airborne82 Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Panowie prosta sprawa , nie będzie mnie kilka miesięcy a w tym czasie troszku kaski odłożę i mam w planach kupno dysku . Wybór padł na 2TB ze względu na opłacalność względem pojemności . Tylko teraz pytanie : Dysk 2 TB bez problemu pójdzie pod XP SP3 ?? Bo doszły mnie słuchy że nieraz może wykryć połowe i nie wiadomo czy to przez kontroler na płytach głównych czy system . Jeśli tak faktycznie jest to czy lepiej dla bezpieczeństwa brać jednak 1 TB ( te pójdą bez problemu bo już jeden mam ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 BIOS nie może bootować systemu z dysku WIĘKSZEGO niż 2TB. Jeżeli nie zamierzasz trzymać systemu na jakimś ogromnym dysku to system powinien ogarnąć bez problemu (aczkolwiek Win XP też ma jakieś problemy z dyskami WIĘKSZYMI niż 2TB - ale to sam doszukaj, Windows World mnie bardzo mało interesuje). Długofalowe rozwiązanie to UEFI i GPT, ale WinXP i twoja mobo się na nie nie łapią. Możesz brać 2TB. Nie powinno być problemów. Ps. Nie zrozumiałem pierwszej części - zamierzasz ten dysk kupić za kilka miesięcy i już teraz pytasz? o_O Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Tak już teraz pytam bo 2-3 miesiące mnie nie będzie i pewnie tez nie zajrze do neta/tematu Dysk ma być akurat jako magazyn bo pod system mam już dobry szybki HD czytałem że są problemy z dyskami 2TB + XP ale nie wiadomo czy to przez sam system czy jednak kontroler na płycie . XP ma problemy dopiero z dyskami powyżej 2 tb czyli np taki 3 tb już nie zatrybi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Skoro problem jest tylko z XP to raczej nie kontroler jest problemem. IMHO powinieneś wyszaleć się na nowy system bo XP-ek nawet Ci całego RAMu nie ogarnia. Szkoda trochę marnować kompa :P Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Zmiana systemu będzie około wakacji , wtedy też zmieniam platforme to i tak czeka mnie zmiana OS . Teraz nie mam przymusu a więcej problemów z ew reinstalacja gier i programów . Poprzechodze kilkanaście gier do końca to wtedy je skasuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Oki panowie wiem mniej więcej na czym stoję :) Omijać WD bo na XP będą problemy . Zastanawiam się też czy nie brać używanego 1TB lub 750 gb bo czesto stoją w dobrych cenach na allegro . Tylko jakich modeli unikać ?? Wiem że z SEAGATE 7200.11 A jak z wersją 7200.12 ?? Nieraz tez można znaleźć SAMSUNG F1 - czy też są udane jak ich nowszy brat F3 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 7200.12 ma niskiej jakości talerze ... szybko łapie reloki / bady. Lepiej brać F1 od F3-jek... niby F3 takie szybkie itd.... a wielu juz sie posypały... Zostaje alternatywa : WD Blue 1TB. Lub Hitachi 7K1000C / D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 A czy Hitachi 7K1000C ma swojego odpowiednika w wersji 1TB ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 HDS721010CLA332 Oznaczenie dysku 1 TB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 No więc panowie temat do zamknięcia . Udało mi się zakupić w dobrej cenie SAMSUNG HD103SJ ( czyli tak zwany F3 1TB ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 A można jeszcze wiedzieć na jakiej podstawie uznałeś, żeby unikać WD? Tak się składa, że mam 200 GB (chyba 6 lat) + 500 GB (~4 lata) + 2 TB (2 lata, ale to dwa różne dyski po ok. rok, bo jeden nie przeżył upadku z 1,5m w czasie pracy), no i nigdy nie miałem problemu, a do niedawna siedziałem z tym właśnie na XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 Omijać WD bo na XP będą problemyChodzi tylko o to by wybrać dysk ze starym formatowaniem a nie unikać WD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2012 wszystkim chodzi o to abyś nie brał dysków z 4kb sektorami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 wszystkim chodzi o to abyś nie brał dysków z 4kb sektorami Tak wiem a właśnie nowe WD takie są , a nie będę brał awaryjnego Greena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...