Skocz do zawartości
Pabliq

Ciekawy samochód do 25 000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

156 i 147 są na tej samej płycie podłogowej, tylko lekko skróconej na potrzeby 147. Zawieszenie identyczne, układ kierowniczy też. Jednostki napędowe w tych samych rocznikach są takie same z wyjątkiem 2.4JTD i 2.5 V6 i 1.8 TS które w 147 nie występowały. Lift to raczej tylko zmiany wizualne i nowe jednostki napędowe. W konstrukcji nic się nie zmieniło. Awaryjność jak w przypadku wszystkich aut może wynikać z konkretnego egzemplarza i jego historii. Widziałem alfy 156 z pierwszych roczników 97 z natrzaskanym grubo ponad 300K km. które nadal bezproblemowo jeżdżą wiec jak widać jest różnie.

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruda oraz klamki, zamki itp. Podobne przypadłości ma Vectra B. Niby nic, ale wkurza.

Wow, poleciałeś ostro... faktycznie jadę złomować, bo to daremny trud. Dołączona grafika

Ruda to ruda, jak auto było walone z każdej strony albo pływało, to będzie lecieć jak każdy inny samochód. Klamki? Ty serio piszesz, czy jaja sobie robisz? Blokujący się przycisk to kwestia odkręcenia jednej śrubki i psiknięcia oliwką czy smarem silikonowym = załatwione na lata, jak poprzedni właściciel lał w klamkę wd-40 to nie ma B=> żeby nie chodziło na sucho i nie blokowało.

Edytowane przez KHOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruda w alfie to oznaka, ze było coś przy niej majstrowane. Klamki w 156 właśnie mają trochę zwalona konstrukcje. Wciskany metalowy zamek w metalowej klamce, który lubi przymarznąć zimą dlatego trzeba smarować i problemu nie ma. W 147 klamki już są pociągane wiec częściowo problem zniknął.

EDIT: KHOT mnie uprzedził Dołączona grafika

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale co innego może się zepsuć w aucie z prostą konstrukcją i silnikiem benzynowym?

Jedyne auto z lecącą skrzynią to VAG 1.4. Problematyczne wolnossące benzyny są w Oplu, bo 16V lubią lać spod pokrywy i ciężko z tym walczyć Ewentualnie V8 w BMW z odkręcającą się pompą i wspomniane TS Alfy. O jakieś inne awarie ciężko w normalnych autach.

To są właśnie takie przypadłości, które wkurzały w Vectrze i których pozbawiony jest Leon czy E39.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciskany metalowy zamek w metalowej klamce, który lubi przymarznąć zimą dlatego trzeba smarować i problemu nie ma. 

Tyle, że to jest jednorazowa akcja, no chyba że jak pisałem nawalisz WD, to będziesz się >uprawiać_gorącą_miłość< przez lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dla kogoś kwestia przesmarowania zamka w klamce świadczy o "problematyczności" auta to pozostaje komunikacja miejska. W każdym aucie znajdzie sie jakaś ciach!ła tego typu, z która łatwo sobie poradzić. E39 pozbawione takich kwiatków? Gdzieś mi się kiedyś rzuciło w oczy, ze ruda lubi się pojawiać nawet na bezwypadkach, a pewnie jak bym zajrzał na forum BMW znajdzie się więcej wkurzających pierdół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale bęzyna durzo pali i som drogie czenści na pszykład do beęwu kturymi tak wogle jerzdzom tylko dresy i wieśniaki!11

SUV to klasa samochodów, które powstały chyba tylko dla głaskania ego właścicieli. W teren się nie nadaje, miejsca w środku często mniej niż w przeciętnym kompakcie, do tego najczęściej wygląd zewnętrzny to jakaś kpina. Całości dopełniają często większe wymiary zewnętrzne, co przy fakcie, że większość ludzi kupuje SUVy do porusza się w mieście jest nieco dziwne.

Ja to się nie znam, bo kupiłem bardziej terenówkę niż SUVa, ale promień skrętu wynosi w tej krótkiej Vitarze 5,1 metra, długość całkowita z kołem zapasowym 4 metry, a dobrej widoczności z wyższej niż w niemagicznej osobówce pozycji za kierownicą nic nie zastąpi. Miejsca w środku jak w zwykłym trzydrzwiowym kompakcie, nad głowami trochę więcej przestrzeni może, bagażnik formatu schowka na rękawiczki (chyba mniej niż 200 litrów).

