Skocz do zawartości
chemiczny_ali

Problem Gigabyte GTX460 768MB

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o Stone Giant to u mnie tak to wygląda:

Leven proc nie za bardzo obciąża ? Moim zdaniem trochę tak.

No i dobrze wyglada.

Grafika na 99%.

A procesor u Ciebie idzie na 1/4 wiec srednio.

U mnie jest o wiele nizej wykorzystany.

Mam wiekszy zapas dla mocno obciazajacych gier, a to wlasnie zapewnia karcie jak najwieksza wydajnosc.

Czyli wszystko obraca sie wokol niedoboru danych przesylanych do karty graficznej.

Ja to tak widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Zrobiłem trzy testy w Stone Giant:

test 1 - dwa rdzenie 4.2 GHz - użycie GPU 96-99%

test 2 - jeden rdzeń 4.2 GHz - użycie GPU 60-90%

test 3 - jeden rdzeń 1.8 GHz - użycie GPU 30-50 %

No ok, tylko co jak ktoś pisał o Metro że ma obciążenie i proca i grafy 100%?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leven: wytłumacz mój test metro to się zgodzę. Drugi screen to test metro.

Test na xp bc2, chodzi lepiej, ale pewnie dlatego że pod dx9, zresztą pod 7 też się da wymusić działanie na dx9:

post-150586-053236400 1284307850_thumb.jpg

post-150586-033361000 1284307989_thumb.jpg

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie siedzę na xp :)

No i co z tym xp ?

Lepiej cos czy jak ?

EDIT:

Widze, ze w BC2 zabraklo procesora a w metro jest na 90%.

Zaraz machne metro i porownamy.

Dołączona grafika

Zobacz ile u mnie pozostalo zasobow cpu a ile u Ciebie.

Jeszcze troszke i bardzo mozliwe, ze karta zaczelaby zwalniac u Ciebie.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL lepiej to mało powiedziane ! :) odpaliłem frapsa.

Mam teraz w menu 200 fpsów co na 7 było tylko 75. No dobra ale gra.....teraz mam miejscami ponad 100fpsow nawet 130. Czasami spada tylko do 60, masakra ! :) Na 7 maks co widziałem to jakieś 60. Ustawienia high 1280x1024. Teraz siedzę na serwie 32 osoby. Zajebiście chodzi :P Kurde, ale się podnieciłem :P Dobra to będę grał na xp do puki nie będzie jakiś sensownych sterów. I co z tym obciążeniem gpu bo pod xp dalej pokazuje koło 50%.

Ale zajebiście !! Jak się kończy tura to jest taki filmik i mam teraz koło 100fpsów :) :) yea

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego w tym demie Stone Giant, PhysX jest obsługiwane przez procesor, a nie GPU? Jak włączy się w panelu sterowania sterownika "pokaż wskaźnik wizualny physx" to wyświetla CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdzaj , kto ci broni :wink:.

Proszę bardzo

XP 74fps

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W7 85FPS

Dołączona grafika

Dołączona grafika

oczywiście DX9,

a to co wkleiłeś to chodzi o micro-stutter a on nie ma nic wspólnego z obciążeniem i oczywiście występuje w W7 jak wymusisz dx9

LOL lepiej to mało powiedziane ! :) odpaliłem frapsa.

Mam teraz w menu 200 fpsów co na 7 było tylko 75. No dobra ale gra.....teraz mam miejscami ponad 100fpsow nawet 130. Czasami spada tylko do 60, masakra ! :) Na 7 maks co widziałem to jakieś 60. Ustawienia high 1280x1024. Teraz siedzę na serwie 32 osoby. Zajebiście chodzi :P Kurde, ale się podnieciłem :P Dobra to będę grał na xp do puki nie będzie jakiś sensownych sterów. I co z tym obciążeniem gpu bo pod xp dalej pokazuje koło 50%.

