B3NY Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2012 Dzień dobry. Jako, że udało mi się namówić moją lepszą połowę na zmiany w Jej komputerze, narodziło się jedno pytanie. Który procesor wybrać? Intel pentium G850 czy AMD APU A6-5400K? Komputer będzie wykorzystywany jedynie do neta, obsługi pakietu office'a, filmy/muzyka etc. Być może zdarzy się Jej załączyć grę pokroju The Sims. Jako grafika wykorzystywane będzie tylko i wyłącznie GPU w procku. Z góry dziękuję za odpowiedzi z argumentami :] Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2012 Do tego spokojnie wystarczy Celeron G530 , Simsy to nie Crysis/Metro2033 że potrzebują uber karty do działania , moje kuzynki grały w część III na lapku z HD3200 . Nie ma sensu przepłacać za G850 , bo go nawet nie wykorzysta . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3NY Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2012 Ok, czyli wiem co z Intelem :) Jest w stanie ktoś określić się z tym AMD? Ewentualnie z Pentiumem porównać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2012 Wydajność samego CPU w Trinity dalej leży , za to iGPU daje czadu , przegania integry w I5 IB i to mocno , ponoć ma wydajność ala HD4850 . Nikt ci nie powie jak faktycznie wygląda wydajność tych nowych APU AMD bo się dopiero pojawiły . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2012 (edytowane) @up Raczej HD 6670 i to w A10. A6 jest jeszcze słabszy, więc nie ma się czym zachwycać. Do takich zastosowań oba są za mocne i najlepszy będzie Celeron G530. Nie ma jeszcze żadnych testów A6-5400k, ale pewnie jest słabsze od Pentiuma. Edytowane 4 Października 2012 przez Modd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3NY Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2012 Znalazłem coś takiego Podziwiać http://www.tomshardware.com/reviews/a10-5800k-a8-5600k-a6-5400k,3224.html Jesteście w stanie się jakoś do tego odnieść? Aktualnie ma Celerona 430 na s. 775. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujashek Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2012 do neta i multimediow trinity bedzie odpowiedni. wg mnie warto go kupic. w razie jakis simsow czy akceleracji materialu full hd sprawdzi sie lepiej niz celeron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2012 (edytowane) Celeron nie będzie miał problemu ani z Simsami, ani z Full HD, a kosztuje tylko 150~ zł. Moim zdaniem APU jest tak naprawdę do niczego, bo sam CPU jest kiepski (jak na swoją cenę), a zintegrowana grafika jest za słaba do gier/ambitniejszego użytku i za mocna na co dzień. Jeżeli ktoś używa komputera tylko do Internetu/filmów/Office'a/starych gier, to Celeron jest wystarczający, a jeżeli chce zagrać w coś nowszego, to APU i tak nie da rady. Edytowane 4 Października 2012 przez Modd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3NY Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 (edytowane) Ok, dzięki za informacje Powstało coś takiego: Procesor Intel Pentium G850 Pamięć Kingston HyperX 2x2GB 1600MHz DDR3 Płyta główna ASRock H77M Zasilacz OCZ StealthXStream 400W Coś dołożyć? Coś ująć? Jeśli to coś pomoże - ogranicza mnie budżet 800zł :] Chyba że warto dołożyć 100 czy 200zł i np 1000zł przeznaczyć. Edytowane 5 Października 2012 przez B3NY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 (edytowane) Ram w jednej kości (oszczędzasz 20zł), g540 (100zł w kieszeni a w praktyce różnicy nie zauważysz), zasilac zmozna wziac enermaxa lub hexe (30zł w kieszeni) - SXS do cichych nie należy. Jakby się postarać to można jeszcze zmieścić SSD 64 GB (wtedy dopiero odczujesz różnice) Edytowane 5 Października 2012 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Zmień ram na Goodram 4GB DDR3 1 333 mhz CL9 za ~66 zł a zasilacz na Fortron HEXA 400W . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Celeron G550 - 160 zł ASRock B75 Pro3-M - 247 zł GoodRAM 4 GB 1333 MHz - 65 zł Fortron HEXA 400 W - 140zł Razem 610 zł, więc zostaje jeszcze 190 na SSD, np. taki: http://www.morele.ne...37a-64g-430447/ Ale niestety w tej chwili nie jest dostępny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3NY Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Dysku ssd nawet nie brałem pod uwagę - nie wiedziałem, że są szanse z tym budżetem :) Rozumiem że Celeron ma w sobie ten sam układ graficzny co Pentium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 można by jeszcze "przyciąć" na mobo i wziąć MSI B75MA-E33 wtedy jakiś ssd "na stanie" np. adata sx900 ale do cruciala m4 brakuje już tylko ~30zł... http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-m4-64gb-2-5-sata-6gb-s-415-95mb-s-read-write-ct064m4ssd2-400692/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Ja bym jednak dopłacił do M4 , to sprawdzona konstrukcja . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3NY Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 (edytowane) Dzięki Wam za pomoc W takim razie mam nadzieję, że coś wybierzemy! Dysku SSD raczej nie będzie, ale reszta powinna być OK Ostatnie pytanie w tym wątku - dlaczego RAM polecacie w 1 kości a nie 2x2 ? Oczywiście poza względami ekonomicznymi ;) Edytowane 5 Października 2012 przez B3NY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 No nie wiem, jak dla mnie APU od AMD byłoby idealne do tej konfiguracji. To wcale nie jest tak, że układ graficzny z APU jest do niczego, bo skoro HD2000 nadaje się do starszych gier, tym bardziej iGP z APU się nada (większy komfort), co więcej, na pewno pozwoli uruchomić nowsze tytuły, a nawet i te najświeższe (oczywiście w rozsądnej rozdzielczości i najpewniej z niskim poziomem detali). Z tym, że od tanich Trinity* lepszy byłby A6-3500 na FM1 (263zł w morele) + najtańsza płyta na chipsecie A55/A75 (ta druga dla USB 3.0 i SATA III - odpowiednio 164/194zł). Autora tematu odsyłam do testu, jest na PurePC. Wada takiego rozwiązania to kompletny brak przyszłości dla tej podstawki. *Jeden moduł w A4-5300 i A6-5400K ma raczej niską (żenującą?) wydajność, w zasadzie dopiero A8 i A10 są godne uwagi, ale to już drożej. Do tego trzeba by poczekać aż płyty FM2 zaleją rynek i ich ceny się ustabilizują. Także w tej opcji (A8-5500/5600K) musiałbyś po pierwsze poczekać, po drugie rozszerzyć budżet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 np MSI B75MA-E33 ma tylko 2 banki pamięci i gdybyś chciał kiedyś dołożyć to jeden slot masz wolny, czyli 1x4GB z myślą o przyszłości :) dual channel nie wiele daje (1-2% do wydajności) a kierując się względami ekonomicznymi wziąłbym ten zasilacz http://www.morele.net/zasilacz-aerocool-aeropgsvp-450-359408/ poza tym wg specyfikacji (na morele) ma wtyczkę PCI-E 8-pin (6+2) której hexa nie ma(?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Hexa też ma wtyczkę 6+2 pin, poza tym wydaje się być bardziej sprawdzonym zasilaczem od Aerocoola. Ten drugi ponoć występuje w dodatku w dwóch rewizjach - jedna ma 336W na linii 12 V (czyli tyle samo, co Hexa 400W), a druga 312W, przy czym oba zasilacze / rewizje mają wtyczkę PCI-E. Kolejnym argumentem przemawiającym za Fortronem jest to, że w zestawie z nim dostajemy kabel zasilający (może się przydać, zwłaszcza, jeśli ktoś nie posiada już takiego kabla), czego niestety nie można powiedzieć o zasilaczu Aerocool. Biorąc to wszystko pod uwagę, lepiej postawić na konstrukcję Fortrona, tym bardziej, że jest zaledwie kilkanaście zł droższy od Aerocoola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3NY Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Dziękuję! W takim razie temat zasilania mam już rozpracowany ;) i lepiej mi już nie piszcie o APU bo na Intela stawiam, a się jeszcze rozmyślę :) Jeśli tylko coś poskładam zaraz tu napiszę. Oczywiście z miłą chęcią wysłucham każdej sugestii! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 o dwóch rewizjach aerocoola nic mi nie wiadomo ale coś jest na rzeczy, bo nie można znaleźć zdjęcia tabliczki znamionowej/danych z tabliczki w żadnym z (kilku popularnych gdzie sprawdzałem) sklepie... w morele w specyfikacji niby kabel jest dołączony do aerocoola ale ludzie w komentarzach piszą, że go nie ma... no cóż, błędy w opisach, celowa dezinformacja itp. Co do wyboru apu vs g550 i ich igpu zgadzam się z tym co napisał Modd. Oba igpu nadają się do wszystkiego oprócz gry w nowe wymagające tytuły i można między nimi postawić znak równości. Tyle, że cena jest nie równa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 (edytowane) Ten Aerocool to chyba to: http://www.aerocool....nuvp/167-vp-450 Tylko kolor się nie zgadza. Edytowane 5 Października 2012 przez Modd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 a TU kolor się zgadza, jest zdjęcie tabliczki - niewyraźne - ale jest tam 336W na linii 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...