Skocz do zawartości
jacx1

Maszyna do edycji video HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję zakupić komputer, który nadawał się będzie do edycji materiału HD nagrywanego cyfrową lustrzanką. Program - najprawdopodobniej Adobe Premiere

Nie posiadam zbytnio komputerowej wiedzy więc na szybko skleciłem zestaw posiłkując się rankingami CHIP'a i artykułami w sieci.

Co jest ok, a co jest do poprawki? Chciałbym aby budżet na sprzęt już się nie zwiększył a w najlepszym wypadku nawet zmniejszył jeżeli są lepsze deale na komponenty.

RIG:

Lp ID Nazwa Cena Ilość Wartość 1 424049 Dołączona grafikaProcesor AMD FX-8120, socket AM3+, 64bit, 3,1GHz, 125W, cache 16MB, BOX (FD8120FRGUBOX) 591,00 591,00 Usuń 2 407089 Dołączona grafikaPłyta główna ASRock 970 Extreme4 343,00 343,00 Usuń 3 398900 Dołączona grafikaKarta graficzna Gigabyte GeForce GTX 560 1024MB DDR5/256bit DVI/HDMI PCI-E (830/4008) (wer. OC - OverClock) (GV-N56GOC-1GI) 670,00 670,00 Usuń 4 381719 Dołączona grafikaPamięć Corsair Vengeance 4x4GB, DIMM,1600MHz, DDR3,CL9,XMP,Non-ECC,with Heatsink (Blue) (CMZ16GX3M4A1600C9B) 308,00 308,00 Usuń 5 298834 Dołączona grafikaDysk Western Digital 1TB Caviar Black 7200 64MB SATAIII (WD1002FAEX) 409,00 409,00 Usuń 6 383534 Dołączona grafikaMicrosoft Windows 7 Home Premium SP1 64-bit English 1pk DVD OEM (GFC-02050) 367,00 367,00 Usuń 7 401583 Dołączona grafikaObudowa Cooler Master RC-350-KKP500-GP 261,00 261,00 Usuń 8 430856 Dołączona grafikaChłodzenie CPU Thermaltake Contac 21 (CLP0600) 76,01 76,01 Usuń 9 464506 Dołączona grafikaDysk SSD A-Data SP900 ASP900S3-64GM-C64 GB 250,01 250,01 Usuń Suma 3275,02

Kopiuję dziadowsko z moreli. Mam nadzieję że post będzie do rozczytania. W załączniku w razie co jest zrzut ekranu.

Jakiekolwiek rady i sugestie będą mile widziane.

Pozdrawiampost-194865-0-80846000-1349093626_thumb.jpg

P.S Jeszcze jedno. OC nie planuję. Nie umiem i nie chce mi się. ;p

Pozdrawiam raz jeszcze.

Edytowane przez jacx1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musi być z tego sklepu?

Dysk SSD na pewno do wymiany na początek. Szkoda że OC nie planujesz bo znacząco skróciłoby Ci czas kodowania video.

AMD FX-8120 w tej kwocie będzie najlepszym wyborem. Pójście w Intel i7 Ivy Bridge czy Ivy Bridge -E oczywiście dałoby przyrost mocy ale też znaczący wzrost kosztów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musi być z tego sklepu?

Dysk SSD na pewno do wymiany na początek. Szkoda że OC nie planujesz bo znacząco skróciłoby Ci czas kodowania video.

AMD FX-8120 w tej kwocie będzie najlepszym wyborem. Pójście w Intel i7 Ivy Bridge czy Ivy Bridge -E oczywiście dałoby przyrost mocy ale też znaczący wzrost kosztów.

Dysk SSD pod względem pojemności czy marki? Gdzieś tam w PC Formacie napisali że przy komputerze do takich właśnie zastosowań 64GB SSD w tandemie z klasycznym twardzielem powinno wystarczyć.