Ale zajebiście !! Jak się kończy tura to jest taki filmik i mam teraz koło 100fpsów :) :) yea

A zapomniał że na 7 odpala się w DX11 a w xp 9 to możesz sobie w ini pozmieniać.Wyjdą kolejne stery to nadal w dx11 nie pograsz przez procka. Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxforce: a myślisz ze nie wymuszalem dx9 ?? Różnica prawie żadna to samo jak włączyłem na full hd. Fraps pokazywał to samo. Teraz jak stoje daleko od walki mam 130 fpsów a w 7 tak jak by blokada była na 60-70 i ani jednego więcej.

Jak dla mnie to jest teraz zajebiście i zostaje na xp giera zasuwa jak by sprzed 3 lat była :) Dla mnie tymczasowo problem rozwiązany bo w tą grę gram najwięcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze xp/win7 jak sobie robisz test gpu a nie cpu , to różnic prawie nie zauważysz. Po drugie nie chodzi o ścinki , a właśnie obciążenie cpu/gpu , ścinki już poprawili.

sc masz poglądowo(graficznie) z MSI masz z rozgrywki obciążenie. Ścinki są poprawione w betach nie na oficjalnym w Dx9.

CPU wykresy też mam wkleić? NIe jest to z testu GPU a znormalnej rozgrywki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam problemy z gtaIV... mam kompa z sygnaturki i w frapsie na high/very high pokazuje, że mam 35-40fps... w rzeczywistości jednak gra ma takie ścinki... tak jakby pomijała wyświetlanie co drugiej klatki.. nie wiem jak to dokładniej opisać.. nie wiem również czy wymiana grafy na gtx 460 1gb coś w tej sytuacji zmieni (chodzi mi głównie o różnicę w sterownikach ati i nvidii)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxforce: a myślisz ze nie wymuszalem dx9 ?? Różnica prawie żadna to samo jak włączyłem na full hd. Fraps pokazywał to samo. Teraz jak stoje daleko od walki mam 130 fpsów a w 7 tak jak by blokada była na 60-70 i ani jednego więcej.

Jak dla mnie to jest teraz zajebiście i zostaje na xp giera zasuwa jak by sprzed 3 lat była :) Dla mnie tymczasowo problem rozwiązany bo w tą grę gram najwięcej.

różnice to powinieneś widzieć taką na procku 3Ghz

DX11

Avg: 90.589 - Min: 62 - Max: 136

DX10

Avg: 102.130 - Min: 78 - Max: 160

DX9

Avg: 101.743 - Min: 15 - Max: 147

problem pod W7 jest jak wymusisz dx9 i jest straszny micro-stutter, XP tego nie musisz robić bo odpala się w dx9. A że cię blokuje w innych trybach to podziękuj prockowi a nie sterownikom.

A zapomniał by to w 1280x1024

i wizualnie poglądowo

Dx11

Dołączona grafika

DX10

Dołączona grafika

Dx9

Dołączona grafika

Tak po za tym kto na karcie DX11 odpala dx9 wymuszając przy normalnym procku

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam problemy z gtaIV... mam kompa z sygnaturki i w frapsie na high/very high pokazuje, że mam 35-40fps... w rzeczywistości jednak gra ma takie ścinki... tak jakby pomijała wyświetlanie co drugiej klatki.. nie wiem jak to dokładniej opisać.. nie wiem również czy wymiana grafy na gtx 460 1gb coś w tej sytuacji zmieni (chodzi mi głównie o różnicę w sterownikach ati i nvidii)

Miałem podobnie na 5850. Nawet samochody sie nie rozbijały porządnie, gra zwalniała i przyspieszała (samochód nie mógł sie nawet porządnie rozpędzić, pomimo tego że fraps pokazywał fps wyższe niż  na gtx 460), nie wiem czy na 10.8 to poprawili bo testowałem na sterach od 10.3 do 10.7 i grać się u mnie nie dało. Dziwna sprawa w ogóle, bo u znajomego z 5870 problem nie istniał. W międzyczasie wróciłem do nv, problem zniknął, ale framerate mógłby być większy na GF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka mam puszczonego na 3,4. Maxforce tak dużo fpsów widzę tylko pod xp na mp. Na 7 mogę zapomnieć czy to na domyślnych ustawieniach (dx11) czy na wymuszonym dx9. Max 70-75 fpsów i ani więcej. A tak jak mówie na xp jest już elegancko, koło 130 fpsów. Zresztą zrobiłem screeny:

1-domyślne ustawienia win 7 dx11

2-domyślne ustawienia tylko wymuszony dx9, prawie zero zmian.

3-win xp domyślne ustawienia czyli dx9

Jest to pierwsza misja w kampanii więc jak komuś się chce to może sprawdzić ile ma.

Tu jest różnica około 10 klatek, ale na multi to jest przepaść. Zresztą pisałem wyżej o tym.

Ja tam widzę czarno na białym że jest wina sterów i już mnie nikt nie musi przekonywać. Zapraszam jak coś do mnie to potestujemy na żywo. Dla mnie teraz jest tak jak powinno być. Czekam na nowe stery a tym czasem gram na xp.

post-150586-064847900 1284312966_thumb.jpg

post-150586-042268100 1284312973_thumb.jpg

post-150586-019710400 1284312980_thumb.jpg

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ja znalazłem rozwiązanie :) ale teraz jest 2 problem Gra sie wyłancza Wiec tak Polecam zainstalowac patcha alenie 1.7 tylko cos wczesniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wyocuj karte, bo ma potencjal.

Zawsze te 20% wiecej wydajnosci.

Żyłowanie ponad 900 i 1,087nic mi więcej nie pomoże. Zatrzymałbym się najdalej przy 930. Na zimę zapodam jakić piecyk w postaci niereferencyjnego gtx 480. Powinno polepszyć sytuację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam widzę czarno na białym że jest wina sterów i już mnie nikt nie musi przekonywać. Zapraszam jak coś do mnie to potestujemy na żywo. Dla mnie teraz jest tak jak powinno być. Czekam na nowe stery a tym czasem gram na xp.

A ja juz nie wiem co Ty tam masz niedopracowane :unsure:

Jezeli bylaby to winasterownikow, to u mnie i u innych uzytkownikow tez byloby tak zle a nie jest.

Zrzut z poczatku gry w dx11 co widac u gory:

Dołączona grafika

AAx4, bo w AAx16 jest tylko 33 fps :lol2:

Żyłowanie ponad 900 i 1,087nic mi więcej nie pomoże. Zatrzymałbym się najdalej przy 930. Na zimę zapodam jakić piecyk w postaci niereferencyjnego gtx 480. Powinno polepszyć sytuację.

Aha... nie wiedzialem, ze masz juz karte po OC :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównaj i powiedz co cię blokuje

DX10-Dx11 wymuszenie dx9 pod 7 powoduje błąd więc nie ma co wklejać aże dx9 jest szybsze to wiadomo

99vs87

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i ewidentnie czego to jest wina u ciebie, jak nie teg się mówi to masz coś w W7 spartaczone

Przy czy 920 na 3Ghz to zasadniczo mało do 480

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK zrobilem jeszcze raz fotke z domyslnymi ustawieniami, bo tamte byly na maximum graficznych wodotryskach.

Dołączona grafika

Troche wiecej fps i tyle/okolo powinien miec sPiDeK i pozostali uzytkownicy tych kart.

Skoro mamy te same sterowniki to jedynym wytlumaczeniem jest albo niezgodnosc karty z platforma, albo system cos nawala, albo faktycznie jest to wina cpu.

DX9, DX10i DX11 inaczej obciazaja/wykorzystuja procesor.

Dobrze godom nie ?

Max, w jakiej rozdzialce robiles screna z gry ?

Widze 1280/1024, ale czy to jest wlasnie rozdzielczosc z gry ?

Ja mam 1680/1050.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi