Paryk Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) Witam! Na początku podam konfigurację komputera: Procesor: AMD Athlon II X4 3Ghz Płyta gł: ASRock 970 Extreme 3. RAM: 2x 2GB Goodram DDR3 1600 Mhz Grafika: Gigabyte Radeon HD 6770 1GB Dysk: WD Caviar Blue 500GB Zasilacz: Fortron FSP500APN 80+. I tu nasuwa się moje pytanie. Chciałbym zakupić wodne chłodzenie na CPU, GPU oraz na NB. Kompletnie nie wiem jakie bloki wodne, chłodnice, rezerwuar wybrać. Nigdy nie miałem WC stąd moje pytanie. Z procesora chciał bym wycisnąć 3.6 - 3.7 Ghz. Grfikę też bym chciał podkręcić. Edytowane 24 Września 2012 przez Paryk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Najważniejsza sprawa, jaką kwotę chcesz wydać na WCta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paryk Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 No właśnie nie mam określonego budżetu. W 400 zł da się coś złożyć? Może za jakiś czas mó budźet wzrośnie. A dlatego że budżet nie za wielki to na razie może być tylko z blokiem wodnym na nb i cpu. Do grafiki dokupił bym coś potem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Przy takim budżecie wodowanie płyty głównej byłoby nierozsądne. W ogóle w tej cenia to złożysz jedynie coś przeciętnego dla CPU o wydajności pewnie podobnej do tego co zaoferuje AC za 200zł... Dozbieraj troche kasy to będzie można się zastanowić co wybrać, najwyżej możesz celować w używany sprzęt, ale dobre używane bebechy też troche kosztują ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 Jak ma być tanio to tylko na używanych podzespołach, allegro/fora. Nowy, nawet prosty układ, wychodzi dość drogo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paryk Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) http://allegro.pl/ch...2630889769.html Co myslicie o takim zestawie? Cena jest coś niska. http://allegro.pl/zestaw-chlodzenia-wodnego-dla-entuzjasty-oc-krk-i2627037931.html Albo ten? Edytowane 25 Września 2012 przez Paryk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Ten drugi to zapomnij. CPC, to jest żart a nie chłodzenie. Natomiast pierwszy jest już z normalnych komponentów, ale mała pojedyncza chłodnica, jest nieopłacalna, to ma wydajność dość dobrego coolera. Ogólnie ja bym proponował tak: Co masz za obudowę, gdzie i jaka chłodnica się tam zmieści. Bo chłodzenie na jednej chłodnicy 120mm jest nieopłacalne. Druga sprawa, chłodzenie nb nie ma większego sensu, to raczej zabawa, nie ma to często uzasadnienia. Karta podobnie 6770 jest dość chłodna. Można próbować blok na sam rdzeń, jakby dostać coś na allegro, np swiftecha mcw 60, albo jakiś blok od mnp. Żeby chłodzenie wodne miało sens, niżej chłodnicy 3x120 bym nie schodził, bo w przeciwnym wypadku uzyskasz gorszą wydajność niż na tańszym chłodzeniu powietrzem. Weź pod uwagę, że za te 400zł możesz kupić ogromny cooler, łącznie z chłodzeniem karty graficznej, które na niskich obrotach dadzą podobne wyniki co takie miniaturowe chłodzenie wodne. Edytowane 25 Września 2012 przez aerial 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paryk Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 Obudowa to Aerocool PGS VS-4 W takim razie dozbieram kasy tak do ok 1000zł i wtedy pomyślę o WC. Chociaż Tego Athlona podkręciłem stabilnie do 3,8Ghz przy 1,4Vcore i z temperaturą 57 w teście OCCT, więc temperatury tego spartana nie są takie złe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Obudowa to Aerocool PGS VS-4To nie jest obudowa do złożenia w niej tak rozbudowanego układu wodnego. Rozumiem wodowanie w niej CPU ale nic ponad to....No chyba, że chesz większość układu trzymać na takim standzie, który kosztuje więcej niż ta obudowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...