Jeśli chodzi o sklep to może być gdziekolwiek. Zasugerowałem się tylko tym że PUREPC montuje teraz zestawy pod sztandarem morele.net więc "prawdopodobnie tanio". Do tego kod promocyjny na montaż za friko i odbiór osobisty w toruniu.

Jeżeli jest możliwość taniej i lepiej to chętnie skorzystam.

Thanks for input. Czekam na więcej

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw kompletnie bez sensu złożony .

Zaczynając od CPU - o ile generalnie FX-uy są do bani to w wymienionym programie sobie radzą jako tako w porówaniu do SB , choć nadal nie widać przewagi vide ten link .

Proponuję kupić tańszą płytę i ram a resztę kasy dołożyć do I5 3470 :

I5 3470 - 725 zł

Asrock B75 Pro3 - 277 zł

Goodram 2x8 GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 2 x 133 zł

Cenowo wychodzi trochę taniej niż FX + płyta + ram od Corsaira .

Dalej karta - nie wiem czy AP będzie ją wykorzystywać , ja ma służyć tylko do wyświetlania obrazu to nie ma sensu jej brać , do tego integra wystarczy ,

Chłodzenie do I5 nie jest potrzebne , box spokojnie wystarczy , tym bardziej że nie planujesz OC .

SSD - dołóż do OCZ Vertex 4 albo Cruciala M4 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw kompletnie bez sensu złożony .

Zaczynając od CPU - o ile generalnie FX-uy są do bani to w wymienionym programie sobie radzą jako tako w porówaniu do SB , choć nadal nie widać przewagi vide ten link .

Proponuję kupić tańszą płytę i ram a resztę kasy dołożyć do I5 3470 :

I5 3470 - 725 zł

Asrock B75 Pro3 - 277 zł

Goodram 2x8 GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 2 x 133 zł

Cenowo wychodzi trochę taniej niż FX + płyta + ram od Corsaira .

Dalej karta - nie wiem czy AP będzie ją wykorzystywać , ja ma służyć tylko do wyświetlania obrazu to nie ma sensu jej brać , do tego integra wystarczy ,

Chłodzenie do I5 nie jest potrzebne , box spokojnie wystarczy , tym bardziej że nie planujesz OC .

SSD - dołóż do OCZ Vertex 4 albo Cruciala M4 .

Widzę coraz więcej konretów. Bardzo mnie to cieszy.

Jeśli chodzi o kartę to chodziło mi o wykorzystanie technologii CUDA.

Faktycznie, po sprawdzeniu gtx560 nie znajduje sie na liście supportowanych kart.

Wybrać którąś z tych?

czy wogóle odpuścić sobie przyspieszanie oprogramowania przez GPU?

edit: oczywiście karty drogie jak ch....

Edit 2: bez double posta. Zestaw rev. 1 . Trzymając się wariantu z CUDĄ i korzystając z rad pana powyżej. (załącznik)

post-194865-0-81140400-1349100712_thumb.jpg

Edytowane przez jacx1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że nie ma jej na liście nic nie szkodzi - najważniejsze jest że Adobe Premiere wspiera CUDA - każda karta z CUDA będzie działać. Im więcej procesorów strumieniowych karty tym większa wydajność.

Obsługę innych kart można aktywować poprzez dostępne hacki ale ponoć obsługa nie jest pełna i program wypluwa okazjonalnie błędy.

Czekam na dalsze rady i porady dotyczące drugiej wersji ułożonego przeze mnie zestawu.

W tym tygodniu planuję złożenie zamówienia więc pomóżta kochani pomóżta! ;p

Dzięki za dotychczasową pomoc.

pytanie na marginesie: brać windowsa 7 czy wyczekać jeszcze chwilkę do pojawienia się w8?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedz na marginesie; mnie osobiście korzystanie z win 8 doprowadza do ciach!i.y, ale polecam zainstalować na próbę, wersja na 90dni jest darmowa i zobaczyć samemu czy brak menu start i przeorganizowana obsługa Ci będą odpowiadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi