Skocz do zawartości
chemiczny_ali

Problem Gigabyte GTX460 768MB

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Może i więcej teoretycznej mocy, ale już tak nie przesadzajcie z tym dużo taniej - Palit GeForce GTX480 1536MB DDR5 384bit PCI-E (NE5TX480F09CB) - porównanie cen w sklepach internetowych

Są i inne za 1700-1800.

460 1 GiB - Gainward GeForce GTX460 1GB DDR5 256bit PCI-E (426018336-1190) - porównanie cen w sklepach internetowych

Ale fakt, do gier gdzie SLI zapewniło by stałe 60 FPS w 60 Hz można brać. Inaczej opcja automatycznie jest skreślona.

A mnie ciekawi czemu do Fermi dają tak wolne pamięci? Fizycznie kostki muszą być słabe bo sie ledwo kręcą.

GTX 465 dzięki TMU i pamięciom to przegrywa z GTX 285 w DX9/10, a to troche lol.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 05:49, KUBA TM napisał(a):

Nie wiem jak tam Twoje zrodelka wygladaja ale 460 w SLI (1GB) mozna kupic duzo taniej niz single 480 ;)

Nie wspomne tez o 2 x 465 ktore rowniez sa tansze...

Dobrze wiesz SIDE ze 'punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia' ;)

GTX480 kupisz za 1683zł za GTX460 1GB zapłacisz dzisiaj 874zł x2= 1728zł nawet jak cena spadnie by było mniej 100zł to i tak lepiek kupić GTX480 lepszy komfort gry i pewność że wszędzie będzie stała wydajność.

GTX480 1683zł

Tanie Karty graficzne GeForce GTX480 cena - Porównanie cen w sklepach

NAwet na zachodzie 2x GTX460 1GB gdzie ceny są normalne wypada cenowo bardzo podobnie

GTX460 1GB 229$ x2=458$

GTX480=459 $

Jak widać punkt patrzenia nie ma nic do tego bo ceny są podobne.

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 10:18, Maxforce napisał(a):

GTX480 kupisz za 1683zł za GTX460 1GB zapłacisz dzisiaj 874zł x2= 1728zł nawet jak cena spadnie by było mniej 100zł to i tak lepiek kupić GTX480 lepszy komfort gry i pewność że wszędzie będzie stała wydajność.

GTX480 1683zł

Tanie Karty graficzne GeForce GTX480 cena - Porównanie cen w sklepach

NAwet na zachodzie 2x GTX460 1GB gdzie ceny są normalne wypada cenowo bardzo podobnie

GTX460 1GB 229$ x2=458$

GTX480=459 $

Jak widać punkt patrzenia nie ma nic do tego bo ceny są podobne.

Jednak ma ale juz nie bede sie klocic ;)

Do tego mnie nie zrozumiales...

All in all jak ktos ma mozliwosc zakupu 480 bo ma na nia odpowiednie srodki to lepiej kupic dwie 'slabsze' 460ki albo 465 ;) - IMHO

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 05:49, KUBA TM napisał(a):

Dobrze wiesz SIDE ze 'punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia' ;)

Raczej nie rozumiesz , że łączenie słabszych kart w sli mija się z sensem , skoro można kupić jedną mocną. Jak ktoś chce się męczyć z sli to jego sprawa i kasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 12:23, sideband napisał(a):

Raczej nie rozumiesz , że łączenie słabszych kart w sli mija się z sensem , skoro można kupić jedną mocną. Jak ktoś chce się męczyć z sli to jego sprawa i kasa.

Jak bys mogl kupic 2 karty tansze o 400zl od 480ki ktore w polaczeniu beda lepsze od niej to bys mnie zrozumial ;)

Szanuje Twoja jak i innych decyzje o 'SLI mowimy NIE!' ale w moim przypadku wybor jest oczywisty ;)

Jak sie znudza to sprzedam i wroce do uczciwej 5850 :)

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 15:41, KUBA TM napisał(a):

Jak bys mogl kupic 2 karty tansze o 400zl od 480ki ktore w polaczeniu beda lepsze od niej to bys mnie zrozumial ;)

Szanuje Twoja jak i innych decyzje o 'SLI mowimy NIE!' ale w moim przypadku wybor jest oczywisty ;)

Jak sie znudza to sprzedam i wroce do uczciwej 5850 :)

Ale 2 gtx460 nie są 400zł tańsze od 480tki...różnicy cenowej nie ma, a 480tka to obecnie najszybsza jedno-rdzeniowa karta...

ale każdy ma prawo wybrać to co mu bardziej odpowiada:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 15:58, Michael86 napisał(a):

Ale 2 gtx460 nie są 400zł tańsze od 480tki...różnicy cenowej nie ma, a 480tka to obecnie najszybsza jedno-rdzeniowa karta...

ale każdy ma prawo wybrać to co mu bardziej odpowiada:)

W Twoim sklepie nie sa, w moim sa ;)

Prosze, przestanmy juz polemizowac :)

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 16:22, KUBA TM napisał(a):

W Twoim sklepie nie sa, w moim sa ;)

Prosze, przestanmy juz polemizowac :)

Nie wiem jakie Ty masz sklepy, ale nawet w hurcie proporcje są zachowane i 2x 460 1gb nie jest tańsze od gtx 480 o 400zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 16:22, Michaelius napisał(a):

A po co jak ma 800Mhz na rdzeniu?

W 100% wystarczy :) Karta jak na tak małe gabaryty ma na prawdę potężną moc - w szczególności gry postawi się ją koło 465, 470 - wiem, że rzadne porównanie, ale nie mogłem sobie odmówić tego opisu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 17:09, 99tomcat napisał(a):

Nie wiem jakie Ty masz sklepy, ale nawet w hurcie proporcje są zachowane i 2x 460 1gb nie jest tańsze od gtx 480 o 400zl.

Odloz sobie zalozmy 1600 PLN na 480 a ja Ci zalatwie 2 x 465

Zakupil ktos sprzet w SLI? Zadowoleni?

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 20:04, DEVILEK napisał(a):

A po co sie kreci ?

Jutro mam miec tego Palit'a. Ciekawi mnie wlasnie, czy cos sie da z niej jeszcze wyciagnac, czy zabawa konczy sie na stock.

Działa poprawnie na taktach od sonic platinum, ale wystarczy zwiększyć rdzeń o 25Mhz i pojawiają się artefakty :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 20:06, war3 napisał(a):

Działa poprawnie na taktach od sonic platinum, ale wystarczy zwiększyć rdzeń o 25Mhz i pojawiają się artefakty :/

Ciekawe czy da się te karty softowo dowoltować, czy palit/gainward na starcie ma już niereferencyjne pcb...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 20:49, 99tomcat napisał(a):

Ciekawe czy da się te karty softowo dowoltować, czy palit/gainward na starcie ma już niereferencyjne pcb...

Chyba nie da rady , inaczej na guru3d by woltowali , skoro inne karty woltują w reckach :wink:. Pozostaje klasyczny vmod :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 460 1GB GLH da sie voltowac

Sparkle 465 da sie voltowac i lata ladnie a do tego jest tani jak barszcz

Proponuje zeby chemiczny jak znajdzie czas zrobil update pierwszego watku o info ktore karty da sie softem krecic a ktore nie ;) (jesli znajdzie czas i zbierze informacje)

Cos czuje, ze temat sie rozkreci

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 20:04, DEVILEK napisał(a):

A po co sie kreci ?

Jutro mam miec tego Palit'a. Ciekawi mnie wlasnie, czy cos sie da z niej jeszcze wyciagnac, czy zabawa konczy sie na stock.

Po to zeby miec wieksza wydajnosc ;) No chyba ze ktos woli sztuka dla sztuki i bedzie sie czul lepiej majac przetaktowana karte z 675 na 800 zamiast takiej co firmowo chodzila na 800 Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otrzymalem informacje od jednego z dystrybutorow, ktorzy jak narazie maja jedyni Palita GTX 460, ich egzemplarze nie posiadają radiatora na sekcji zasilania.

Chodzi o model NE5TX460HF1102 i NE5TX460SF1102. Sprawdzone na dwoch pierwszych egzemplarzach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2010 o 22:51, bzzzzzz napisał(a):

msi cyklon wspierany jest przez afterburna.

Właściwie to obecny Afterburner powinien współpracować z większością jak nie wszystkimi kartami GTX 460, bez różnicowania na producenta.

MSI Afterburner

Natomiast na przełomie sierpnia i września premierę będzie miał Afterburner OV3 dedykowany dla kart MSI z autorskim PCB. Początkowo będzie to GTX460 Hawk, który pokaże się w Polsce w pierwszym tygodniu września oraz GTX460 Lightening, który zapowiadany jest na pare tygodni później.

Najważniejsze: Afterburner OV3 posiadał będzie regulację napięć dla GPU, PLL i MEM.

Dzięki lepszemu chłodzeniu i komponentom zasilania nazwanymi "military class" karty powinny się kręcić jak opętane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi na to, że modyfikować v via program można w kartach Asusa, MSI i Gainward (model GTX 460 1GB GLH). Z powyższego posta może wynikać coś zupełnie innego. Jak na razie wstrzymam się z aktualizacją pierwszego posta i zobaczymy jak się sytuacja rozwinie :wink: pzdr

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi