Skocz do zawartości
goliath

Gigabyte GA-Z77X-UD3H - nie kręci wiatrakami na obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem wczoraj nowy zestaw między innymi z tą płytą główną. Mam obudowę z kilkoma wiatrakami i podpiąłem wiatraki do gniazd SYS_FAN. Wtyczki są 3-pinowe, a gniazdo ma 4 piny. Z tego co wyczytałem w instrukcji 4 pin dopowiada za regulację obrotami, 3 pinowe wiatraki poprostu powinny cały czas kręcić się z maksymalną prędkością i własnie... nie kręcą się. Szukałem w BIOSie ustawień do tego, ale nie mogę znaleźć. Znalazłem wprawdzie ustawienia do tego z możliwościami (Auto / Manual / Disable / w zależności od temp (tak to rozumiem) i z tego co widzę na żadnym ustawieniu się nie włączają.

Źle szukam czy coś źle robię? Wtyczki nie dało się źle podpiąć bo jest ogranicznik i pasuje tylko na określone 3 piny w określony sposób, zresztą wg instrukcji jasno pisze, że ostatni pin jest do prędkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem podpioles wszystkie 3 wentylatory pod jedno gniazdo. Sprobuj pojedynczy podlaczyc, czy kreci, bo moze gniazdo uwalone (malo prawdopodobne).

Jak gniazdo nie ciagnie obciazenia, to sa takze przejsciowki z molex na 3pin

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie. Każdy wentylator podpięty jest pod osobne gniazda SYS_FAN a trzeci przez przejściówkę do molexa. To ostatnie muszę jeszcze sprawdzić bo przed wymianą płyty działało poprawnie. Najbardziej mnie te dwa pierwsze wpięte w płytę zastanawiają.

Edytowane przez goliath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi