Skocz do zawartości
Paryk

Jaki złożyć zestaw - nie drogi.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na początku podam konfigurację komputera:

Procesor: AMD Athlon II X4 3Ghz

Płyta gł: ASRock 970 Extreme 3.

RAM: 2x 2GB Goodram DDR3 1600 Mhz

Grafika: Gigabyte Radeon HD 6770 1GB

Dysk: WD Caviar Blue 500GB

Zasilacz: Fortron FSP500APN 80+.

I tu nasuwa się moje pytanie.

Chciałbym zakupić wodne chłodzenie na CPU, GPU oraz na NB.

Kompletnie nie wiem jakie bloki wodne, chłodnice, rezerwuar wybrać.

Nigdy nie miałem WC stąd moje pytanie.

Z procesora chciał bym wycisnąć 3.6 - 3.7 Ghz.

Grfikę też bym chciał podkręcić.

Edytowane przez Paryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie mam określonego budżetu.

W 400 zł da się coś złożyć? Może za jakiś czas mó budźet wzrośnie. A dlatego że budżet nie za wielki to na razie może być tylko z blokiem wodnym na nb i cpu. Do grafiki dokupił bym coś potem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim budżecie wodowanie płyty głównej byłoby nierozsądne. W ogóle w tej cenia to złożysz jedynie coś przeciętnego dla CPU o wydajności pewnie podobnej do tego co zaoferuje AC za 200zł... Dozbieraj troche kasy to będzie można się zastanowić co wybrać, najwyżej możesz celować w używany sprzęt, ale dobre używane bebechy też troche kosztują ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten drugi to zapomnij. CPC, to jest żart a nie chłodzenie.

Natomiast pierwszy jest już z normalnych komponentów, ale mała pojedyncza chłodnica, jest nieopłacalna, to ma wydajność dość dobrego coolera.

Ogólnie ja bym proponował tak:

Co masz za obudowę, gdzie i jaka chłodnica się tam zmieści. Bo chłodzenie na jednej chłodnicy 120mm jest nieopłacalne.

Druga sprawa, chłodzenie nb nie ma większego sensu, to raczej zabawa, nie ma to często uzasadnienia.

Karta podobnie 6770 jest dość chłodna. Można próbować blok na sam rdzeń, jakby dostać coś na allegro, np swiftecha mcw 60, albo jakiś blok od mnp.

Żeby chłodzenie wodne miało sens, niżej chłodnicy 3x120 bym nie schodził, bo w przeciwnym wypadku uzyskasz gorszą wydajność niż na tańszym chłodzeniu powietrzem. Weź pod uwagę, że za te 400zł możesz kupić ogromny cooler, łącznie z chłodzeniem karty graficznej, które na niskich obrotach dadzą podobne wyniki co takie miniaturowe chłodzenie wodne.

Edytowane przez aerial
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa to Aerocool PGS VS-4

W takim razie dozbieram kasy tak do ok 1000zł i wtedy pomyślę o WC.

Chociaż Tego Athlona podkręciłem stabilnie do 3,8Ghz przy 1,4Vcore i z temperaturą 57 w teście OCCT, więc temperatury tego spartana nie są takie złe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa to Aerocool PGS VS-4

To nie jest obudowa do złożenia w niej tak rozbudowanego układu wodnego. Rozumiem wodowanie w niej CPU ale nic ponad to....No chyba, że chesz większość układu trzymać na takim standzie, który kosztuje więcej niż ta obudowa? Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi