Skocz do zawartości
chemiczny_ali

Problem Gigabyte GTX460 768MB

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem, że chcę zostawić 480. Tyle, że jest problem, bo 460 kupiłem obie za 775zł (!), a teraz tak spadły, że wszyscy są wybredni (jeden typek mi 300zł proponował <_< ), i jak mam za bezcen sprzedać, to różnie może w koncu być. Narazie na allegro wystawiłem i czekam co z tego wyniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze możesz wstawić jakieś inne chłodzenie :) Pytanie tylko czy będzie Ci się to opłacało.

- Prolimatech mk-13, na allegro coś około 215zł z przesyłką (bez wentylatorów);

- Thermalright Shaman (http://www.purepc.pl/chlodzenie/thermalright_shaman_ogromny_cooler_vga), póki co nie widziałem ofert, ale tanie to napewno nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znając życie po około 1,5 roku użytkowania karty chłodzenie do wymiany. A nowe chłodzenie pewnie odczujemy w portfelu :huh: A ten shaman cos strasznie duzy i pewnie ciężki :D Grafika mi nie odpadnie? :rolleyes:

Edytowane przez malysz01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze możesz wstawić jakieś inne chłodzenie :) Pytanie tylko czy będzie Ci się to opłacało.

- Prolimatech mk-13, na allegro coś około 215zł z przesyłką (bez wentylatorów);

Kasa jest lub jej nie ma ;) Pytanie tylko czy to pasuje na GTX460 [http://angela.pl/p60...ch-mk-13.html].

A ten shaman cos strasznie duzy i pewnie ciężki :D Grafika mi nie odpadnie? :rolleyes:

Wstawi się odciągi :D

Będąc w wątku nie wiecie czy to ==> Zalman VF3000N [http://angela.pl/p63...n-vf3000n.html] pasuje na 460 i co sądzicie wydajności ?

Widział ktoś, gdzieś [może być w europie] ofertę Accelero XTREME Plus VR005 ?

Edytowane przez HiHo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX460 + Prolimatech MK-13

malysz01, Shaman strasznie duży? MK-13 wygląda na prawie 2x większe...

edit:

W poniedziałek na stronie Gigabyte.com pojawił się najnowszy bios do wersji 1GB, F3 - tutaj do pobrania. A tutaj macie go w wersji odblokowanej : )

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Witam. Jaką wersje i którego producenta gtx460 kupić? Gram w rozdzielczości 1280 na 1024. chciałbym żeby karta miała przyzwoite oc i dobre chłodzenie no i radiator na sekcji.

konfig:

e8200@ 3,8ghz

ep35 ds3

4 razy 1gb ddr2 800mhz @ 950mhz

8800gts512@ 770/2200/1900

bq streight power 7 550w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit:

W poniedziałek na stronie Gigabyte.com pojawił się najnowszy bios do wersji 1GB, F3 - tutaj do pobrania. A tutaj macie go w wersji odblokowanej : )

No, ale shaman jest bardzo wysoki i wystaje ponad karte calkiem sporo :rolleyes:

Za to mk-13 jest slicznie dopasowany na wysokosc, tylko szfaje mu wystaja :lol2:

Z dwojga wybralbym mk-13 patrzac na image chlodzenia.

Shaman ma 8 pipek i tu musi byc juz porzadna wydajnosc tym bardziej, ze na grzbiet zaklada sie 140 mm wentylator.

Bios juz mam wgrany do karty i pyka.

Napiecie troszke nizsze ustawilem i jak na razie jest stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

marantz5003, Gigabyte GV-N460OC-768I, cena ok. 600 pln, chyba, że masz + ok. 150 pln, to wersja 1GB : )

Czy ten gigabyte ma radiator na sekcji? brać wersje podkręconą? różnią się tylko biosem? gdzieś czytałem w recenzji że wentylatory nie zwalniają w 2d.

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=29918 może tą? kasy mam więcej tylko chce kupić coś co warto kupić i dobrze się kręci.

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę na zdjęciach w testach, to ma radiatorek na sekcji zasilania gpu, dokładnie tak jak w wersji 1GB. Wersja nie oc to referent z referencyjnym chłodzeniem. Wentylatory nie zwalniają w 2d? Hmmm, wentylatory kręcą się odpowiednio w zależności od temp., można je sobie ustawić też według własnej wizji : )

leven, ja też oczywiście wgrałem sobie ten najnowszy bios, ale jeśli chodzi o oc, to raczej bez rewelacji, przynajmniej sprawdziłem 900MHz przy napięciu 1.087V i po ok.8/9 min. w FurMarku miałem frez, a przy 890MHz +30 min. i nic, więc raczej nic się nie zmieniło, ale i tak jest dobrze, więc nie narzekam : )

edit:

... kasy mam więcej tylko chce kupić coś co warto kupić i dobrze się kręci.

Hmmm, ja kierując się podobnymi wymaganiami kupiłem Gigabyte'a 1GB : )

Palit'a/Gainward'a, bym nie brał, Asus, Gigabyte, MSI, jak już, to z tych firm bym wybierał.

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyclon nie ma radiatorkow na sekcji zasilania.

Gigabyt ma, ale producent zrobil pasc i nie raczyl wyciac otworkow na wystajace pojemnosci.

Radiatorek troszke kszywo siedzi na sekcji co nie znaczy, ze nie odprowadza ciepla.

Jest tam dosc gruby thermopad, ktory niweluje niedokladnosc wykonania radiatorka.

leven, ja też oczywiście wgrałem sobie ten najnowszy bios, ale jeśli chodzi o oc, to raczej bez rewelacji, przynajmniej sprawdziłem 900MHz przy napięciu 1.087V i po ok.8/9 min. w FurMarku miałem frez, a przy 890MHz +30 min. i nic, więc raczej nic się nie zmieniło, ale i tak jest dobrze, więc nie narzekam : )

Ja nie wiem po co oni wypuszczaja nowe biosy skoro nic to w OC nie daje.

Pisalem, ze jade na troszke nizszym napieciu.... wlaczylem gre FFOW (frontline) i gra po parunastu minutach walnela freeza.

sterownik sie posmarkal.

Musialem wrocic do 1.125 volta i jest spoko.

Ale mam crapowata sztuke !!!

Zaraz dowalu karcie 1.2 volta i 950 mhz na gpu :D

Pewnie po pol minucie bedzie zwis....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

No jasne, jakieś radiatorki dedykowane na pamięci powinny to ogarnąć : )

nie ma jakichś gotowych zestawów radiatorków na sekcje i mem do gtx460? możesz podac jakiś przykład które kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, gotowych zestawów nie ma i pewnie nie będzie : ) Ale tak jak mówię, radiatorki na pamięci powinny ładnie ogarnąć sekcję zasilania w MSI Cyclone, np. tutaj masz zestaw radiatorków Scythe, którymi spokojnie obłożysz każdy element sekcji zasilania + pamięci, na allegro widziałem go po 38,99, w pl jest za 29, więc patrząc na cennych innych zestawów które obejmują tylko pamięci i to tylko 8, no to można uznać, że za 29 zł się to opłaca ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tam dosc gruby thermopad, ktory niweluje niedokladnosc wykonania radiatorka.

Poszedłem na łatwiznę i zamiast szlifować cały radiator (chociaż w przyszłości to pewnie lekko go nawiercę w miejscach wystających rezystorów) wyciąłem thermopad w tych miejscach.

Interesuje mnie tylko czy ten thermopad nie blokuje zbytnio przepływu ciepła i czy nie mależy go usunąc w całości.

Edytowane przez HiHo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem tylko nie doczytałeś lub nie widziałeś specyfikacji tego chłodzenia.Otóż domyślnie nie da się bezpośrednio zamontować chłodzenia na radiatorze. Ponoć montuje się jakąś szynę w osobnej zaślepce tak jakbyśmy podłączali drugą kartę niżej. Ale to i tak zajmuje mniej miejsca po grubości niż Shaman. Tyle, że wentylatory tylko owiewają radiator, ale z bliskiej odległości. Tak przynajmniej zrozumiałem z opisu. Aha można na tą szynę zamontować do czterech 120'tek ;). Zastanawiam się i szczerze gdybym miał wybierać między Shamanem a MK-13 to wybrałbym to drugie. Tylko nie wiem jaka jest wydajność tego MK-13. Rozumiem, że chłodzenie wejdzie normalnie na GTX 460 ? Nie trzeba się bawić żadną zapinką itp modyfikacjami ? Na razie chłodzenie nie wymieniam. Czekam jakiś 2 miesiące i (odpukać) jeśli karta do tego czasu nie padnie to będę kombinował :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil, nie zagłębiałem się w szczegóły na temat MK-13, więc nie wiedziałem o tym co mówisz, ale i tak Shaman mnie bardziej intryguje :twisted: no i ogólnie bardziej mi się podoba, ale to już sprawa poboczna, indywidualna : ) A co do kompatybilności MK-13 vs GTX460 - Compatibility, jak widać, jest on kompatybilny z GTX460, więc raczej żadnych kombinacji z zapinką wykonywać nie trzeba.

Jeszcze co do Shaman vs MK-13, to ciekawe, jak to cenowo wypadnie...

A jak już rozmawiamy o chłodzeniu, to zastanawiałem się dzisiaj nad wrzuceniem 2 x 92x92 na radiator z Gb, ciekawe, jaki byłby tego efekt...

edit:

Shaman jest już oficjalnie w produktach na stronie Thermalright - Thermalright Shaman, oj, zacieram rączki :D :twisted: : )

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawa z evga 768mb zakończona to teraz zawita cyclone 1GB która i też długo nie poleży bo tu seria 6xxx.

Test też zrobie z maksymalnym OC jak w 768MB.

@UP

Shaman na mój gust zadużo zajmuje z wentylem nic nie da się już wlożyć choć dla większości nie ma to znaczenia jak wszystko jest na płycie.

Przez chwile nawet myślałem by ten cooler założyć na 460, w sumie nic straconego można to zrobić na 1GB jak przyjdzie

Dołączona grafika

zapinkę łatwo dopasować, schładza to i7 więc gtx powinien być pryszcz.

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie udało by się zrobić testu gtx 465 ?

Bo karta niedoceniona, a da się kupić ją za sensowne pieniądze - 650-700zł w Polsce.

Cenowo pomiędzy gtx 460 768 i 1gb, wydajnościowo na standardowch zegarach zwykle szybsza od gtx 460 1 gb.

Interesująco może wypaść po o/c. Jednak więcej procesorów cuda i teselatorów od gtx 460 robi swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

czym te karty się różnią? i czemu jest taka duża różnica w cenie?

Gigabyte GeForce GTX460 768MB DDR5/192b D/H PCI - Nvidia - ram.net.pl

Gigabyte GeForce GTX460 768GB DDR5/192b D/mH PCI-E - Nvidia - ram.net.pl

edit

tańsza wersja ma 768gb nie złe:)

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie udało by się zrobić testu gtx 465 ?

Bo karta niedoceniona, a da się kupić ją za sensowne pieniądze - 650-700zł w Polsce.

Cenowo pomiędzy gtx 460 768 i 1gb, wydajnościowo na standardowch zegarach zwykle szybsza od gtx 460 1 gb.

Interesująco może wypaść po o/c. Jednak więcej procesorów cuda i teselatorów od gtx 460 robi swoje.

a kupiłem se taką kartę (w dobrej cenie) bo lubię mieć nietypowy sprzęt :) - asus ten z turbinką.

porobię testy to wrzucę screeny, żeby nie być gołosłownym.

na razie mogę powiedzieć że nie jest taka gorąca jak na tych wszystkich serwisach piszą... w idle 40C, po kilku godz. w BC2 miała 74C przy zegarach 800Mhz/1400/900

gtx465 można kupić za 600zł z groszami - widziałem za tą cene właśnie asusa, gb i galaxy (kfa czy jakoś tak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi