Skocz do zawartości
prz3mek

Komputer do obróbki zdjęć

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam

Procesr: Core2Duo E8400 3.0Ghz @ 3,6Ghz + SilentiumPC Fortis HE1225

Płyta główna: Asus P5Q Deluxe

RAM: 6GB DDR2 (2GB Corsair + 4GB G.Skill)

Dyski: Seagate 7200.11 500GB + WD Caviar Black 640GB + Intel SSD X25-V 40GB

Grafika: Gainward GeForce 8800GTS 512

Zasilacz: Corsair HX620

Obudowa: Antec Three Hundred

Na początku chciałem wymienić obecnego SSD na Samsung SSD 830 128GB, tylko on jest na SATA3 i nie wiem czy jest sens przy obecnej płycie głównej w niego inwestować, bo pewno P5Q to będzie wąskie gardło. Dlatego pomyślałem, żeby wymienić płyte, procesor i ram na coś bardziej współczesnego. HDD bym nie wymieniał bo myśle, że nie ma wiekszej różnicy między dyskami HDD Sata2, a Sata 3. W gry gram bardzo mało (ostatnio w zasadzie w ogóle) więc grafika mi nie jest jakaś mocna potrzebna, także póki co mogłaby obecna zostać. Obudowa narazie też by została. Nie wiem jak z zasilaczem, czy do nowego mobo + cpu + ram byłby jakiś nowszy potrzebny.

Podsumowując

1 opcja - wymiana samego SSD (jeżeli różnica na sata2 byłaby odczuwalna w porównaniu z obecnym dyskiem)

2 opcja - Nowa płyta, procesor, ram i SSD + ew zasilacz.

Kwota w jakiej chciałbym się zmieścic to 2000zł przy opcji drugiej. Jakby troche przekroczyło jestem w stanie dołożyć. Wole kupić cos porządnego, niż za jakiś czas wymieniać. Oczywiście jeżeli kwota będzie niższa to też będzie dobrze Dołączona grafika

Może dodam jeszcze moją propozycje:

Intel Core i5-3470 BOX lub Intel Core i5-3570K

ASRock Z77 Pro3 lub Asrock Z77 EXTREME4 - nie wiem czy jest sens przy Ivy Bridge brać Extreme 4??

Ramu by się przydało sporo - PSowi nigdy nie jest mało - tylko nie wiem czy Goodrama brać, czy jakaś lepsza firma??

Edytowane przez prz3mek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to może troche. Jedynie przy wywoływaniu RAWow w Lightroomie i edycji w PS może przydałałaby się troche większa szybkość działania. Dlatego myślałem tylko o nowym SSD. Zresztą te 40GB obecne to troszke mało. Samsung ma dużo lepsze parametry, ale pytałem też czy odczuje różnice w porównaniu od obcnego SSD na sata2.

Potem jednak jak spojrzałem na ceny i5, płyt Asrocka i ramu to stwierdziłem, że może warto coś ulepszyć.

No i na sprzedazy obecnej plyty, procesora i ramu by się pare groszy zwróciło, poki jest to coś warte. Bo za jakiś czas może juz nie być zbytnio chętnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Vertexa 4 128GB w dobrej cenie: http://www.saturion.pl/product/158097/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/OCZ_Vertex_4_SSD_2_5_128GB_560-430_MB-s_120k_IOPs.html

Tam sobie wrzucisz całego photoshopa i masę zdjęć, powinno ci się lepiej pracować.

Jak dalej będzie za wolno pomyśl nad zmianą samego proca na jakiegoś quada do 300zł (Q6600, Q8400, co tam uda ci się wyrwać)

W sumie cała modernizacja nie wyjdzie cię aż tak dużo, a powinieneś zauważyć różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gorszy, widzę, że samsung potaniał, polecam samsunga: http://www.redcoon.p...25)?refId=ceneo

No na wymianę płyty proca i ramu będziesz musiał przeznaczyć jakieś 900zł, na wymianę samego proca 125zł.... Na pewno pierwsza opcja nie da ci 8x więcej wydajności

i5-2500K VS Q8400:

Dołączona grafika

http://www.anandtech...oduct/89?vs=288

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sprzedawał.

P5Q Deluxe - ostatnio zakończone aukcje ok 300zł.

Za ram jakieś 200zł

Za cpu też ok 200zł.

Razem odzyskujesz ok 700zł.

Na i5 3470/3550 + B75 + 8GB ddr3 potrzebujesz ok 1150zł

Dołożyć potrzeba ok 450zł. Moim zdaniem warto, puki nie brakuje jeleni skłonnych wydać taką kasą za to mobo.

Co zyskasz? Tanie ddr3, gwarancję na 3 lata, zintegrowane gpu na wypadek awarii. Karty serii 8800 dzielą się zasadniczo na te, które już padły i te które padną wkrótce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Części zamówione:

Intel Core i5 3550 3.3GHz BOX

Asrock Z77 Pro4

Corsair DDR3 8GB 1333MHz CL9 BOX

Samsung 830 Series SSD 128GB Basic

Wyszło ok 1700zł, sprzedam stare części i generalnie modernizacja nie wyszła tak drogo Dołączona grafika

SSD zamówiłem w sklepie REDCOON, ale ociągają się z wysyłką :/. Coś czuję, że status "w magazynie" ma się nijak do rzeczywistości i poczekam trochę na przesyłkę.

Dzięki wielkie za pomoc!! Dołączona grafika

Edytowane przez prz3mek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi