać ostatnie poty i troche mnie boli że teraz sobie już nie podkręce takiego i3 tylko ewentualnie dopiero i5 3570K. Mam więc takie pytania: 1. czy na i3 można podkręcać układ graficzny 2. czy na i3 można podkręcać pamięci ram 3. jakie są różnice wydajności mięczy i3 3225 a i5 3570K, czy podkręcenie daje realnego kopa czy to już na tych platformach tylko zabawa dla samego faktu? 4. obecnie mam E5200@3,6GHz 1000Mhz-ram ATI-HD3870 czy nowa platforma mimo zintegrowanej grafiki będzie lepsza lub porównywalna w 3D za sprawą nowocześniejszego procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) 1. we wszystkich mozna 2. troche można - tylko nic to nie daje - taka architektura. 3. spore - o ile corel wykorzysta 4 jajka. Podkręcanie ofc daje adekwatny wzrost wydajność-częstotliwość. 4. będzie kilkakrotnie mniej wydajna za sprawą kiepskiego układu graficznego intela. Edytowane 9 Września 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mglatki Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 1. Poprawa nie będzie znacząca. 3. Z testów jakie znalazłem wynika, że i5 jest ~2x wydajniejszy od tego i3. Niestety test i3 3225 znalazłem tylko jeden. Co do podkręcania, nie powiem jak wielki będzie wzrost wydajności, ale ze względu na wysokie temperatury Ivy Bridge, bardziej do tego celu są polecane procesory poprzedniej generacji na 2500K. W trzeciej generacji procesorów Core niestety Intel postanowił nie lutować zewnętrznej płytki z "kwarcowym rdzeniem", tylko przesmarował pastą. Efektem tego są wysokie temperatury, uniemożliwiające przekroczenie chyba 4,1 GHz w którymś z i5 (nie pamiętam, która dokładnie wersja to była). 4. Zintegrowane grafiki Intela póki co mogą co najwyżej próbować ścigać się z najnędzniejszymi laptopowymi grafikami, typu GeForce GT210m i ich późniejszymi wersjami. Do HD3870 nie ma nawet co tego porównywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) Zamiast kupować tak drogą płytę asusa, kup coś na B75 i i5 3470/3550. Cena podobna do tego zastawu na i3, wydajność znacznie wyższa. Z procesora lubiłem jednak zawsze wyciskać ostatnie poty i troche mnie boli że teraz sobie już nie podkręce takiego i3 tylko ewentualnie dopiero i5 3570K. No właśnie, kiedyś podkręcanie było bonusem, teraz za możliwość podkręcania trzeba sobie zapłacić (dopłata do podkręcalnego chipu i "K"). Teraz każdorazowo trzeba przekalkulować, czy podkręcać się opłaca. Dodatkowo trzeba dopłacić do chłodzenia. Dawniej chłodzenie kupowało się, aby mieć jakiś komfort pracy. Dzisiaj użytkownicy twierdzą, że box współpracujący z IB (bez OC) jest cichy. Można powiedzieć, po kilku latach Intelowi udało się wyprodukować procesor do boxowego chłodzenia Edytowane 9 Września 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...