Skocz do zawartości
bachnaify

Co jest najbardziej opłacalne - zakup paltformy 1155, 2011 czy czekać na Haswelle ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Składam komputer do gier i większość podzespołów mam już dobranych (łącznie z peryferiami), ale brakuje mi niestety tych najważniejszych, a mianowicie SSD, GPU, MoBo i CPU.

Wiem, że w kwietniu? ma się pojawić nowa podstawka (ahh ten Intel Dołączona grafika) dla procesorów Intel, a mianowicie 1150 (Haswell), zaś w marcu? mają się pojawić karty nVidii GF GTX 7xx i teraz pytanie co robić ?

Zakładając wybór podstawki LGA 1155 mam do wyboru Sandy Bridge i Ivy Bridge, ale różncie w cenach nie są wielkie więc nie widzę powodu kupowania i5 2500k lub i7 2600K. (bo po co kupować starszej generacji, jak nowszej są w tej samej cenie lub niewiele tylko droższe?) Zatem dobra - mamy Ivy Bridge no i znowóż generalnie do wyboru mamy tak - i5 3570k lub i7 3770k. I tutaj muszę powiedzieć, że do niedawna byłem skłonny kupić i53570k, ale wczoraj przeczytałem nowy artykuł na labku - ,,Podstawek ci u nas dostatek") i (wstyd się przyznać) dopiero patrząc na wykresy zauważyłem, że i7 3770k jest 4 rdzeniowy i 8 wątkowy, podczas gdy i5 3570k jest 4 rdzeniowy i 4 wątkowy.

Wiem, że powyżej 60 FPS różnic w grach nie widać (na 60Hz monitorze), ale w kilku tytułach różnice między i5 3570k i i7 3770k były widoczne (gdy oba nie były w stanie wygenerować w tandemie z kartą 60 FPS) No i to się tak mówi, a gdyby tak połączyć i5 3570k z GTX 670, zaś i7 3770k z GTX 680 to (mimo, iż osobno - różnice między GTX 670, a GTX 680, oraz między i5 3570k, a i7 3770k nie są bardzo duże) to przy takim połączeniu uległyby spotęgowaniu (różnica między procesorami ok 4-5 FPS, między kartami graficznymi - 4-8 FPS), czyli wychodzi różnica max ok. 13FPS, a to już dużo.

Do podstawki LGA 1155 myślę nad płytą MSI Z77A-GD80. Ma Thunderbolta. Generalnie w oko wpadła mi też Asus P8Z77-V Premium, ale nie wiedzieć czemu jest 2 razy droższa. Producent na stronie przechwala się różnymi bajerami, ale ja overclockerem nie jestem więc nie wiem czy taka płyta jest mi potrzebna (tym bardziej, że jak nadejdą Haswelle to znów płytka pójdzie do wymiany)

a gdyby tak wybrać podstawkę LGA 2011 - tu akurat wybór nieduży - albo wybiorę 4 rdzeniowy i7 3820 i najwyżej zmienię go później na jakiś 6 rdzeniowy (choć nie wiem czy to dobry pomysł), albo od razu kupię 6-rdzeniowy i7 3930K. (bo i7 3960X jest totalnie nieopłacalny i za drogi)

Do tego płyta MSI X79A-GD65 (8D) (nie żebym był ich fanboyem, ale opierając się na opiniach innych tak mnie jakoś skierowano)

Myślałem, także nad zostaniem z moim i5 760 do czasu premiery Haswell, ale czytając wczorajszy artykuł znalazłem informację, że 1156 to była ślepa zaułka i na dodatek procki z 1156 są o ok. 25% wolniejsze od najnowszysch 1155 SB i IB. W dodatku komp mi wariuje, artefakty, ścinki itp. Jak już kupuję to wolę kupić cały PC kupiony z sensem, bo ten co mam teraz to tak w przypływie euforii.

Co jest najbardziej przyszłościowe ? Czy 1150 będzie z czymkolwiek kompatybilne wstecz ? Kiedyś gry zaczną korzystać z 6 rdzeni (a już np. Max Payne 3 z tego korzysta), może lepiej kupić teraz socket 2011 ? Którą podstawkę Intel będzie jeszcze wspierał ? Z drugiej strony Ivy Bridge na 1155 są najnowsze, mają 22 nm proces technologiczny

I jak ma się sprawa z kartami graficznymi ? Niby wszyscy szumnie głoszą, że najbardziej opłacalny jest GTX 670, ale gdy wydajność spada poniżej 60 FPS i np. taki GTX 670 ma 51 FPS, a GTX 680 58 FPS, to nie widać różnicy ? a czasem gdy wydajnosć spda poniżej 50 FPS i GTX 670 ma 43 FPS, a GTX 680 - 48 FPS - to już chyba widać ?

Jak wyglądą konkurencja ze strony AMD ? Czy jest coś obecnie na rynku bardziej opłacalnego lub/i wydajnego od GTX 670/680 do Full HD ? Czekać na GTX 7xx ? Czy lepszym wyborem nie jest np. Radeon HD 7970 OC ? Ma 3GB RAM i większą szynę, która może się przydać do przyszłych tytułów, zaś już w killerze PC, jakim jest Metro 2033 - to radki spisują się lepiej i mają lepszy min. FPS. A jeśli nie ta karta, to może AMD zapowiedziało już coś ciekawego na co warto czekać ? Podobnie z ich procesorami - jest lub czy w najbliższym czasie będzie konkurencja dla procesorów Intel ? Wiem, że Bulldozer to niewypał.

Pozostaje kwestia SSD - generalnie myślę nad 3-ma markami - OCZ, Intel, Samsung. Rozglądam się za pojemnością 240-256GB. Intel podobno ma najlepsze kości? bo jest ich producentem ? Samsung 830 jest bezpieczny, ale dość wolny w stosunku do rywali. Vertex 4 jest szybki,a le podobno awaryjny, Intel z seri 520 podobno jest i szybki i trwały. Myślę też nad Revodrive 3x2 240GB - ale czy to ma sens ? bo gra się szybciej zainstaluje, bo lvl wczyta się 2 sek szybciej ?

Proszę o porady Dołączona grafika

P.S. Jak kupię LGA 2011 - i7 3930 + Gigabyte GTX 680 OC + Intel SSD 240GB 520 + MSI X79A-GD65 (8D) to zostanie mi 650 zł. na upgrade w przyszłości (ale procek da rade dłużej)

Jak kupię LGA 1155 - i7 3770k + Gigabyte GTX 680 OC + Intel 240GB 520 + MSI Z77A-GD80 to zostanie mi ok. 1600 zł. (a jak kupię i5 3570k, to jeszcze więcej, ale będzie na krócej)

Edytowane przez bachnaify
  • Upvote 1
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...