Skocz do zawartości
wako

postep technologiczny ramu

Rekomendowane odpowiedzi

niedawno zapragnalem otworzyc mojego starego kompa i poogladac pare rzeczy. moja uwage zwrocily ramy oraz karta graficzna (3dLabs permedia 2). ramy bodaj dimmy posiadaja czas dostepu 10ns. nie zdziwilo mnie to tak bardzo zanim nie popatrzylem na permedie na ktorej pamieci maja czas dostepu rowniez 10ns (!!) dobra - to bylo 5 lat temu (`98 rok)

gdy otworzylem swoja nowa bude postanowilem porownac ramy - moje ddr`y oraz ddr`y z karty graf. jako, ze gdy ten komp kupowalem tez w ramach mocno obeznany nie bylem wiec sa one jakies noname (firma VM - moze ktos zna??) posiadaja czas dostepu 7ns. a na starym mx440 od sparkle oraz na ti4200 znajduja sie ramy posiadajace czas dostepu rowny 4ns. jak dobrze wiadomo ramy na kartach sa bardziej zaawansowane - nie wiem jaki jest na razie "prog" predkosci, ale jak dobrze pamietam ok. 2.8ns

dziwi mnie wiec dlaczego zwykle ramy posiadaja tak wysoki czas dostepu. w ciagu 5 lat nie zmalal on tak bardzo - najszybsze ddr`y maja czas dostepu 5-6ns... dlaczego wiec zwykle ramy maja znacznie mniej ?? z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weż pod uwage, że ddr przesyła sygnał po obydwu zboczach sygnału a sdram po jednym, tak więc ddr o czasie dostępu 5 ns jest efektywnie 4 razy szybszy od sdram 10 ns :!:

a co do dalszego zmniejszania czasów dostępu to w obecna technologia doszła chyba do punktu gdzie staje się to tak skomplikowane że koszty mocno rosną stąd nowe konstrukcje jak ddr2 i ddr3 (niestety ich szczegóły techniczne nie są mi znane)

i jeszcze jedno mi przyszło do głowy - w przypadku kart graficznych odległość między gpu a ramem jest znacznie mniejsza, co przy tak wysokich częstotliwościach ma duże znaczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi wiadomo najszybsze DDR mają czas dostępu 4ns :].

jakas firma (wylecialo mi teraz) zrobila takiego srebrnego geforca 4mx albo 2mx , ktory mial pamieci < 4ns

Pewnie myslisz o Triplex.

Jesli chodzi i czas dostepu, to mnie tez zastanawia, dlaczego DDR (RAM) maja 4ns, a w grafach maja po 2ns. Moze wlasnie ta odleglosc jakies straty powoduje przy wyzszych czestotliwosciach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi