Modd Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 Mam w domu stary komputer, który wczoraj przestał działać. Na początku system się nie ładował, a dzisiaj sprzęt już w ogóle się nie włącza. Sprawdziłem już wszystko i nie działa dysk (po podpięciu go komputer nie startuje; sprawdzałem na 2 kompach) i płyta główna. Od płyty odłączyłem wszystko (razem z procesorem) i nie da się jej odpalić (poza obudową także). Jedyny znak życia jaki daje to po podłączeniu myszy optycznej (pod PS/2 lub USB), dioda w myszy miga zamiast świecić ciągłym światłem. Wszystkie kondensatory wyglądają na całe, żadnych uszkodzeń mechanicznych także nie stwierdziłem. Da się coś jeszcze zrobić? Model płyty to AsRock K7NF2-RAID, zasilacz to iBOX (przynajmniej wiadomo czyja to wina). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 Należy sprawdzić na jakimkolwiek pewnym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 Sprawdzałem też na swoim Chieftecu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 Procesor, płyta, pamięć, głośniczek systemowy i zasilacz. Głośniczek sygnalizuje coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 Głośniczek może coś powiedzieć, jeżeli wentylatory nawet nie startują? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 raczej nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 Ano właśnie. Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem w pierwszym poście. Pisząc "nie da się jej odpalić" miałem na myśli to, że w ogóle nie reaguje po włączeniu. Wiatrak w zasilaczu po pierwszym zwarciu pinów rusza się może o milimetr i to wszystko. Natomiast po podłączeniu myszy pod PS/2 lub USB, dioda w niej umieszczona miga. Wygląda mi to na zwarcie, ale nie wiem co z tym zrobić. Do płyty podłączony jest tylko i wyłącznie zasilacz, całą resztę wyjąłem (procesor, RAM, kartę graficzną). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2012 (edytowane) Zasilacz zabił ci płytę i dysk... Wygląda na to że przetwornica std-by zglupiała i podała za wysokie napięcie na sterownik główny a ten dokończył reszty ... Tak czsami kończą zasilacze krzak... Edytowane 30 Września 2012 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...