Skocz do zawartości
chemiczny_ali

Problem Gigabyte GTX460 768MB

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.10.2010 o 11:50, FanEk napisał(a):

te chłodzenie to wydajnościowo jak na naszych gigabytach co ? choć gigabyte chyba wiecej jeszcze żelastwa ma.

nie był bym pewien - zawsze to 2 HP więcej a mała ilość HP to główna bolączka Gigusia.

ps. coś mi nie odswieżyło tematu i przegapiłem parę odpowiedzi...

Edytowane przez DuG1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.10.2010 o 12:23, leven napisał(a):

Hr-03 miesci sie z zapasem.

Przeca ja mam hr-03:

[imgtp://oki.elektroda.net/26_1287145344_thumb.jpg[/img]

Dołączona grafika

tak jak mówiłem, na palicie się nie mieści. twinturbo powinno ale wcale nie musi. dlatego ostrzegam że mogą być z tym problemy.

Edytowane przez bzzzzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.10.2010 o 12:19, Shamtu napisał(a):

Czy mógłby ktoś Was zmodyfikować najnowszy BIOS F3 do GB 460 GTX 1GB, tzn. odblokować Voltowanie, wiatrak chodzi w nim na 100%. Link do biosu http://download.gigabyte.ru/bios/vga_bios_gv-n460oc-1gi_f3.exe

Ten bios chyba już pojawił się w tym temacie... ale nie chce mi się szukać [ ; trzymaj - f3.rom

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.10.2010 o 12:30, bzzzzzz napisał(a):

tak jak mówiłem, na palicie się nie mieści. twinturbo powinno ale wcale nie musi. dlatego ostrzegam że mogą być z tym problemy.

Zaskoczyles mnie kompletnie...

Nawet pojecia nie mialem, ze gpu w palicie jest blizej sledzia.

Mogliby w koncu ustandaryzowac rozmieszczenie gpu na pcb, bo czlowiek zaczyna sie gubic i tak po prawdzie moze sie zdziwic po zakupie jakiegos chlodzenia.

Dzieki za zobrazowanie problemu :)

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.10.2010 o 12:33, leven napisał(a):

Taki wielki jest mk-13 czy ta karta jest taka krotka ? :lol2:

Alez to musi pieknie chlodzic gpu :rolleyes:

i jedno i drugie :D

W dniu 15.10.2010 o 12:36, leven napisał(a):

Zaskoczyles mnie kompletnie...

Nawet pojecia nie mialem, ze gpu w palicie jest blizej sledzia.

Mogliby w koncu ustandaryzowac rozmieszczenie gpu na pcb, bo czlowiek zaczyna sie gubic i tak po prawdzie moze sie zdziwic po zakupie jakiegos chlodzenia.

Dzieki za zobrazowanie problemu :)

bo palit ma niereferencyjne pcb (płytka drukowana jest autorstwa palita a nie nvidii :) ) i dlatego jest tak a nie inaczej.

nie ma problemu ;)

Edytowane przez bzzzzzz
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.10.2010 o 14:36, sopi123 napisał(a):

fajny ten mk-13 :D a moze mi ktos powiedziec wkoncu jaki to rekord jest tego gigusia na rdzeniu ??

Jeszcze nie widzialem stabilnego gpu powyzej 900 mhz.

Nie chodzi mi o tymczasowe 920-930 mhz, tylko stabilne, ktore nie wysypuje sie w niczym, nawet w furmarku.

W dniu 15.10.2010 o 14:44, XxMARIOxX napisał(a):

testował ktoś ta grafike na mafia II ?? i ile ma stopni ?? a tak wogole to do ilu stopni może dojść na oc gigabyte ??

Testow bylo sporo jak demko wyszlo.

Masz na mysli temperatury nie kreconej karty czy obojetnie ?

Im nizsza temperatura gpu tym lepiej, dla tego warto poswiecic sporo czasu na dopieszczenie szczegolow chlodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.10.2010 o 11:50, FanEk napisał(a):

te chłodzenie to wydajnościowo jak na naszych gigabytach co ? choć gigabyte chyba wiecej jeszcze żelastwa ma.

Chlodzenie AC jest znacznie wydajniejsze od tego na gigusiu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zapinke mam z hr-03.

Musialem ja "uszczuplic".

Oryginalnie zapinka jest w kwadracie a u nas musi byc w prostokacie.

Trzeba przeciac zapinke na pol i na szlifierce doszlifowac tak, aby uzyskac odpowiedni wymiar, ale zeby czesci zapinki nie zachodzily na siebie.

Jest tylko jeden problem...

Jak przetniesz zapinke i ja przykrecisz do karty, to osobne czesci zapinki beda sie podnosic, dla tego ja zrobilem takie malenkie wkrety, ktore przechodza przez zapinke i mocuja ja do stopki radiatora.

Kwestia czasu i cierpliwosci :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.10.2010 o 17:18, FanEk napisał(a):

sopi a możesz jakieś zdjecie wrzucić jak to u Ciebie wygląda w tej chwili ?

choćby zdjęcie z tel.

Chodzi ci o chłodzenie ?? jak mam zamontowane ?? To mam tak jak miał wczesniej leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem ze GTX 460 tworzy problem z dzwiękiem, dokładnie to nabyłem karte Gigabyte GTX 460 OC 768MB , przy odtwarzaniu muzyki z winampa słychać trzaski. Próbowałem instalować różne drivery do Soundblastra jak i grafy. Niestety nic nie pomogło. Ze starą kartą GT 240 nie mam problemu.

GTX'a460 tak jak nabyłem w czwartek to juz dziś w sobote sprzedałem. Ponoć jest to problem driverów do grafy i ma wyjsc fix. Kiedy niewiadomo.

problem jest globalny i można o nim przeczytać m in tutaj NVIDIA Forums > GTX 460 - CUDA causing sound popping/clicking!

jak sprawa z dzwiękiem wyglada u Was ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po montażu Prolimatecha i i wstępnym przekonstruowaniu chłodzenia.

Poniżej fotki.

Do chłodzenia wykorzystałem ramkę Scythe Kama Stay z 4 wentylatorami 120 mm Fander 2 (2 standardowe + nawiew od góry 2 x Selecta).

Wnioski z instalacji.

System Stabilny na 900/2000/1.1V [FurMark], ale:

Przy wyłączonych wentylatorach górnych jak i ustawionych na niskie obroty – reset systemu po ok. 5 minutach.

Przy włączonych wentylatorach górnych na maksa = stabilność. To zapewne wpływ oddziaływania powietrza na regulator napięcia.

Temperatury w FurMarku 75 – 76C

Podczas grania w BC2 przez kilka godzin temp na poziomie 50 – 55C.

Ciszy nie ma. Szum moim subiektywnym zdaniem jest na granicy akceptowalności [(idzie rozmawiać ;) ] lecz przy tej obudowie raczej nic więcej już nie zrobię.

Zauważyłem, że chyba najwiekszy hałas generuje wentylator od zasilacza. Po wyłączeniu testu i odciążeniu systemu hałas spada znacznie.

post-183876-013732300 1287256234_thumb.jpg post-183876-026796900 1287256246_thumb.jpg

post-183876-017343300 1287256280_thumb.jpg post-183876-068455300 1287256288_thumb.jpg

Edytowane przez HiHo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.10.2010 o 18:32, \\ MarcO // napisał(a):

jak sprawa z dzwiękiem wyglada u Was ?

U mnie nic takiego nie występuje.

W dniu 16.10.2010 o 19:12, HiHo napisał(a):

To zapewne wpływ oddziaływania powietrza na regulator napięcia.

Który to dokładnie element?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, to chodzi o sekcję zasilania gpu ; ) Heh, przylamiłem? :oops: :D

edit:

Chyba jednak nie przylamiłem, HiHo, regulator napięcia na Gb znajduje się na odwrocie karty...

Dołączona grafika

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.10.2010 o 19:12, HiHo napisał(a):

Jestem po montażu Prolimatecha i i wstępnym przekonstruowaniu chłodzenia.

Poniżej fotki.

Do chłodzenia wykorzystałem ramkę Scythe Kama Stay z 4 wentylatorami 120 mm Fander 2 (2 standardowe + nawiew od góry 2 x Selecta).

Wnioski z instalacji.

System Stabilny na 900/2000/1.1V [FurMark], ale:

Przy wyłączonych wentylatorach górnych jak i ustawionych na niskie obroty – reset systemu po ok. 5 minutach.

Przy włączonych wentylatorach górnych na maksa = stabilność. To zapewne wpływ oddziaływania powietrza na regulator napięcia.

Temperatury w FurMarku 75 – 76C

Podczas grania w BC2 przez kilka godzin temp na poziomie 50 – 55C.

Ciszy nie ma. Szum moim subiektywnym zdaniem jest na granicy akceptowalności [(idzie rozmawiać ;) ] lecz przy tej obudowie raczej nic więcej już nie zrobię.

Zauważyłem, że chyba najwiekszy hałas generuje wentylator od zasilacza. Po wyłączeniu testu i odciążeniu systemu hałas spada znacznie.

Wedlug testow troche lepsze temp sie osiaga gdy na gpu wieja 2 wentyle 92mm niz 4 120mm . 92mm lepiej owiewaja zeberka radiatora.

Moze warto to przetestowac u Ciebie ? A juz tak bedzie lepiej chlodzilo karte ;)

Alternatywne coolery dla Geforce GTX200 | Chłodzenie.net

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi