Skocz do zawartości
chemiczny_ali

Problem Gigabyte GTX460 768MB

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie zrobiłem bencha w 3DMark06 na 850/1700/2000. Wynik to 18,8K. Chłodzenie przy 70% jest słyszalne i to bardzo. Temperatura ok 71'C max przy tym ustawieniu. Czeka mnie wymiana chłodzenia :/. Przy 40% faktycznie jest cichutko, ale do O/C jednak przydało by się lepsze chłodzenie. Biorę się za resztę testów.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odpalał ktoś Far Cry 2 na tych kartach? Bo powinno być stałe 60 FPS na Ultra detalach, a u mnie jest 30-kilka przy rozwalaniu posterunku, potrafi spaść poniżej 30, jak sie nic nie dzieje to 40-50. Nie ma też praktycznie różnicy w wydajności między AA-off i AAx8.

Na 9600 GT miałem stałe 30 FPS z limiterem.

Far Cry 2 demo :: Download :: PCLab.pl

To jest demko gry, o ktorej pisales ?

Na razie zrobiłem bencha w 3DMark06 na 850/1700/2000. Wynik to 18,8K. Chłodzenie przy 70% jest słyszalne i to bardzo. Temperatura ok 71'C max przy tym ustawieniu. Biorę się za resztę testów.

Mark06 jest slaby na tej karcie.

Jak uzyskasz okolo 19.500 to bedzie OK przy 900 mhz gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

ty mówisz o dx9,

bo nie ma stałych 60 ani dirt2 ani far cry 2 AA-4X Anizo-16X

a po drugie FC2= 4 rdzenie

DiRT 2 w DX11, ale 1360x768 AAx8 (cienie ultra low, bo każde inne są postrzępione, postprocess i okluzja na low). Fallout 3 Ultra High AAx8 1360x768, GTA IV 1920x1080.

Far Cry 2 też w 1360x768, dlatego stałe 60 FPS powinno być, bo w reckach GF104 nawet w 1600x900 jest większy minimalny framerate. Quada ta gra nie wykorzystuje, owszem obsługuje kilka wątków, ale nie potrzebuje takiej mocy zwłaszcza przy wysokim taktowaniu. Miałem kiedyś i5-750 @ 3.6 GHz i nawet 50% ani raz nie było.

Zresztą jak pisałem na 9600 GT miałem stałe 30 FPS na Ultra High w 1360x768 AAx4, z E5200 @ 3.5 GHz. Tak więc coś jest nie tak.

Far Cry 2 demo :: Download :: PCLab.pl

To jest demko gry, o ktorej pisales ?

Zapewne tak. Nie wiedziałem nawet że jest demo, przez wiele miesięcy po premierze nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@leven:

gdzie dostales ta karte w takiej cenie, noweke ?

Czy procek Q6600@3-3.2GHz bardzo bedzie ograniczal 460ke 1GB ? Gram tylko w 1280x1024 czyli natywna LCD'ka :-)

Karte wychaczylem na allegro od usera, ktory pozbywl sie komputera.

Bardzo zaluje, ze nie stac mnie bylo na dwie takie karty, bo wlasnie taką aukcje wygralem :(

Mialbym SLI na P45 :D

Zapewne tak. Nie wiedziałem nawet że jest demo, przez wiele miesięcy po premierze nie było.

Jakis badziew sciagnalem....

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem wiem ;) Edytowałem posta. Szkoda, że tylko do 1.087... Myślicie, że to wystarczy do 850 ? Rozumie żeby wycisnąć więcej musze wgrać zmodyfikowany Bios ? Troszkę mam obawy, bo nigdy tego nie robiłem. Zwłaszcza, że ostatnio miałem chwilowe zaniki prądu :lol:

do 850 mniej zapewne będziesz potrzebował, wcale nie szkoda że do 1.087, nie masz na razie radiatora na VRM i nie przekraczać tej granicy V chyba że chcesz do serwisu kartę odesłać.

Bez schodzenia sekcji zwiększenie V dużo nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest radiatorek na mosfetach ;) Mam ustawione 850/1700/2000. Nie dotykałem sekcji zasilania, ale pewnie troszkę się grzeje. W każdym razie zapuściłem kilka razy benchmark w Heaven i zero problemów jak na razie.

Leven Myślisz, że 1.087 jest bezpieczne przy oryginalnym chłodzeniu ustawionym na 70%. A może zjechać do 1.0 v ?

Wynik z Heaven:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje sie ktos moze czy na mobo P5Q Pro moge wrzucic GTX460 do grafiki i 8800GT do obliczania fizyki ? Czy do tego juz jest potrzebne SLI moze ? :/

Dzieki

Samo PRO (de-lux) oznacza, ze jest to najwyzsza polka asusa.

Fizyka jak najbardziej.

8800 gt nic nie da dla fizyksa...

Moze ja cos zle robilem, ale przy gtx 285 + 8800 gtx jako fizyka, nic karta fizyki nie wnosila.

Moze dla tego, ze to bylo na p45 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DiRT 2 w DX11, ale 1360x768 AAx8 (cienie ultra low, bo każde inne są postrzępione, postprocess i okluzja na low). Fallout 3 Ultra High AAx8 1360x768, GTA IV 1920x1080.

Far Cry 2 też w 1360x768, dlatego stałe 60 FPS powinno być, bo w reckach GF104 nawet w 1600x900 jest większy minimalny framerate. Quada ta gra nie wykorzystuje, owszem obsługuje kilka wątków, ale nie potrzebuje takiej mocy zwłaszcza przy wysokim taktowaniu. Miałem kiedyś i5-750 @ 3.6 GHz i nawet 50% ani raz nie było.

Zresztą jak pisałem na 9600 GT miałem stałe 30 FPS na Ultra High w 1360x768 AAx4, z E5200 @ 3.5 GHz. Tak więc coś jest nie tak.

wszystko jest OK, na przy Vsync ON nie ma 60 to nie ma masz spadek do mastępnego progu. Nawet w tej rozdzielczości są spadki poniżej 60fps nawet na GTX470.

Gra wykożystuje wielordzeniowść e8400=37.7 i5 750=65.5 nie nadrobisz tego taktowaniem za duża różnica.

Dołączona grafika

a gdzie wrogowie a gdzie zadyma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest radiatorek na mosfetach ;) Mam ustawione 850/1700/2000. Nie dotykałem sekcji zasilania, ale pewnie troszkę się grzeje. W każdym razie zapuściłem kilka razy benchmark w Heaven i zero problemów jak na razie.

Leven Myślisz, że 1.087 jest bezpieczne przy oryginalnym chłodzeniu ustawionym na 70%. A może zjechać do 1.0 v ?

na orginalnym przekatowałem 25 gier w dwóch trybach bez radiatora na sekcji jest jak najbardziej bezpiecznie do tego V, bez zmiany predkości wentyla max 52%.

A to co dostajecie po OC choć nie zawsze

Dołączona grafika

Edytowane przez Maxforce
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik z Heaven:

http://img830.imageshack.us/img830/6107/heaven.th.jpg

Gigabyt gtx 460 1gb ma oryginalnie radiatorek na mosfetach.

Ma tez bardzo ciekawe cewki w sekcji zasilania.

Tak czy siak sekcja zasilania poparzy Ci palce, bo jak ma sie to inaczej odbywac :lol2: :lol2: ....cale amperaze ida wlasnie przez ten wąziotki kanal.

Nie mam pojecia jak zachowa sie sekcja zasilania w karcie gtx gigabyte 460 1 gb po OC 900mhz.

Wiem jedno... im lepszy nawie na radiatork mosfetow (i calą reszte) tym lepiej, dla tego zrobilem to co zrobilem.

Niektorzy maja mnie za kombinatora, ale ....

Zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie.

Ten co mowi, ze zrobienie lepszego chlodzenia, jest tylko sztuką dla sztuki, to jeszcze sie nie przejechal.

Oby nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI niby cichsze. Ale nie jest chłodzona sekcja zasilania.

Leven mam wentyl 120 mm z boku obudowy który wieje bezpośrednio na kartę. Owiewa PCB i okolice sekcji zasilania. Zawsze to coś.. Dziś dokupiłem właśnie 2 wentylatory Fander Selekta 120 MM. Jeden zamontowałem z tyłu budy na miejsce starego (który padł). A drugi z boku na szybie na miejsce starego (łożysko poszło i zrobił się głośny). Z tyłu oczywiście wyciąga powietrze. No i jest jeden z przodu, ale znajduję się on za koszykiem z dyskami także nie wiele on tam daje. Dokupię jeszcze jeden 80 mm i zamontuje na górze na miejsce starego (który też padł ;)).

Wynik z 3DMark Vantage:

Dołączona grafika

Wynik chyba ok ?

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cewki piszczą przy ładowaniu testów w 3DMark06 i Vantage.. .;) Sekcja no j e st gorąca. Troszkę ciężko mi pisać, bo palce na lewej ręce bolą :lol:

Nie mozliwe, zeby cewki piszczaly w Twojej karcie.

Masz taką karte ?

Cewki sa bardzo zabudowane i nic, nawet pod mocnym obciazeniem nie "cykaja".

Dołączona grafika

Ucho do zasilki przyloz :)... a moze heat-pipe slyszysz ?

To normalne, ze mozna uslyszec czynnik w pipkach.

Przepraszam...

Zaznaczylem mosfety (radiatorek) a nie cewki.

Dołączona grafika

Cewki zasilania gpu sa na czerwono, na zolto sekcja zasilania pamieci a na fioletowo cewki wejsciowe zasilania.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leven przy 8800GT tego nie słyszałem. Zasilacz jest cichutki jak i wentylator na CPU. Trzy wentyle w budzie to samo. To piszczenie jest chwilowe i niezbyt głośne. Podczas samego testu jak jest generowana grafika już tego nie słychać. Podczas grania w Mafie II w ogóle tego nie słychać. Nie wiem co to jest. W każdym razie właśnie wygrzebałem z szafki Crysisa i instaluje. Będzie katowanie :)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Jeśli ktoś lubi hardware monitoring w RivaTuner, to tak go można odblokować.

Z menu obok Customize wybieramy "diagnostic report". Ujrzymy taki obrazek:

Dołączona grafika

W katalogu RivaTuner otwieramy RivaTuner.cfg.

W sekcji [GPU_10DE] dodajemy pozycję:

GF104 = 0e22-bc00

W sekcji [VEN_10DE] dodajemy pozycję:

DEV_0E22 = "NVIDIA GeForce GTX 460"

Wartości należy zmodyfikować na te z waszego raportu analogicznie do tego co widać na screenie.

Monitoring karty nie działa, ale wszelkie inne plug-iny owszem, mnie interesuje przede wszystkim użycie CPU i pamięci systemowej. Chyba się tego nie doczekamy w Afterburnerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Monitoringu?

Dołączona grafika

6 minut z Far Cry 2, rozwałka posterunku (markery na wykresach można sobie dowolnie ustawiać). Praktycznie przez cały czas 30-50 FPS, 60 tylko jak patrzyłem się w ziemię

Na quadzie było tak samo, wszystkie rdzenie ok. 50 %, łącznie nigdy więcej niż 50% proca.

wszystko jest OK, na przy Vsync ON nie ma 60 to nie ma masz spadek do mastępnego progu. Nawet w tej rozdzielczości są spadki poniżej 60fps nawet na GTX470.

Gra wykożystuje wielordzeniowść e8400=37.7 i5 750=65.5 nie nadrobisz tego taktowaniem za duża różnica.

http://a.imageshack.us/img101/7167/farie.jpg

a gdzie wrogowie a gdzie zadyma

Taka różnica to może i jest, ale w benchmarku CPU (którego zresztą nigdy mi się nie udało uruchomić), nijak się to ma do tego co jest w grze.

Poza tym kolejny raz mówie - na 9600 GT z dual-core nie spadało poniżej 30, a na GTX 260 nie spadało poniżej 50.

To jedna z najlepiej zoptymalizowanych gier, co pokazują też recenzje grafik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dołączyłem do posiadaczy GTX460 :) Mam wersję 768Mb od Gigabajta z dwoma wiatrakami i jest bardzo cicha, nawet pod obciążeniem, w porównaniu do mojego poprzedniego Gecube HD3850 to niebo a ziemia. Kręcić nie będę, po co przemęczać zasilacz (430W), a taka wydajność mi styka na razie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypominam o tym, że nie cytujemy obrazków i postów które są zaraz nad naszą odpowiedzią.

To już któryś raz z rzędu kiedy w tym temacie trzeba to poprawiać. Nie procentuje ale proszę o nie nadkładanie nam pracy.

Rikki, gdybym teraz nie odpisal na Twoj post, to kto wie, czy wczesniej inny user by nie odpisal ?

Potem pytania czy ?

Na moj post odpisujesz ?

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Przecież w poście który zacytowałem nie ma żadnego linka ani obrazka, ja nie wiem co to jest i skad sie wzieło. Nie ja zainstalowałem IPB 3.0, ktoś chciał to teraz się cuda dzieją.

Zresztą w moim cytacie jest link a nie obrazek (skądkolwiek się wziął).

EDIT.

Sorry, jednak jest tam obrazek w oryginalnym poście. AdBlock go zablokował z jakiegoś powodu (porażka ten add-on, nie dosć że zamula strony to blokuje jak leci, IE7Pro FTW).

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym kolejny raz mówie - na 9600 GT z dual-core nie spadało poniżej 30, a na GTX 260 nie spadało poniżej 50.

Moglbys sciagnac demko lost planet 2 ?

Jeszcze jest "mloda" godzina :lol2:

PC Games, Game Downloads, Demos, Patches, HD Trailers, Mods and News - Big Download

Zrobmy tescik w DF i porownajmy czy w ogule warto "kupowac" swieczke :smoke:

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka różnica to może i jest, ale w benchmarku CPU (którego zresztą nigdy mi się nie udało uruchomić), nijak się to ma do tego co jest w grze.

To jedna z najlepiej zoptymalizowanych gier, co pokazują też recenzje grafik.

w realnej grze, benchmarki to benchmark.px lub pcp masz w testach

far cry 2

na 9600GT nie spadło poniżej 30 wróćmy na ziemię

Dołączona grafika

Moglbys sciagnac demko lost planet 2 ?

Jeszcze jest "mloda" godzina :lol2:

PC Games, Game Downloads, Demos, Patches, HD Trailers, Mods and News - Big Download

Zrobmy tescik w DF i porownajmy czy w ogule warto "kupowac" swieczke :smoke:

a sam ściągnę demo ustaw 880/1000 to porównamy na benchmarku

Nie moge wybrać twojej rozdzielczości 1600x900 ustawienia niżej test 2

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak skończę z 460 dorzucę 480 wynik

GTX460 @1.083V i zegarach 880 pobiera 30W mniej niż gtx470.Teraz dokładnie widać jak dali ciała z chłodzeniem 470/480 na przykładzie tych kart.Turbinka jak widać to nie rozwiązanie.

To karta w idle bierze mniej niż GT240 145 vs 138

A tak sekcja będzie wyglądała

Dołączona grafika

na złość taśmy brakło

Edytowane przez Maxforce
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. To mój debiut na tym forum, ale do rzeczy.

Z tymi GTX 460 to hit na miarę 8800GT, którego miałem 2,5 roku i wszystkie gierki pykały nadal na co najmniej średnich detalach. Teraz mam nowego kompa (Phenom II X4 955 i HD5770), ale zastanawiam się nad kupnem MSI Cyclone OC 460 1GB. Mam pytanie. Gdzie mogę kupić radiatorki na sekcje zasilania do tej grafy i czy da się na tą grafę je tam upchać? Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi