silverman Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 Po przerobieniu kilku laptopów z vistą i 7 postanowiłęm złożyć mały komputerek stacjonarny do standardowych zastosowań biurowych i grania. Mam zamiar zainstalować XP ze względu na to ,że gram głównie w starsze gry i nie potrzebuję dodatkowych efektów wizualnych pożerających zasoby sprzętowe a poza tym mam go oryginalnego. Zresztą będzie to stosunkowo słaba konfiguracja oparta na APU (A6-35500) lub G540. Tu pojawia się moje pytanie - czy instalowanie tak starego systemu na nowych podzespołach ma sens? Podejrzewam ,że nowe technologie (takie jak apu) optymalizowane są bardziej pod kątem nowych systemów operacyjnych. Czy XP nie będzie ograniczał wydajności cpu, karty graficznej? Pomijam fakt ograniczonego wykorzystania pamięci przez system 32 bitowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 Efekty wizualne można wyłączyć a lepsza funkcjonalność 7 jest raczej tylko na + Instalowałem na starych laptopach z 1GB ramu i działały nieźle więc nie przesadzajmy z wymaganiami. Viste przemilczmy... Co do pytania o XP - nie, nie będzie ograniczał poza wykorzystaniem najnowszego DirectX. Do zastosowań biurowych nie ma to znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...