Kontra Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 Witam. Planuję zakup komputera - wybór karty graficznej padł na nowego GeForce GTX 660 od ASUSa w wersji z chłodzeniem DirectCU II. Widzę, że są trzy wersje - zwykła, OC i TOP. Wersja TOP była ostatnio testowana razem z innymi 660 i wypadła świetnie, zatem mam chrapkę właśnie na nią (ew. OC). Różnice między nimi są następujące: Zwykła: GPU Boost Clock : 1033 MHz GPU Base Clock : 980 MHz Memory Clock: 6008 MHz (1502 MHz GDDR5) OC:GPU Boost Clock : 1085 MHz GPU Base Clock : 1020 MHz Memory Clock: 6008 MHz (1502 MHz GDDR5) TOP: GPU Boost Clock : 1137 MHz GPU Base Clock : 1072 MHz Memory Clock: 6108 MHz (1527 MHz GDDR5) Dane: http://www.asus.com/Graphics_Cards/NVIDIA_Series/GF_GTX_660 Wygląda na to, że na tym różnice się kończą, chłodzenie itp. jest takie samo. Pytanie - czy koniecznie kupować wersję TOP lub OC, czy mogę kupić taniej zwykłą wersję i będę w stanie bezproblemowo podkręcić ją do parametrów TOP? Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 Myślę, że zwykłą wersję spokojnie podkręcisz do wartości wersji TOP, ale na tym koniec, a wersja top pewnie da się podkręcić wyżej. Ale to zawsze jest loteria, czasami wersja OC danej karty podkręca się gorzej niż zwykła. Jeżeli różnica w cenie jest większa niż 70zł to raczej nie warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...