Mucha174_p Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2012 (edytowane) Witam. Zamierzam w tym tygodniu kupić nową jednostkę centralną, wybrałem już sobię prawdobpodobną specyfikację sprzętu i mam prośbę aby ktoś mi podopowiedział jak będzie się ona sprawdzała w grach, czy wszystkie części są ze sobą kompatybilne i będą działać poprawnie. Największy problem miałem z wyborem zasilacza ponieważ niewiem kompletnie jakimi parametrami powiniennem się kierować przy zakupie tego elementu więc proszę o szczególną ocenę tego podzespołu. Tak na koniec mam jeszcze parę mniej istotnych pytań a mianowicie : po pierwszę czy pod kartę graficzną którą wybrałem bedzie się dało podpiąć monitor CRT, po drugie czy na wybranej konfiguracji będę mógł system zainstalować z pamieci flash (pendrive), po trzecie czy będę mógł tymczasowo podłączyć stary dysk ata pod tą konfigurację po zakupieniu przejściówki sata->ata i ostatnie czy odczuwalna będzie róznica w jakości pracy karty graficznej pod portem PCI-e 2.0 zamiast 3.0 ?. Konfiguracja : Płyta główna MSI 970A-G46 AMD 970 Socket AM3+ (2xPCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE) (970A-G46) Procesor AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz (HDZ965FBGMBOX) BOX Pamięć GeIL DDR3 8 GB 1600MHZ DUAL GEIL DRAGON RAM CL.11 (GD38GB1600C11DC) Karta graficzna GIGABYTE RADEON HD7770 1GB DDR5/128bit Zasilacz OCZ CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular (OCZ-CXS500W-EU) Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410) Za pomoc z góry dziękuję. Edytowane 23 Września 2012 przez Mucha174_p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2012 Proponuję 4GB ramu i dorzucić do najtańszej HD7850, a zasilacz: http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=649&g=198478&n=Core-450W-135mm-80-PSU&w=c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha174_p Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2012 Hmm... Radeon 7770 Gigabyte'a kosztuje 400zł a najtańszy 7850 jakiego znalazłem kosztuje 650zł więc musialbym chyba wcale ramu nie kopować a nawet -8gb bo cena tych 8gb wynosi 130zł więc taka zamiana odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2012 Ja bym też proponował HD 7850 - tego wyboru nie będziesz żałował. A zaoszczędzić możesz na zasilaczu: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__11/id_produktu__5094/__Zasilacze_Aerocool_VP_450_450W_80_120mm/ PCI-E 3.0 nie ma żadnego znaczenia na wydajność karty. I uda Ci się podpiąć do CRT za pomocą przejściówki DVI-DSub, która prawdopodobnie będzie w zestawie z kartą graficzną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha174_p Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 W fullhd i tak nie będę grać bo monitor 19" CRT więc szału z rozdziałką nie będzie a 250zł róznicy to dużo, a po 2 moim skromnym zdaniem ten procesor nawet tego 7770 poprawnie nie wykorzysta a co dopiero pchać się w coś sporo wydajniejszego.A tak nawiasem to przesiadam sie z naprawde kilku letniego już staruszka więc myśle że nawet na tym 7770 odczuje wielką różnicę. _______________________________________________________________ Podczas dzisiajszego pobytu w szkole poruszyłem ten temat z kilkoma znajomymi a że chodzę do technikum informatycznego więc wiekszość mniejsze lub wieksze doświadczenie ze sprzętem ma i pewien znajomy polecił mi następującą zamianę zamiast 965BE dać FX4170 a zamiast radka 7770 wpakować 256 bitowego z pamięcią 1GB DDR5 radka 4850. Troche słabe mi się wydaje to rowiązanie ponieważ w wszystkich testach jakie napotkałem 965BE w grach wypada nieco lepiej(2-3%), fakt w programach biurowych wymagających szybkich obliczeń FX jest lepszy o ponad 10% ale sprzęt po 1 jest przygotowywany pod GRY a po 2 radek 4850 wypadł już ze wszystkich możliwych rankingów przez swoją prądożerność i grzanie się więc nawet do 7770 nie da rady go porównać. Ale jak wszyscy wiemy testy i cyferki nie zawsze mają swoje odzwierciedlenie w praktyce więc postanowiłem o tym tutaj wspomnieć żeby później nie było a nie mówiłem wypowiedzianego z ust znajomego jeśli ta konfiguracja faktycznie jest konkurencyjna z 965BE+HD7770. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Ta konfiguracja w żaden sposób nie jest konkurencyjna z 965BE+HD7770, procesor w wielu grach sprawuje się słabiej od Phenoma, o karcie graficznej wspominać chyba już nie trzeba. Jeśli już masz brać lepszy procesor, to rozejrzyj się za i3-2120, ewentualnie i3-3220, który jest już spod architektury Ivy Bridge. Do takich procesorów optymalna byłaby płyta na chipsecie B75. Jeśli chodzi o kartę graficzną, to w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego, niż HD7770, porównywanie go z HD4850 GDDR5, jako podobnym wydajnościowo, można potraktować jako żart. Jego konkurentem może być co najwyżej GTS 450 GDDR5 / HD6770 / HD7750, a HD4850 dorówna im i tak dopiero po OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha174_p Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) Zdecydowałem już jaki zestaw kupię a mianowicie taki jaki wybrałem na początku, ponieważ nie widzę żadnych sensownych nie podwyższających kosztów zestawu podpowiedzi modernizacji. A tak dla potomności porównanie cen identycznie tych samych podzespołów w sklepach komputronik i morele : 1. Komputrnik : Uploaded with ImageShack.us 2. Morele: Uploaded with ImageShack.us Edytowane 24 Września 2012 przez Mucha174_p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha174_p Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Witam mam dylemat przez pojawienie się wczorajszego newsa AMD Vishera już w przyszłym miesiącu i teraz nie wiem czy warto jest czekać i kupować najsłabszy model z nowej podrodziny AMD czy kupować na biegu przed zakończeniem produkcji (która ma nastąpić już w tym miesiącu) sprawdzonego już Phenoma 965 BE. Zaznaczę iż komputer będzie wykorzystywany do grania a jak wszyscy wiemy starsze FX'y (fx4170) pomimo swojej ceny w większości gier wypadały sporo słabiej od starszego i tańszego brata (965BE) którego produkcja moim zdaniem kończy się właśnie po to aby zrobić miejsce dla nowego FX'a. Wiadomo że nowy FX na 99% będzie już przezwyciężał staruszka ale z drugiej strony po najtańszym modelu oszałamiających wyników niema się co spodziewać. Więc czy warto czekać i dopłacać ponad 100zł za najsłabszy model nowych procesorów ze stajni AMD ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Procesorów tych jeszcze nie ma więc nie oczekuj jakiś konkretnych rad. Nie znamy wydajności tego proca i tyle. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oryon Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 ja bym poczekał. Podobno ma być wzrost wydajności nawet o 15% w stosunku do starych buldozjadów, no i usprawnienie pojedyńczego wątku. Miejmy nadzieje, że amd drugiego faila z rzędu nie zaliczy, bo monopol nikomu nie służy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...