A to tylko krótka Vitara, normalny pełnowymiarowy SUV czy terenówka wewnątrz to zazwyczaj zwykły samochód, tyle że wyższy i miejscami bardziej przaśny niż biznesowa Octavia na przykład.

P.S Dziwie się, że nie masz podpisu Skoda Addicted albo chociaż Simply Clever ;]

Simply Kapelusz, to by było dobre. Jak kiedyś zidiocieję do reszty i kupię Octavię kombi do wożenia gruzu, nakleję na nią taki napis w ramach autoironii.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale bęzyna durzo pali i som drogie czenści na pszykład do beęwu kturymi tak wogle jerzdzom tylko dresy i wieśniaki!11

Ja to się nie znam, bo kupiłem bardziej terenówkę niż SUVa, ale promień skrętu wynosi w tej krótkiej Vitarze 5,1 metra, długość całkowita z kołem zapasowym 4 metry, a dobrej widoczności z wyższej niż w niemagicznej osobówce pozycji za kierownicą nic nie zastąpi. Miejsca w środku jak w zwykłym trzydrzwiowym kompakcie, nad głowami trochę więcej przestrzeni może, bagażnik formatu schowka na rękawiczki (chyba mniej niż 200 litrów).

A to tylko krótka Vitara, normalny pełnowymiarowy SUV czy terenówka wewnątrz to zazwyczaj zwykły samochód, tyle że wyższy i miejscami bardziej przaśny niż biznesowa Octavia na przykład.

Simply Kapelusz, to by było dobre. Jak kiedyś zidiocieję do reszty i kupię Octavię kombi do wożenia gruzu, nakleję na nią taki napis w ramach autoironii.

1. O złodziejach, bandytach i mafiozach zapomniałeś.

2. Gdzie Vitara a gdzie X6. BTW: ML jest tani, a Range Rover jest tani i fajny. W budżecie mieszczą się oba, są ciekawe. Tylko segment się lekko nie zgadza i koszty utrzymania. ;]

3. Czytając kolejne rewelacje na temat E60 i E90 jestem coraz bliższy zakupu używanego Rapida Cośtambreak, serio. A wtedy nakleję na nim uszczypliwa uwagę na temat nowszych BMW ;]

Znalazłem ciekawy samochód:

http://allegro.pl/kia-soul-diesel-salon-serwis-pl-warszawa-okazja-i3737575545.html

I wszystko niby fajnie, ale na jednym zbliżeniu widać plastiki i to jest jakaś masakra. Przecież to będzie napierniczać cały czas na każdej nierówności.

Postawiłem się w Waszej sytuacji i szukałem hatchbacka. Niestety dla mnie okazało się to wybieranie mniejszego zła.

Ten segment zupełnie do mnie nie trafia i nawet 1er nie jest w stanie przyciągnąć mojej uwagi. Dlatego żeby coś wybrać, proponuję Wam przejechać się kilkoma autami w komisach i wtedy wrzucić tutaj listę do przemyślenia. Inaczej nie wybierzemy nic poza tym, co podoba nam się z wyglądu.

A tutaj ja bym przemyślał:

Najnowsze Polo i... (lekko naciągając budżet) Logan/Sandero z salonu. Reszta zupełnie do mnie nie trafia. Przepraszam ;]

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

ps2. oczywiście jak za 30k mam kupic 2-3 letniego fiata pandę to wolę 6 letnią Hondę, ale na pewno nie 13 letniego Mercedesa/Jagura:) (koszty utrzymania:D)

...

No i dopiąłem swego:)

Wczoraj Honda VIII 1,8 Civic (06r) zakupiona;D. Starsza niż zakładałem (za to tańsza) ale przyjemnie utrzymana i raczej pewna

Zakup używanego auta w PL to droga przez mękę....wrr

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Podepnę się pod temat. Szukam samochodu do max 25 tyś. Dużo jazdy po mieście, plus czasami wypad za miasto. Audi, BMW i podobne odpadają. Najbardziej podoba mi się Mazda 3 I w benzynie. Na coś jeszcze zwrócić uwagę (Mondeo, Focus)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi