Skocz do zawartości
Coroner666

Nowe części do wiekowego kompa - dobry wybór?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój obecny config:

Intel core2duo e8400 3 ghz@3.9 ghz + Thermalright HR-02 Macho

Foxconn MARS LGA 775 Intel P35 ATX

Mushkin SP2-6400+, 4-5-5-12 (2x 1024 MB) 2.0-2.1V (996567+)

Palit GeForce 9600GT Sonic 512mb ddr3

Corsair CMPSU-520HXEU - 520W

LG E2370V-BF

Jako że komp 5 letni a już nawet na tamte czasy 2 gb ramu to było mało a 9600 gt był trochę za słaby na tego procka więc chciałem teraz wymienić grafę na Saphire HD7850 1GB/DDR5 FV/GW i dokupić ramu Geil DDR2 4GB(2x2GB) 800MHz Ultra CL4 GX24GB6400C4UDC, a w przyszłym miesiącu kupić pierwszy ssd (akurat samsung 840 pro wyjdzie) i jakiś dysk na magazyn może ST2000DM001.

Może udałoby mi się na takim zmodernizowanym zestawie doczekać do broadwella (six core) i przejść od razu na ddr4. Chociaż zobaczymy co haswell pokaże ciekawego. Dołączona grafika

Teraz moje pytanie czy taka operacja ma sens zwłaszcza że jakbym miał teraz wymieniać mobo i procka to bym się z kasą nie wyrobił. Procek będzie grafę ograniczał chociaż pewnie płynność zapewni a więcej go nie podkręcę bo to nieszczęsna rewizja C0. Więc wystarczy aż te geile m zrobią 870 mhz cl4 chyba tyle dadzą radę? A może jednak inny ram i kartę graficzną? Dodam że mam zaległości ze starszych gierek chodź znowu tak często nie grywam bo czasu brak ale jak już to gram w full hd.

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze,że pomysł nie jest za dobry.Jak nie chcesz zmieniać mobo+procek,to moim zdaniem max grafa to Hd7770. Przemyśl sprzedaż swoich gratów i zakup np. czegoś pod 1155.Myślę,że do takiej wymiany wiele nie dołożysz..

Edytowane przez Gr3gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi że taki 7850 starczyłby na dłużej i jak wymienię mobo i proca to nie musiałbym również karty wymieniać. Nawet myślałem czy GIGABYTE Radeon HD7870 wf3 nie kupić...

Kurcze taki test znalazłem:

http://technewspedia.com/curious-review-radeon-hd-7970-tested-on-a-core-2-duo-e8400/

Niepodkręcony e8400 z 7970 zapewniał grywalny framerate (chodź oczywiście sporo mniejszy niż i7 3770K) a na podkręconym powinno być trochę lepiej

Sam już nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi