Gość sopi123 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 CPU-Z Validator 3.1 to jest moj sprzet :D wiec raczej nie powinno byc problemów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Jakis nowy silnik wykombinowali i cale te dx11 chodzi elegancko. Odpal na ati to sie mocno zdziwisz :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Jeśli chodzi o Stone Giant to u mnie tak to wygląda: Leven proc nie za bardzo obciąża ? Moim zdaniem trochę tak. Edytowane 12 Września 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Leven: to zobacz stronę wcześniej na moj test metro. Proc 100% i karta też więc to nie to. Właśnie siedzę na xp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Jeśli chodzi o Stone Giant to u mnie tak to wygląda: Leven proc nie za bardzo obciąża ? Moim zdaniem trochę tak. No i dobrze wyglada. Grafika na 99%. A procesor u Ciebie idzie na 1/4 wiec srednio. U mnie jest o wiele nizej wykorzystany. Mam wiekszy zapas dla mocno obciazajacych gier, a to wlasnie zapewnia karcie jak najwieksza wydajnosc. Czyli wszystko obraca sie wokol niedoboru danych przesylanych do karty graficznej. Ja to tak widze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Zrobiłem trzy testy w Stone Giant: test 1 - dwa rdzenie 4.2 GHz - użycie GPU 96-99% test 2 - jeden rdzeń 4.2 GHz - użycie GPU 60-90% test 3 - jeden rdzeń 1.8 GHz - użycie GPU 30-50 % No ok, tylko co jak ktoś pisał o Metro że ma obciążenie i proca i grafy 100%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Leven: wytłumacz mój test metro to się zgodzę. Drugi screen to test metro. Test na xp bc2, chodzi lepiej, ale pewnie dlatego że pod dx9, zresztą pod 7 też się da wymusić działanie na dx9: Edytowane 12 Września 2010 przez sPiDeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Właśnie siedzę na xp :) No i co z tym xp ? Lepiej cos czy jak ? EDIT: Widze, ze w BC2 zabraklo procesora a w metro jest na 90%. Zaraz machne metro i porownamy. Zobacz ile u mnie pozostalo zasobow cpu a ile u Ciebie. Jeszcze troszke i bardzo mozliwe, ze karta zaczelaby zwalniac u Ciebie. Edytowane 12 Września 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) LOL lepiej to mało powiedziane ! :) odpaliłem frapsa. Mam teraz w menu 200 fpsów co na 7 było tylko 75. No dobra ale gra.....teraz mam miejscami ponad 100fpsow nawet 130. Czasami spada tylko do 60, masakra ! :) Na 7 maks co widziałem to jakieś 60. Ustawienia high 1280x1024. Teraz siedzę na serwie 32 osoby. Zajebiście chodzi :P Kurde, ale się podnieciłem :P Dobra to będę grał na xp do puki nie będzie jakiś sensownych sterów. I co z tym obciążeniem gpu bo pod xp dalej pokazuje koło 50%. Ale zajebiście !! Jak się kończy tura to jest taki filmik i mam teraz koło 100fpsów :) :) yea Edytowane 12 Września 2010 przez sPiDeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Dlaczego w tym demie Stone Giant, PhysX jest obsługiwane przez procesor, a nie GPU? Jak włączy się w panelu sterowania sterownika "pokaż wskaźnik wizualny physx" to wyświetla CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) A kto ci powiedział , że ma być na gpu? Praktycznie wszystkie gry z physx działają na cpu. Edytowane 12 Września 2010 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Dlaczego w tym demie Stone Giant, PhysX jest obsługiwane przez procesor, a nie GPU? Jak włączy się w panelu sterowania sterownika "pokaż wskaźnik wizualny physx" to wyświetla CPU. Jaki wskaznik ? Gdzie on jest ? Jakie masz sterowniki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) A sprawdzaj , kto ci broni :wink:. Proszę bardzo XP 74fps W7 85FPS oczywiście DX9, a to co wkleiłeś to chodzi o micro-stutter a on nie ma nic wspólnego z obciążeniem i oczywiście występuje w W7 jak wymusisz dx9 LOL lepiej to mało powiedziane ! :) odpaliłem frapsa. Mam teraz w menu 200 fpsów co na 7 było tylko 75. No dobra ale gra.....teraz mam miejscami ponad 100fpsow nawet 130. Czasami spada tylko do 60, masakra ! :) Na 7 maks co widziałem to jakieś 60. Ustawienia high 1280x1024. Teraz siedzę na serwie 32 osoby. Zajebiście chodzi :P Kurde, ale się podnieciłem :P Dobra to będę grał na xp do puki nie będzie jakiś sensownych sterów. I co z tym obciążeniem gpu bo pod xp dalej pokazuje koło 50%. Ale zajebiście !! Jak się kończy tura to jest taki filmik i mam teraz koło 100fpsów :) :) yea A zapomniał że na 7 odpala się w DX11 a w xp 9 to możesz sobie w ini pozmieniać.Wyjdą kolejne stery to nadal w dx11 nie pograsz przez procka. Edytowane 12 Września 2010 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Po pierwsze xp/win7 jak sobie robisz test gpu a nie cpu , to różnic prawie nie zauważysz. Po drugie nie chodzi o ścinki , a właśnie obciążenie cpu/gpu , ścinki już poprawili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Jaki wskaznik ? Gdzie on jest ? Jakie masz sterowniki ? Panel sterowania Nvidia , na belce Ustawienia 3D (odznacz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 mi za to cholernie gta 4 scina :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 maxforce: a myślisz ze nie wymuszalem dx9 ?? Różnica prawie żadna to samo jak włączyłem na full hd. Fraps pokazywał to samo. Teraz jak stoje daleko od walki mam 130 fpsów a w 7 tak jak by blokada była na 60-70 i ani jednego więcej. Jak dla mnie to jest teraz zajebiście i zostaje na xp giera zasuwa jak by sprzed 3 lat była :) Dla mnie tymczasowo problem rozwiązany bo w tą grę gram najwięcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Po pierwsze xp/win7 jak sobie robisz test gpu a nie cpu , to różnic prawie nie zauważysz. Po drugie nie chodzi o ścinki , a właśnie obciążenie cpu/gpu , ścinki już poprawili. sc masz poglądowo(graficznie) z MSI masz z rozgrywki obciążenie. Ścinki są poprawione w betach nie na oficjalnym w Dx9. CPU wykresy też mam wkleić? NIe jest to z testu GPU a znormalnej rozgrywki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4d30n Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 ja też mam problemy z gtaIV... mam kompa z sygnaturki i w frapsie na high/very high pokazuje, że mam 35-40fps... w rzeczywistości jednak gra ma takie ścinki... tak jakby pomijała wyświetlanie co drugiej klatki.. nie wiem jak to dokładniej opisać.. nie wiem również czy wymiana grafy na gtx 460 1gb coś w tej sytuacji zmieni (chodzi mi głównie o różnicę w sterownikach ati i nvidii) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) maxforce: a myślisz ze nie wymuszalem dx9 ?? Różnica prawie żadna to samo jak włączyłem na full hd. Fraps pokazywał to samo. Teraz jak stoje daleko od walki mam 130 fpsów a w 7 tak jak by blokada była na 60-70 i ani jednego więcej. Jak dla mnie to jest teraz zajebiście i zostaje na xp giera zasuwa jak by sprzed 3 lat była :) Dla mnie tymczasowo problem rozwiązany bo w tą grę gram najwięcej. różnice to powinieneś widzieć taką na procku 3Ghz DX11 Avg: 90.589 - Min: 62 - Max: 136 DX10 Avg: 102.130 - Min: 78 - Max: 160 DX9 Avg: 101.743 - Min: 15 - Max: 147 problem pod W7 jest jak wymusisz dx9 i jest straszny micro-stutter, XP tego nie musisz robić bo odpala się w dx9. A że cię blokuje w innych trybach to podziękuj prockowi a nie sterownikom. A zapomniał by to w 1280x1024 i wizualnie poglądowo Dx11 DX10 Dx9 Tak po za tym kto na karcie DX11 odpala dx9 wymuszając przy normalnym procku Edytowane 12 Września 2010 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 ja też mam problemy z gtaIV... mam kompa z sygnaturki i w frapsie na high/very high pokazuje, że mam 35-40fps... w rzeczywistości jednak gra ma takie ścinki... tak jakby pomijała wyświetlanie co drugiej klatki.. nie wiem jak to dokładniej opisać.. nie wiem również czy wymiana grafy na gtx 460 1gb coś w tej sytuacji zmieni (chodzi mi głównie o różnicę w sterownikach ati i nvidii) Miałem podobnie na 5850. Nawet samochody sie nie rozbijały porządnie, gra zwalniała i przyspieszała (samochód nie mógł sie nawet porządnie rozpędzić, pomimo tego że fraps pokazywał fps wyższe niż na gtx 460), nie wiem czy na 10.8 to poprawili bo testowałem na sterach od 10.3 do 10.7 i grać się u mnie nie dało. Dziwna sprawa w ogóle, bo u znajomego z 5870 problem nie istniał. W międzyczasie wróciłem do nv, problem zniknął, ale framerate mógłby być większy na GF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Procka mam puszczonego na 3,4. Maxforce tak dużo fpsów widzę tylko pod xp na mp. Na 7 mogę zapomnieć czy to na domyślnych ustawieniach (dx11) czy na wymuszonym dx9. Max 70-75 fpsów i ani więcej. A tak jak mówie na xp jest już elegancko, koło 130 fpsów. Zresztą zrobiłem screeny: 1-domyślne ustawienia win 7 dx11 2-domyślne ustawienia tylko wymuszony dx9, prawie zero zmian. 3-win xp domyślne ustawienia czyli dx9 Jest to pierwsza misja w kampanii więc jak komuś się chce to może sprawdzić ile ma. Tu jest różnica około 10 klatek, ale na multi to jest przepaść. Zresztą pisałem wyżej o tym. Ja tam widzę czarno na białym że jest wina sterów i już mnie nikt nie musi przekonywać. Zapraszam jak coś do mnie to potestujemy na żywo. Dla mnie teraz jest tak jak powinno być. Czekam na nowe stery a tym czasem gram na xp. Edytowane 12 Września 2010 przez sPiDeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 .... W międzyczasie wróciłem do nv, problem zniknął, ale framerate mógłby być większy na GF. To wyocuj karte, bo ma potencjal. Zawsze te 20% wiecej wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 ja też mam problemy z gtaIV... mam kompa z sygnaturki i w frapsie na high/very high pokazuje, że mam 35-40fps... w rzeczywistości jednak gra ma takie ścinki... tak jakby pomijała wyświetlanie co drugiej klatki.. nie wiem jak to dokładniej opisać.. nie wiem również czy wymiana grafy na gtx 460 1gb coś w tej sytuacji zmieni (chodzi mi głównie o różnicę w sterownikach ati i nvidii) Dobra ja znalazłem rozwiązanie :) ale teraz jest 2 problem Gra sie wyłancza Wiec tak Polecam zainstalowac patcha alenie 1.7 tylko cos wczesniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 To wyocuj karte, bo ma potencjal. Zawsze te 20% wiecej wydajnosci. Żyłowanie ponad 900 i 1,087nic mi więcej nie pomoże. Zatrzymałbym się najdalej przy 930. Na zimę zapodam jakić piecyk w postaci niereferencyjnego gtx 480. Powinno polepszyć sytuację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Ja tam widzę czarno na białym że jest wina sterów i już mnie nikt nie musi przekonywać. Zapraszam jak coś do mnie to potestujemy na żywo. Dla mnie teraz jest tak jak powinno być. Czekam na nowe stery a tym czasem gram na xp. A ja juz nie wiem co Ty tam masz niedopracowane :unsure: Jezeli bylaby to winasterownikow, to u mnie i u innych uzytkownikow tez byloby tak zle a nie jest. Zrzut z poczatku gry w dx11 co widac u gory: AAx4, bo w AAx16 jest tylko 33 fps :lol2: Żyłowanie ponad 900 i 1,087nic mi więcej nie pomoże. Zatrzymałbym się najdalej przy 930. Na zimę zapodam jakić piecyk w postaci niereferencyjnego gtx 480. Powinno polepszyć sytuację. Aha... nie wiedzialem, ze masz juz karte po OC :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Ja tam widzę czarno na białym że jest wina sterów i już mnie nikt nie musi przekonywać. Zapraszam jak coś do mnie to potestujemy na żywo. Dla mnie teraz jest tak jak powinno być. Czekam na nowe stery a tym czasem gram na xp. porównaj i powiedz co cię blokuje DX10-Dx11 wymuszenie dx9 pod 7 powoduje błąd więc nie ma co wklejać aże dx9 jest szybsze to wiadomo 99vs87 i ewidentnie czego to jest wina u ciebie, jak nie teg się mówi to masz coś w W7 spartaczone Przy czy 920 na 3Ghz to zasadniczo mało do 480 Edytowane 12 Września 2010 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Max, co to jest za karta, ze tam widze prawie 100 fps ? :blink: Edytowane 12 Września 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 gtx480 nie mam zamiaru składać jeszcze 460 by pokazać to co wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) OK zrobilem jeszcze raz fotke z domyslnymi ustawieniami, bo tamte byly na maximum graficznych wodotryskach. Troche wiecej fps i tyle/okolo powinien miec sPiDeK i pozostali uzytkownicy tych kart. Skoro mamy te same sterowniki to jedynym wytlumaczeniem jest albo niezgodnosc karty z platforma, albo system cos nawala, albo faktycznie jest to wina cpu. DX9, DX10i DX11 inaczej obciazaja/wykorzystuja procesor. Dobrze godom nie ? Max, w jakiej rozdzialce robiles screna z gry ? Widze 1280/1024, ale czy to jest wlasnie rozdzielczosc z gry ? Ja mam 1680/1050. Edytowane 12 Września 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...