Skocz do zawartości
Mucha174_p

[post #8]AMD Phenom II 965BE czy AMD FX 4300 Vishera?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam w tym tygodniu kupić nową jednostkę centralną, wybrałem już sobię prawdobpodobną specyfikację sprzętu i mam prośbę aby ktoś mi podopowiedział jak będzie się ona sprawdzała w grach, czy wszystkie części są ze sobą kompatybilne i będą działać poprawnie. Największy problem miałem z wyborem zasilacza ponieważ niewiem kompletnie jakimi parametrami powiniennem się kierować przy zakupie tego elementu więc proszę o szczególną ocenę tego podzespołu. Tak na koniec mam jeszcze parę mniej istotnych pytań a mianowicie : po pierwszę czy pod kartę graficzną którą wybrałem bedzie się dało podpiąć monitor CRT, po drugie czy na wybranej konfiguracji będę mógł system zainstalować z pamieci flash (pendrive), po trzecie czy będę mógł tymczasowo podłączyć stary dysk ata pod tą konfigurację po zakupieniu przejściówki sata->ata i ostatnie czy odczuwalna będzie róznica w jakości pracy karty graficznej pod portem PCI-e 2.0 zamiast 3.0 ?.

Konfiguracja :

• Płyta główna MSI 970A-G46 AMD 970 Socket AM3+ (2xPCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE) (970A-G46)
  • Procesor AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz (HDZ965FBGMBOX) BOX
  • Pamięć GeIL DDR3 8 GB 1600MHZ DUAL GEIL DRAGON RAM CL.11 (GD38GB1600C11DC)
  • Karta graficzna GIGABYTE RADEON HD7770 1GB DDR5/128bit
  • Zasilacz OCZ CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular (OCZ-CXS500W-EU)
  • Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410)
Za pomoc z góry dziękuję. Edytowane przez Mucha174_p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym też proponował HD 7850 - tego wyboru nie będziesz żałował. A zaoszczędzić możesz na zasilaczu:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__11/id_produktu__5094/__Zasilacze_Aerocool_VP_450_450W_80_120mm/

PCI-E 3.0 nie ma żadnego znaczenia na wydajność karty. I uda Ci się podpiąć do CRT za pomocą przejściówki DVI-DSub, która prawdopodobnie będzie w zestawie z kartą graficzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W fullhd i tak nie będę grać bo monitor 19" CRT więc szału z rozdziałką nie będzie a 250zł róznicy to dużo, a po 2 moim skromnym zdaniem ten procesor nawet tego 7770 poprawnie nie wykorzysta a co dopiero pchać się w coś sporo wydajniejszego.A tak nawiasem to przesiadam sie z naprawde kilku letniego już staruszka więc myśle że nawet na tym 7770 odczuje wielką różnicę.

Podczas dzisiajszego pobytu w szkole poruszyłem ten temat z kilkoma znajomymi a że chodzę do technikum informatycznego więc wiekszość mniejsze lub wieksze doświadczenie ze sprzętem ma i pewien znajomy polecił mi następującą zamianę zamiast 965BE dać FX4170 a zamiast radka 7770 wpakować 256 bitowego z pamięcią 1GB DDR5 radka 4850. Troche słabe mi się wydaje to rowiązanie ponieważ w wszystkich testach jakie napotkałem 965BE w grach wypada nieco lepiej(2-3%), fakt w programach biurowych wymagających szybkich obliczeń FX jest lepszy o ponad 10% ale sprzęt po 1 jest przygotowywany pod GRY a po 2 radek 4850 wypadł już ze wszystkich możliwych rankingów przez swoją prądożerność i grzanie się więc nawet do 7770 nie da rady go porównać. Ale jak wszyscy wiemy testy i cyferki nie zawsze mają swoje odzwierciedlenie w praktyce więc postanowiłem o tym tutaj wspomnieć żeby później nie było a nie mówiłem wypowiedzianego z ust znajomego jeśli ta konfiguracja faktycznie jest konkurencyjna z 965BE+HD7770.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta konfiguracja w żaden sposób nie jest konkurencyjna z 965BE+HD7770, procesor w wielu grach sprawuje się słabiej od Phenoma, o karcie graficznej wspominać chyba już nie trzeba. Jeśli już masz brać lepszy procesor, to rozejrzyj się za i3-2120, ewentualnie i3-3220, który jest już spod architektury Ivy Bridge. Do takich procesorów optymalna byłaby płyta na chipsecie B75. Jeśli chodzi o kartę graficzną, to w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego, niż HD7770, porównywanie go z HD4850 GDDR5, jako podobnym wydajnościowo, można potraktować jako żart. Jego konkurentem może być co najwyżej GTS 450 GDDR5 / HD6770 / HD7750, a HD4850 dorówna im i tak dopiero po OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem już jaki zestaw kupię a mianowicie taki jaki wybrałem na początku, ponieważ nie widzę żadnych sensownych nie podwyższających kosztów zestawu podpowiedzi modernizacji. A tak dla potomności porównanie cen identycznie tych samych podzespołów w sklepach komputronik i morele :

1. Komputrnik :

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

2. Morele:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez Mucha174_p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam dylemat przez pojawienie się wczorajszego newsa AMD Vishera już w przyszłym miesiącu i teraz nie wiem czy warto jest czekać i kupować najsłabszy model z nowej podrodziny AMD czy kupować na biegu przed zakończeniem produkcji (która ma nastąpić już w tym miesiącu) sprawdzonego już Phenoma 965 BE.

Zaznaczę iż komputer będzie wykorzystywany do grania a jak wszyscy wiemy starsze FX'y (fx4170) pomimo swojej ceny w większości gier wypadały sporo słabiej od starszego i tańszego brata (965BE) którego produkcja moim zdaniem kończy się właśnie po to aby zrobić miejsce dla nowego FX'a.

Wiadomo że nowy FX na 99% będzie już przezwyciężał staruszka ale z drugiej strony po najtańszym modelu oszałamiających wyników niema się co spodziewać. Więc czy warto czekać i dopłacać ponad 100zł za najsłabszy model nowych procesorów ze stajni AMD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi