Skocz do zawartości
$l@ven

Dysk SSD to starej Toshiby A350 - czy można i w ogóle warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Jestem posiadaczem Toshiby A350-110 z potwornie wolnym dyskiem 320GB 5400 rpm, a z racji, że dużo korzystam z bazy danych potrzebuje szybkiego dysku.

O to dokładna specyfikacja mojej Toshiby:

http://eu.computers.toshiba-europe.com/innovation/jsp/SUPPORTSECTION/discontinuedProductPage.do?DISC_MODEL=0&ACTION=PRINT_WITH_BACK&service=EU&PRODUCT_ID=1061541

Najszybsze co mogę celować to dyski SSD SATA 2.5 cala tak?

Ale w jaki sposób ja go zamontuję w laptopie?

Albo wywale stary i wsadzę nowy albo wsadze go w miejsce cdromu dokupojąc specjalna obudowę - zgadza się?

I jak z transferem - czy złącze na płycie głównej w laptopie będzie ograniczało ten dysk?

Dzięki za podpowiedzi Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/

po drugie

Najszybsze co mogę celować to dyski SSD SATA 2.5 cala tak?

a są inne? :)

Masz zwyczajny komputer z Sata 2 (PM45 Express chipset ), jedynie co może rzutować na wydajność to możliwość włączenia trybu AHCI (w biosie) lub jego brak. Ale tym się i tak nie przejmuj, w sensie nawet gdyby się nie dało to i tak warto. IOPS i czas dostępu miażdży HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój lapek ma podobne parametry i nie wyobrażam sobie już braku SSD (w stacjonarce mam talerzowca i mnie krew zalewa przy 4x4,2 GHz - tak to wolne jest). Dysk będzie ograniczony przez SATA II ale i tak warto. Jeśli masz XP to czeka Cię trochę zabawy, to z AHCI, to z formatowaniem i odpowiednim ustawieniem "początku" dysku etc. ale mimo wszystko warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój lapek ma podobne parametry i nie wyobrażam sobie już braku SSD (w stacjonarce mam talerzowca i mnie krew zalewa przy 4x4,2 GHz - tak to wolne jest). Dysk będzie ograniczony przez SATA II ale i tak warto. Jeśli masz XP to czeka Cię trochę zabawy, to z AHCI, to z formatowaniem i odpowiednim ustawieniem "początku" dysku etc. ale mimo wszystko warto.

Dzięki wielkie za odpowiedzi! :)

Mam jeszcze pytanie a propos podłączenia tego dysku. Będę musiał starego twardziela wywalić? Posiadam w laptopie złącze eSATA/USB - czy można którykolwiek dysk tutaj podłączyc, albo przez kieszeń z cdromem? I czy to by ograniczyło trasfer na którym z w/w dysków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy SSD dasz w miejsce starego HDD. Stary możesz podłączać dowolnie USB/eSata/kieszeń przy czym eSata będzie najszybszym połączeniem ale i najbardziej upierdliwym przez koniecznośc dodatkowego zasilenia dysku. Włożony w kieszeń będzie działał przez USB bez problemu. Kieszeń nie powinna znowu go spowalniać i masz go zawsze ze sobą (o ile nie potrzebujesz ciągle napędu).

Wybór należy do ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, że tak późno - może nie dostanę kolejnego ostrzeżenia, bo tu absurdalnie po dwóch tygodniach odpowiedź to już archeologia - najlepiej Crucial M4 albo Samsung 830. Crucial jest koło 50 zł tańszy, więc chyba lepiej zaoszczędzić zwyczajnie. Z drugiej strony 128 GB będziesz miał chyba nawet nie dokładając 100 zł - warto się nad tym zastanowić, dodatkowe miejsce zawsze się przydać może (a dla SSD wolne miejsce to także większa wydajność i żywotność), a dysk przenośny nie wszędzie masz ze sobą (ja np. zostawiłem swój u kumpla 250 km dalej i od miesiąca bez niego jestem - różnie się w życiu może zdarzyć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi