goliath Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 Złożyłem wczoraj nowy zestaw między innymi z tą płytą główną. Mam obudowę z kilkoma wiatrakami i podpiąłem wiatraki do gniazd SYS_FAN. Wtyczki są 3-pinowe, a gniazdo ma 4 piny. Z tego co wyczytałem w instrukcji 4 pin dopowiada za regulację obrotami, 3 pinowe wiatraki poprostu powinny cały czas kręcić się z maksymalną prędkością i własnie... nie kręcą się. Szukałem w BIOSie ustawień do tego, ale nie mogę znaleźć. Znalazłem wprawdzie ustawienia do tego z możliwościami (Auto / Manual / Disable / w zależności od temp (tak to rozumiem) i z tego co widzę na żadnym ustawieniu się nie włączają. Źle szukam czy coś źle robię? Wtyczki nie dało się źle podpiąć bo jest ogranicznik i pasuje tylko na określone 3 piny w określony sposób, zresztą wg instrukcji jasno pisze, że ostatni pin jest do prędkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2012 (edytowane) Jak rozumiem podpioles wszystkie 3 wentylatory pod jedno gniazdo. Sprobuj pojedynczy podlaczyc, czy kreci, bo moze gniazdo uwalone (malo prawdopodobne). Jak gniazdo nie ciagnie obciazenia, to sa takze przejsciowki z molex na 3pin Edytowane 22 Września 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliath Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2012 (edytowane) Nie, nie. Każdy wentylator podpięty jest pod osobne gniazda SYS_FAN a trzeci przez przejściówkę do molexa. To ostatnie muszę jeszcze sprawdzić bo przed wymianą płyty działało poprawnie. Najbardziej mnie te dwa pierwsze wpięte w płytę zastanawiają. Edytowane 22 Września 2012 przez goliath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2012 Bios najnowszy? próbowałeś Fan Control mode = voltage? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...