_Vip_ Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) Hej, klamka zapadła i jestem zmuszony pozbyc sie mojego XFXa 7850, jego śmigiełko jest strasznie irytujące pod obciążeniem, a producent zastosował plomby na śrubkach. WC jest w planach ale niestety aktualnie mam istotniejsze sprawy na liście zakupów. Zastanawiam się nad HISem 7850 którego jeszcze mam w domu czy nie wsadzic na niego większego chłodziwa. Mam w szufladzie taki wynalazek jak Auras Fridge Myslicie, że będzie OK do 7850 ? ...nie licze na pasyw, zamontowac można na chłodzonku śmigła 1x120 lub 2x80mm. Opcja druga to kupić po prostu 7850 od Gigabytea z WindForce 2x, ale tu różne opinie słyszałem od zachwytów po bluzgi i nie wiem jak jest faktycznie z tym chłodziwem. Edytowane 7 Października 2012 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 Fridge był radiatorem za czasów 9800GT a one miały TDP na poziomie 100W. HD 7850 ma bliżej do 120-130 przy pełnym obciążeniu także nie wyrobi bankowo na stock a co dopiero przy OC. Sprawdź w duecie z Deltą albo innym demonem 120mm i 12W mocy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 Dawniej xbitlabs mierzył pobór mocy przez samą kartę, obecnie robi to techpowerup. Z wykresów wynika, że HD7850 pobiera mnie energii niż stary GF9800. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 O widzisz dobry człowieku. Wygląda na to że pożerają tyle samo prądu. Czyli najwyżej po montażu zmieni Deltę na SilentWings [; Aha - 172W dla 460GTX... Bez OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 Jak standardowe radiatory z malutkimi wentylatorkami albo turbinkami wyrabiają, to Fridge powinien bez problemu dać sobie radę, nie sądzę żeby był mniej wydajny niż to co jest w tej chwili na grafice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 Tyle że _Vip_ liczy raczej na zmniejszenie natężenia wysokich tonów [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 Dobra, dorwałem krętliwego HISa i zostawie go sobie w kompiku na stałe. Jego seryjne chłodzonko jest znośne, ale skoro jest "lodówka" to czemu nie pokombinować. Jak juz Orgiusz zauważył zależy mi na ciszy i żeby temperatury nie były gorsze niż na stockowym chłodzeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2012 Aha - 172W dla 460GTX... Bez OC? To pod Furmarkiem. Wszystkie karty dostają tam niezłego kopa. Zresztą, jak wiemy, temp gpu 10st. wyższa pod furmarkiem niż w grach nie jest niczym nadzwyczajnym. Ciepło to i temperatura bierze się z dostarczanej energii elektrycznej. Ot taka specyfika furmarka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Tak wiem że to niezawodny kłaczekoponka ale wydawało mi się że górną granicą obciążenia mojej karty jest ~150W z OC. A tu wychodzi że przeliczyłem się o kilkanaście procent [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Sprawdziłem, niestety ale jest nieciekawie. Temperatury wyższe o 15-20'C (wcześniej około 40' teraz dochodzi do 56-60'C w zależności od giercy) , fakt faktem jest cisza Edytowane 8 Października 2012 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 dochodzi do 56-60'C w zależności od giercy Jeśli to temperatury odnotowane podczas obciążenia, gier to są to b. dobre temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Jeśli to temperatury odnotowane podczas obciążenia, gier to są to b. dobre temperatury. Nie zgadzam się. Efekt żaden bo to samo osiągnął by przy obniżeniu rpm poprzedniego wentylatora ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Oceniałem same temp. jako nie dające powodów do niepokoju. Czy zabawa w wymianę radiatora była warta zachodu, nie wiem. Nie wiem też jakie chłodzenie siedziało oryginalnie na tym HIS'ie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Klaus, postaram sie bardziej czytelnie. Mam w domu aktualnie trzy karty 7850. HIS ( http://www.komputron...iDP_PCI_E_.html), XFX (http://www.komputron...re_Edition.html) i Gigabyte (http://www.komputron...P_PCI_E_OC.html) HIS dość sprawnie steruje obrotami i karta w stresie max co sie rozgrzała to 40-45'C przy jakimś mega katowaniu 3dsmarkiem 55'C. Ta sama karta z Aurasem w grach tak jak pisałem około 60'C i analogicznie więcej pewnie będzie w marku. XFX jest tak wyskalowany, ze praktycznie go nie slychac w spoczynku w stresie zależy od gry, taki dirt3 zmusza go do wkręcenia sie wiatraczka do 70% przy czym karta osiąga i tak około 70'C. Za to w większości gier chłodzenie osiąga około 40% i zachowuje sie podobnie jak HIS. Gigabyte za to mnie mega rozczarował bo przez brak PWMa jest najgłośniejsza w spoczynku. XFX jest najtańszy i najlepiej sie podkręca bo do 1250MHz, a 1GB zamiast 2GB na karcie praktycznie nie robi większej różnicy, ale zmiana chłodzenia = brak gwary. HIS droższy o stówe ale daje możliwość czy to zmiany wiatraczka czy wsadzenia bloczku w przyszłości. Chyba, że kupie dobre słuchawki i po problemie Edytowane 8 Października 2012 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Przecież już masz po problemie, masz ciszę po zmianie chłodzenia. Czego jeszcze pragniesz :?: ;) Temp. są eleganckie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) 40C pod obciążeniem? Trudno mi w to uwierzyć. Mój HD7850 dochodzi do 70C i tak samo zachowuje się w testach na portalach wszelakich. Czyżby to chłodzenie HIS pozbawione heatpipe'ów było aż tak wydajne? Czym obciążasz kartę i czym sprawdzasz tempy? Edytowane 9 Października 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) Asus gpu tweak ma fajny monitor, a obciązam giercami jakie mam pod ręką. Natomiast HIS faktycznie ma dobre chłodzenie (wygląda jak boxowy cooler z pentium 4 ). Przykładowo po godzinie giercowania z XFXem w budzie czuje jak dość mocno gorące powietrze wylatuje z topu budy (Regnum L50 z 2x120 na topie i 1x140 na tyle). Przy HISie jest lekko ciepło. Edytowane 9 Października 2012 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) Dobre chłodzenie właśnie odprowadza jak najwięcej ciepła z układu. Wydaje mi się, że masz po prostu jakąś złotą sztukę z samego środka najbardziej udanego wafla krzemowego która nie dość, że kręci się o 45% na lipnym chłodzeniu powietrznym to w dodatku praktycznie się nie grzeje. Szczęściarz Zdecydowanie zostaw sobie tego HISa, nie musisz nawet zmieniach chłodzenia, ustaw w GPU tweak max obroty na ciszę. Z tego ci mówisz to nie ma opcji, żeby ten twój układ się przegrzał. Edytowane 9 Października 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) no gdyby jeszcze HIS miał czarne PCB to byłby idealny HIS max robi 1200MHz, XFX 1250MHz. Może jeszcze uda mi sie jednego HISa załatwić Edytowane 9 Października 2012 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Mogę się zamienić, dam ci Asusa z czarnym PCB, który robi max 1050Mhz i się grzeje :P Fajnie macie w tym komputroniku, że możesz sobie testować kilka egzemplarzy i wybrać najlepszy. Co potem dzieje się, z tymi kartami, które im zwracasz? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 A co ma się dziać? Idą do takich ludków jak humanoidal. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystianjr Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) Vip a o ile podbiles napiecia ze robi Tobie his 1200? Standardowe napiecie na tej karcie to 1.138 Mam ten sam model hisa i u mnie stabilnie robi 1150/1350 i to przy napieciu 1.186. Temperatury fakt, nie sa wysokie bo w moim przypadku przy moich ustawiieniach oc karta nie przekracza 65stopni ale w stresie halas generowany przez karte jest dosc spory wiec nie wiem co Ty za magiczny model wyrwales Co do budy to mam fractala arc midi z 4 wentylami 3x14 +1x12, kable nie przeszkadzaja w cyrkulacji powietrza bo sa schowane za plyta a w pokoju lubie chlod wiec moj pc ma doskonale warunki do pracy (: To standardowe chlodzenie HIS zle nie jest ale szalu nie robi i nie wierze, ze przy 1200 u Ciebie na rdzeniu temperatury sa tak niskie przy zachowaniu wzglednej ciszy - do takich temperatur to ten maly wentylek wrecz wyje zeby schlodzic odpowiednio karte (:: Edytowane 14 Października 2012 przez krystianjr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...