tom_91 Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Witam, mam problem z wydajnością antenki TP-Link'a TL-WA500G. Jest on skonfigurowany jako client i łapie(a raczej ma łapać ale nie daje rady) sygnał z pomieszczenia znajdującego się kondygnację wyżej z routera TL-WR740. Jako że router nie ma odkręcalnej anteny nie mogę nic z nim zrobić i dlatego też chcę kupić antenę do clienta. Jak widać po routerze i access pointcie sieć jest zbudowana niskim kosztem i także nie mam zamiaru wydawać dużej gotówki na antene Co proponujecie? PS. a tak jeszcze dodam, że laptop łapie tutaj zasięg na 3-4 kreski Dzięki Pozdrawiam Edytowane 25 Września 2012 przez tom_91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 U mnie się dobrze sprawdzała antenka Pentagram 9 dBi WiFi (P6901-2), przyzwoity produkt, za ~25 zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 W routerze na górze połóż antene w poziomie. To samo zrób w kliencie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_91 Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 (edytowane) Dzięki za rade. Sam wcześniej na to wpadłem tylko ze odwróciłem router dogóry "nogami". Jak wszystko poustawiam tak jak ma być to może położe je poziomo tak jak mówisz. Narazie jest wszystko podłączone byle jak bo cały czas coś odłączam, podłączam. W każdym razie dzięki. Temat można zamknąć. edit. A tak może jeszcze jedno szybkie pytanko przed zamknięciem tematu. Siła sygnału 26-28dB jest wystarczająca? Jak narazie nie zauwarzyłem zrywania połączenia. A access pointy słurzą głównie do komunikacji dekoderów "n-ki" czyli wysyłają między sobą niewielkie ilości danych co jakiś czas. Edytowane 26 Września 2012 przez tom_91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Tak to jest chyba -70dBm.. ( nigdy nie lubiłem tych "dodatnich" dB przeliczac na -dBm ). Jesli nie zrywa to jest ok ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...