Jump to content
chemiczny_ali

Problem Gigabyte GTX460 768MB

Recommended Posts

To chyba jednak zależy głównie od GPU jaki nam się trafił. Moja 460 od Gigabyte @ 875 MHz działa perfekcyjnie, ale wszystko co po wyżej już trudno utrzymać stabilne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracając do tematu wywalanie sterownika. Otóż myślałem że na nowych sterach problem znikł. Ale przez ostatnie parę dni problem się zdarzał dość często. Więc zwróciłem się z prośbą do Sideband'a o modyfikację Biosu, która niby miała usunąć problem. I tak od 2 dni na razie żadnego wywalania sterownika. Także jak ktoś ma poważny z tym problem i nic nie pomaga oprócz serii sterowników 17x... nich się zwróci do Side'a A najlepiej jakby Side napisał tu mały poradnik co należy zmienić w Biosi'e. Z pewnością komuś się jeszcze przyda.

 

EDIT. Side niestety, ale problem nadal występuje. Tylko w 2D. Zastanawiam się czy to jednak z kartą coś nie tak. Cóż jak problem się będzie nasilać to wyślę ją do serwisu.

Edited by Devil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

U mnie również występuje wywalanie sterownika zdarza się to tylko podczas pracy w Windowsie nie wymagającej obciążenia GPU. W 3D mogę kartę katować cały dzień i nic się nie stanie natomiast podczas zwykłej pracy (office, firefox) potrafi kilka razy dziennie wywalić sterownik.

 

Problem nie występuje na sterownikach 275.33. Problem zaczyna się od wersji 280.26 i wyżej (nowe bety 285.79 też). Do tej pory siedziałem na starych ale od czasu zakupu BF3 przydały by się nowe sterowniki, liczyłem na to że nvidia znajdzie błąd do tego czasu.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem super 460gtx...leciała na 900...ale właśnie to wywalanie sterownika (tylko po OC!!! anwet o 5mhz) spowodowało u mnie rozstanie i przesiadke na 6870...

A dałem nvidi szansę od czasu gts 8800 320mb...widze że sterowniki to oni piszą na kolanie...wrrr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie to aż tak nie przeszkadza, ale problem jest dość denerwujący. Side niby coś tam zrobił ,ale co z tego jak problem nadal istnieje nawet po jego modyfikacji. Jak będzie źle to może się przesiądę na jakiegoś Radeona. Ale no właśnie AMD też przecież ma wpadki ze sterownikami. A do wersji 275.xx z GTX 460 nie miałem żadnego problemu. No i wciąż mi świta test DX 11 w Crysis 2, gdzie jednak radki dostawały lekko po pupie. No ale może wraz z serią 7000 będzie zupełnie inaczej. No i Crysis 2 to tylko jedna gra. Póki co DX 11 z teselacją nie został jeszcze w pełni wykorzystany przez żadną z gier. Ale jak będę zmieniał kartę to raczej pod koniec przyszłego roku. Więc sporo jeszcze może się zmienić w obu obozach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwne że nie ma ich jeszcze na stronie producenta. Chyba że to jakaś modyfikacja . No cóż spróbujemy. Jak nie to wrócę do sterów 270.61. Zwłaszcza że i tak nie gram za dużo ostatnio.

 

EDIT: Download jak krew z nosa. 20 KB/s.

Edited by Devil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mi dzieje się to samo w pulpicie praktycznie karta chodzi na max obrotach, a w grach się zacina,wgrałem nowe stery bo wymaga tego NFS The Run, a tu kicha. Ale ostatnio zauważyłem, że po odpięciu komputera od internetu wszystko się normalizuje działają stery jak powinny a wgrałem 285.79 Może ma ktoś na to jakąś radę z góry dziękuję ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam u mnie też po około roku GTX460OC 1GB od Gigusia też zaczął "wygaszać" ekran. Próbowałem już wszystkiego, reinstalki systemu różne sterowniki itp. Dzieje się to losowo i nie idzie się dopatrzeć jakiejś reguły, jedyne co zauważyłem to że podczas grania potrafi przejść w tryb 2D i trzyma te 405 MHz. Podczas obciążania np Furmarkie`m wszystko jest ok nic nie mruga. Nie występuje u mnie komunikat "sterownik przestał działać" tylko wygasza się ekran tak na 1 sek. Karta nie jest kręcona, proca i ram dałem na fabryczne takty, problem po tym zabiegu objawia się rzadziej jednak jest nadal. Niestety nie miałem możliwości sprawdzenia innej karty bo pożyczyłem 8800GTS i "dobry" kolega nie chce oddać... mam pewne podejrzenia odnośnie chipsetu płyty głównej i eksperymentuje jeszcze ze sterami, jeśli to nic nie da to pozostaje mi się uśmiechnąć do kolegi który "czaruje" biosy:P

 

Daj mi twój bios to zrobię czary mary i problem zniknie :wink:

 

Jak nic nie pomoże to zostaje zabójstwo karty i wysyłka na gware:P

 

komp:

 

proc : C2D E 6750

mobo : Asus p5n32e-sli

ram : DDR 2 2GB Geil 800MHz

gpu : GTX460 OC Gigabyte

zasilacz: Tagan 780W

hdd : 2x Samsung F3 500GB

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to najlepszy sposób. Wyślesz ja teraz to stwierdzą że nic jej nie jest, albo to wina sterowników/systemu. U mnie jest nieco inaczej. To znaczy problem dalej występuje, ale rzadziej. I dzieje się tak że jak wejdę na jakaś stronę to z momentem jej otwarcia wywala sterownik. I tak jest za każdym razem. Średnio raz na jeden lub dwa dni. Więc problem z pewnością tyczy się strony programowej, a nie sprzętowej. Albo FF, albo sterowniki lub jedno i drugie nie współgra z GTX 460. Nie ma jakiejś reguły i nie występuje to w 3D póki co. Spadków FPS (czyli spadków taktowania) w 3D tez nie doświadczyłem. Jak będa takie jaja to nawet się nie zastanawiam i wysyłam na gwarę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś czytałem że to flash wywala ten błąd sterownika jak się korzysta z przeglądarki i że warto wyłączyć przyśpieszenie sprzętowe w przeglądarce. U mnie w 3D czasem gaśnie ekran jednak gram w stare gry które mają małe wymagania być może niskie zapotrzebowanie na GPU powoduje że karta przechodzi w 2D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odzyskałem 8800:) tak że mogę się zająć GTX460, jednak mam pewne obawy jak to będzie z gwarancją. Obejrzałem dokładnie kartę i okazuje się że dwie nóżki od gniazda DVI wyglądają jakby miały zimny lut a przynajmniej jakby ktoś przy nich grzebał...zastanawiam się co teraz, z jednej strony to gdyby winne było gniazdo to podłączenie monitora pod dobre wejście powinno zakończyć wygaszanie ekranu jednak problemy występują na obu wyjściach. Zastanawiam się co powiedzą na serwisie, gdybym załatwił kartę a oni stwierdzili by że grzebałem przy PCB to będę ugotowany:/. Muszę się zastanowić co dalej.

 

Edit: Jednak to nie karta:/ 8800 tez sobie mryga na razie w spoczynku ale to mówi wszystko a w zasadzie to że muszę dalej sprawdzać

 

Edit 2: Wychodzi na to że uszkodzony był kabel, co jednak dziwne dało się to zauważyć dopiero na 8800GTS. Wcześniej zamieniałem monitory i kable jednak z nie doszedłem do tego że to kabel. Dopiero jak na 8800GTS zaczęło dziać się to samo i zacząłem podmianki monitorów to okazało się że na moim kablu + 8800 stary LCD Sony nie ma sygnału, na GTX460 działał. Założyłem nowy kabel i od wczoraj jest wszystko ok. Wygląda też na to że "zwary" na kablu lekko przetopiły cynę od gniazda DVI. Za kilka dni napisze czy problem na pewno minął.

Edited by D.O.C. STRUŚ

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wywalanie sterownika to standardzik w połączeniu sterowników nvidii z firefoxem. Jeżeli macie problem tylko w 2d to wina sterowników które może w końcu wydadzą. Jeżeli macie to też w 3d to wtedy możecie wysyłać ją na gwarancję bo to jest zupełnie inna sprawa.

Edited by sPiDeK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem zniknął wraz z wydaniem ostatnich sterowników. Obecnie mam Bety 290.53 i problem całkowicie zniknął. sPiDeK były też doniesienia o tych samych problemach na Operze i Chrome. Nie wiem może problem jest z Flashe'm lub czym innym co się gryzło ze sterownikami Nvidii. Póki co jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nvidia przechodzi sama siebie z opieszałością w wydawaniu nowych sterowników. Mamy już drugą połowę styczna, a na stronie wciąż widnieją oficjalne 285.62, które zostały wydane zdaję się pod koniec października. Na 285.62 mi się zdarzyło dwa razy wywalanie sterownika.. Tu na 290.53 jest ok od początku. Ale to jednak są BETY. No i tu pozostaje sprawa Firefox'a i ogólnie przeglądarek. Nie wiadomo do końca co wywołuje ten problem skoro wywala sterownik na różnych przeglądarkach. Na któreś starszej wersji sterów wywalało mi dość często. Średnio raz na dzień. Zmieniłem na 27x.xx i problem całkowicie wtedy zniknął. Osobiście wykluczam tu przeglądarki, ale kto wie. Ważne że problem na razie nie występuje i oby nie występował w późniejszych wersjach sterowników.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Od dłuższego czasu przymierzałem się do zmiany mojego GTX460 na coś szybszego ale jakoś póki co bez sukcesu ;)

 

Wczoraj trafiła mi sie druga karta zmontowałęm SLI. Jako że mam chipset A870 musiałęm się posiłkować HYPERSLI ale udało się wykrywa drugie GPU. Tylko problematyczne się to stało. O ile w 3markach i Heavenach wszystko jest ok. Wiecej klatek, płynnie i wyniki około 60% wyższe to problem z grami. Mam obok podpięty drugi monitor z odpalonym MSI Afterburnerem i obserwuje że często gry obsługują tylko 2GPU w 70-90% a pierwsze jest na 10-20%. W B3 znowu klatek więcej ale cały czas sa takie jakby mikroprzycięcia. W innych GPU są obciążane nierównomiernie. Jest na to jakaś rada? Czy ten typ tak ma?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbuj z różnymi sterownikami. No i sprawa najważniejsza. Nie wszystkie gry dobrze wykorzystują SLI. Sprawdź gry: Crysis, Crysis Warhead, Crysis 2 (DX11), Metro 2033.Co do mikro przycięć to takie się zdarzają. W każdym razie ludzie opisywali takie sytuacje. No i płyta która posiadasz wspiera oficjalnie CF. Nie wiem jak to się ma do SLI.

Edited by Devil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie temperatury powinien mieć GTX460 w stresie na WC?

Podłączyłem swojego GTX460 (Palit Sonic, bez O/C, napięcie wg. MSI AfterBurner 1.012) do układu WC i prawdę mówiąc temperatury mnie mocno martwią - o ile w spoczynku czujnik GPU wskazuje ~30*C, to parę sekund po odpaleniu FurMarka wskakuje na 70*C i powoli rośnie w stronę 80*C. W grach (SCII, GTAIV, Batman: Arkham Asylum) temperatura oscyluje w okolicy 70-75*C. Na poprzedniej karcie (8800GT - tam nie było czapki na rdzeniu), temperatury nawet po podkręceniu nie przekraczały 55*C.

 

Na kartę dmucha w tej chwili bezpośrednio wentylator 92x92, co by wykluczyć wpływ gorącej pamięci/sekcji zasilania, czapka/blok przesmarowane są CLP. Po "zdjęciu" obciążenia z karty, temperatury wracają poniżej 40*C w kilkanaście sekund.

 

Jedna rzecz, która przychodzi mi do głowy to nierównomiernie przylegający blok, bo montowanie jest dwupunktowe (aczkolwiek na 8800GT miałem zamontowany blok tak samo, a GTX460 od Palita ma taki sam rozstaw otworów).

Jakieś inne sugestie?

Edited by Pan_Borowik

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie temp na gtx570 wyglądają tak :

post-174386-0-89680600-1327514539_thumb.jpg

Oczywiście na powietrzu :)

Zwróć uwagę na prędkość wentylatorów :)

Temp na dole przedstawiją i5 2500 4,5ghz bez włączonej funkcji oszczędzania energii czyli cały czas jest 4,5ghz i napięcie 1,260v:)

wg mnie na gtx 460 na wc powinny być niższe?

W furmarku w zalezności jakiej rozdzielczości użyję temp wynoszą odpowiednio dla 1080p 55C a dla 600p 70C nie wiem czemu taka odwrotność.. może dla tego że w 600p jest wyświetlanych sporo wiecej fps i karta bardziej sie nagrzewa...

Edited by marantz5003

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.