Skocz do zawartości
Ghazi

Dlaczego tak drogo?!

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze słowo wyjaśnienia: umieszczam na Łączce - mniejasza szansa na ban za ten wspaniały post :P.

Dobra, przechodzę do rzeczy: uzbierałem trochę kasiorki, załatwiłem nagrzewnicę od skody i AquaSzita 600l/h :( , ale to mniej istotne. Otóż wchodzę na heh.pl i zaczynam kompletować:

- Nukleon na szybkozłączkach 179zł

- zapinka 20zł

- pojemnik do pompek 2,4l (ten bajerancki) 79zł

- wężyk 10/12mm - 3m 15zł

- ArticSilver3 29zł

- jakąś chemię na glony mam

- 2 reduktorki 12zł (potrzebne - na nagrzewnicę nakładam 12/16 Eihema

- trójnik 6zł (!!!!)

- zaciski 8szt 16zł

- 2 fany 120x120 na shoruta za po 15zł z Allegro.

UWAGA, PODSUMOWANIE: 386 PLN BEZ POMPKI I NAGRZEWNICY (jakby policzyć to jakieś 500zł)

Ludzie, chelp! (znaczy pomocy!). W tej pie[ciach!] Castoramie na Krzywoustego nic nie ma :(. Nawet jak załatwię te pierdółki typu złączki itp. taniej, to i tak spora sumka. Jakieś sugestie? Sprzęt tak jak w opisie. Zapewne jak mi się zachce chłodzić grafę, to jeszcze przyjdzie zmiana pompki! Co kupić tańszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz co...

- pojemnik do pompek 2,4l (ten bajerancki) 79zł

Pojemnik na zywnosc ten bajerancki - 15zl

- wężyk 10/12mm - 3m 15zł

Mnie kosztowaly chyba 6zl

- ArticSilver3 29zł

Pasta z Titana nie wystarczy ?

Na tym ja bym zaoszczedzil, a WC jest owszem drogie. Dlatego doszedlem do wniosku ze mi wystarczy MJ1000 i jakis blok za 60-70zl. 3-4 stopnie za 250zl to dla mnie za duzo.

PS. Z tego co mi wiadomo nie ma w jezyku angielskim slowa CHELP 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już tak mam, że jak coś kupuję do kompa, to ma być dobre (trzyma się od 2 lat tylko ze zmaną grafiki). Te chelp to po starotaraborytańczyńsku. Mówisz, że NUKLEON da mi 3-4 stopnie?! Jeśli tak to kupuję jakiś tańszy bloczek (lev2) za mniej niż 100zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już tak mam, że jak coś kupuję do kompa, to ma być dobre (trzyma się od 2 lat tylko ze zmaną grafiki). Te chelp to po starotaraborytańczyńsku. Mówisz, że NUKLEON da mi 3-4 stopnie?! Jeśli tak to kupuję jakiś tańszy bloczek (lev2) za mniej niż 100zł.

Szybko zmieniasz decyzje. Nie wiem ile dokladnie da CI lepszy blok (na roznice wplywa takze pompka, chlodnica i reszta elementow.), ale ja doszedlem do wniosku ze nie chce wydawac 170zl za blok jezeli moge kupic inny, frezowany za 70zl. Wiem ze wystarczy mi on do schlodzenia tego co mam w podpisie i mysle ze do nastepnego mojego procka tez wystarczy. A ze mi sie nie przelewa, wole wydac kase na cos innego. Pozatym ja chce cale WC umiescic w obudowie i 3 rurki w nukleonie mi nie pasuja szczegolnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ghazi, do 400zl to duzo, dlatego ja postanowilem robic bloczek samemu, jesli masz dojscie do frezary i troche veny tworczej to doradzam.

Po drugie wydajesz na pojemnik 2,4l 80zl -> hmm, ja tu bym sie gruntownie zastanowil. Weze nie musza byc Eheima, a reszta to spoko.

Tak wiec ja na Twoim miejscu jeszcze raz bym to przemyslal. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spox. Ludzie na forum tak zachwalają Nukleona - porządny blok - można kupić. Zminiam decyzję, bo jeśli piszesz, że masz luzik na tak kręconym procku i bloku za 1/3 ceny Nukla, to nie ma co wywalać kasy. Trochę pokombinowałem - wziąłem Orbitala, tańszą pastę, darowałem sobie złaczki, pojemnik za 13zł - wyszło 250. Tylko męczy mnie ten AquaSzit. Myślisz, że wystarczy? Po prostu tak się złożyło, że tę pompkę już mam, a szkoda wywalać i kupować od razu inną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko męczy mnie ten AquaSzit. Myślisz, że wystarczy? Po prostu tak się złożyło, że tę pompkę już mam, a szkoda wywalać i kupować od razu inną.

AquaSzut jest dobry [ale do akwarium ;P sam mam i nie narzekam]

Ale jesli bedziesz chcial jeszcze grafe chlodzic to na pewno nie starczy. Bardzo popularna i dobra jest pompka Power Head 802. Sprzedaj AquaSzuta na Allegro, dorzuc wiecej kasy i kup PH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spox. Ludzie na forum tak zachwalają Nukleona - porządny blok - można kupić. Zminiam decyzję, bo jeśli piszesz, że masz luzik na tak kręconym procku i bloku za 1/3 ceny Nukla, to nie ma co wywalać kasy. Trochę pokombinowałem - wziąłem Orbitala, tańszą pastę, darowałem sobie złaczki, pojemnik za 13zł - wyszło 250. Tylko męczy mnie ten AquaSzit. Myślisz, że wystarczy? Po prostu tak się złożyło, że tę pompkę już mam, a szkoda wywalać i kupować od razu inną.

No bo to dobry blok 8) Chcial bym taki, tylko za drogi.

CO do pompki to tak jak pisal kolega wyzej albo PH802 albo MJ1000 - przewaga tej drugiej to mozliwosc pracy jako niezatapialna - ja wlasnie tak ja bede wykorzystywal, ale jak na 100% bedziesz tylko zatapial to chyba PH802 bedzie lepsza - bo silniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zminiam decyzję, bo jeśli piszesz, że masz luzik na tak kręconym procku i bloku za 1/3 ceny Nukla, to nie ma co wywalać kasy.

Jezeli to bylo do mnie to musze wytlumaczyc ze ja jeszcze nie mam tego WC, na razie mam CPC - tak jako wstep do WC :D Czekam na obudowe nowa - Chieftec Big Tower, do niej bede wkladal WC - dopiero zamowie.

Ja kupie chyba ten blok:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14070569

Mam nadzieje ze zanim go kupie (przyszly tydzien) B3T0N zaprezentuje juz wyniki, jak nie to moze moj inny znajomy ktory wlasnie kompletuje WC z tym blokiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co mnie Suchy buraku w błąd z tymi 3 stopniami wprowadzasz :P :). Tak, czy siak będę łykał Orbitala (raczej) i cisnął na AquaSzut. Po dokładniejszej (i bardziej ekonomicznej) kalkulacj wyszło 250zł. :| Da się znieść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co mnie Suchy buraku w błąd z tymi 3 stopniami wprowadzasz :P :). Tak, czy siak będę łykał Orbitala (raczej) i cisnął na AquaSzut.  Po dokładniejszej (i bardziej ekonomicznej) kalkulacj wyszło 250zł. :| Da się znieść.

Suchemu chodziło o 3 stopnie zysku, które są niewarte inwestycji dużej sumy pieniędzy w lepszy blok 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten blok na allegro wyglada zajebiscie, i do etgo za takie pieniadze <wow>. To ja tez opczekam an wyniki testow :]

Z tym że nie jest frezowany tylko ma płąskownik wygięty i przylutowany.(było o tym na forum - poszukaj) .Ale wyglade nieźle :)

No wlasnie tylko dlatego go jeszcze nie kupilem, jakby to bylo cale frezowane to bym zamowil w ciemno, a tak to jeszcze czekam.

PS. Jakby ktos chcial to za doplata 12zl mozna miec zlaczki 12mm a nie 10mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi