haaz Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2012 (edytowane) Witam Planuję wymienić swój obecny router TL-WR340G/TL-WR340GD. Potrzebuję pomocy przy wyborze nowego routera. Mój internet to UPC 50mb, który został niedawno wymieniony na 120mb. Niestety mój obecny router (według technika upc) nie obsługuje takich prędkości. Dlatego priorytetem dla mnie jest router, który takie prędkości (najlepiej, żeby nawet wyższe) był w stanie obsłużyć. Ponadto, router musi mieć dosyć spory zasięg wifi (albo raczej mocny). Bo przy obecnym routerze, zasięg może i mam z 10-12 metrów, ale przejdę do innego pokoju, sygnał musi lecieć przez 2 ściany i zasięgu brak. Także dobrze by było, żeby zasięg był w miarę mocny (max kresek zasięgu najlepiej) na odległości 10-15metrów bez znaczenia czy ściany czy nie. Mam nadzieję, że napisałem to w miarę zrozumiale. Kolejna rzecz jeśli chodzi o mój nowy router. Odnoszę wrażenie, że obecny się przegrzewa. Nie wyłączam routera na noc, i cały czas działa wifi. Co prawda nigdy mi się nie zawiesił czy coś jednakże było to dla mnie niepokojące gdy przy przyłożeniu ręki do routera możnaby jajka smażyć. Oczywiście router nie powinien być jakiś mega drogi. Nie potrzebuję na wifi prędkości 120mb, tylko po kablu żeby leciało tyle. Na wifi wystarczy mi do komfortowego przeglądania stron typu youtube w hd. Sprawdzałem ceny routerów to właśnie takie jakieś kosmiczne sumy mi wychodziły. Nie zamierzam przeznaczać >300 zł na router. Dlatego prosiłbym o jakieś tanie alternatywy. Dziękuję z góry za pomoc. Edytowane 10 Września 2012 przez haaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2012 Może jestem nudny ale 1043nd od tp-linka ? BTW. upc to jest kablówka, do niej jest potrzebny modem dsl tak ? czy jak to teraz wygląda ? :P 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2012 1043ND ma software'owy NAT i te 120 mbit to tak na granicy jego możliwości (jeśli chodzi o port WAN). W przyszłości przyspieszą ci neta w promocji i będzie problem. Dopiero te nowe routery od tplinka nie mają tego ograniczenia. Mam na myśli modele WDR4300, 3600 i 3500. Tap tap tap - SGS 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2012 http://www.tp-link.com.pl/products/details/?categoryid=2268&model=TL-WDR3600 Jest dostępny w Polsce: http://www.redcoon.pl/B399505-TP-LINK-TL-WDR3600_Switche?refId=ceneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...