Skocz do zawartości
_Vip_

Chłodzenie do R7850

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, klamka zapadła i jestem zmuszony pozbyc sie mojego XFXa 7850, jego śmigiełko jest strasznie irytujące pod obciążeniem, a producent zastosował plomby na śrubkach. WC jest w planach ale niestety aktualnie mam istotniejsze sprawy na liście zakupów.

Zastanawiam się nad HISem 7850 którego jeszcze mam w domu czy nie wsadzic na niego większego chłodziwa. Mam w szufladzie taki wynalazek jak Auras Fridge

Dołączona grafika

Myslicie, że będzie OK do 7850 ? ...nie licze na pasyw, zamontowac można na chłodzonku śmigła 1x120 lub 2x80mm.

Opcja druga to kupić po prostu 7850 od Gigabytea z WindForce 2x, ale tu różne opinie słyszałem od zachwytów po bluzgi i nie wiem jak jest faktycznie z tym chłodziwem.

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fridge był radiatorem za czasów 9800GT a one miały TDP na poziomie 100W. HD 7850 ma bliżej do 120-130 przy pełnym obciążeniu także nie wyrobi bankowo na stock a co dopiero przy OC.

Sprawdź w duecie z Deltą albo innym demonem 120mm i 12W mocy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dorwałem krętliwego HISa i zostawie go sobie w kompiku na stałe. Jego seryjne chłodzonko jest znośne, ale skoro jest "lodówka" to czemu nie pokombinować.

Jak juz Orgiusz zauważył zależy mi na ciszy i żeby temperatury nie były gorsze niż na stockowym chłodzeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha - 172W dla 460GTX... Bez OC?

To pod Furmarkiem. Wszystkie karty dostają tam niezłego kopa. Zresztą, jak wiemy, temp gpu 10st. wyższa pod furmarkiem niż w grach nie jest niczym nadzwyczajnym. Ciepło to i temperatura bierze się z dostarczanej energii elektrycznej.

Ot taka specyfika furmarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaus, postaram sie bardziej czytelnie. Mam w domu aktualnie trzy karty 7850. HIS ( http://www.komputron...iDP_PCI_E_.html), XFX (http://www.komputron...re_Edition.html) i Gigabyte (http://www.komputron...P_PCI_E_OC.html)

HIS dość sprawnie steruje obrotami i karta w stresie max co sie rozgrzała to 40-45'C przy jakimś mega katowaniu 3dsmarkiem 55'C. Ta sama karta z Aurasem w grach tak jak pisałem około 60'C i analogicznie więcej pewnie będzie w marku. XFX jest tak wyskalowany, ze praktycznie go nie slychac w spoczynku w stresie zależy od gry, taki dirt3 zmusza go do wkręcenia sie wiatraczka do 70% przy czym karta osiąga i tak około 70'C. Za to w większości gier chłodzenie osiąga około 40% i zachowuje sie podobnie jak HIS. Gigabyte za to mnie mega rozczarował bo przez brak PWMa jest najgłośniejsza w spoczynku. XFX jest najtańszy i najlepiej sie podkręca bo do 1250MHz, a 1GB zamiast 2GB na karcie praktycznie nie robi większej różnicy, ale zmiana chłodzenia = brak gwary. HIS droższy o stówe ale daje możliwość czy to zmiany wiatraczka czy wsadzenia bloczku w przyszłości.

Chyba, że kupie dobre słuchawki i po problemie Dołączona grafika

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40C pod obciążeniem? Trudno mi w to uwierzyć. Mój HD7850 dochodzi do 70C i tak samo zachowuje się w testach na portalach wszelakich. Czyżby to chłodzenie HIS pozbawione heatpipe'ów było aż tak wydajne?

Czym obciążasz kartę i czym sprawdzasz tempy?

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus gpu tweak ma fajny monitor, a obciązam giercami jakie mam pod ręką. Natomiast HIS faktycznie ma dobre chłodzenie (wygląda jak boxowy cooler z pentium 4 Dołączona grafika). Przykładowo po godzinie giercowania z XFXem w budzie czuje jak dość mocno gorące powietrze wylatuje z topu budy (Regnum L50 z 2x120 na topie i 1x140 na tyle). Przy HISie jest lekko ciepło.

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre chłodzenie właśnie odprowadza jak najwięcej ciepła z układu. Wydaje mi się, że masz po prostu jakąś złotą sztukę z samego środka najbardziej udanego wafla krzemowego Dołączona grafika która nie dość, że kręci się o 45% na lipnym chłodzeniu powietrznym to w dodatku praktycznie się nie grzeje. Szczęściarz Dołączona grafika

Zdecydowanie zostaw sobie tego HISa, nie musisz nawet zmieniach chłodzenia, ustaw w GPU tweak max obroty na ciszę. Z tego ci mówisz to nie ma opcji, żeby ten twój układ się przegrzał.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się zamienić, dam ci Asusa z czarnym PCB, który robi max 1050Mhz i się grzeje :P

Fajnie macie w tym komputroniku, że możesz sobie testować kilka egzemplarzy i wybrać najlepszy. Co potem dzieje się, z tymi kartami, które im zwracasz? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vip a o ile podbiles napiecia ze robi Tobie his 1200? Standardowe napiecie na tej karcie to 1.138

Mam ten sam model hisa i u mnie stabilnie robi 1150/1350 i to przy napieciu 1.186.

Temperatury fakt, nie sa wysokie bo w moim przypadku przy moich ustawiieniach oc karta nie przekracza 65stopni ale w stresie halas generowany przez karte jest dosc spory wiec nie wiem co Ty za magiczny model wyrwales Co do budy to mam fractala arc midi z 4 wentylami 3x14 +1x12, kable nie przeszkadzaja w cyrkulacji powietrza bo sa schowane za plyta a w pokoju lubie chlod wiec moj pc ma doskonale warunki do pracy (:

To standardowe chlodzenie HIS zle nie jest ale szalu nie robi i nie wierze, ze przy 1200 u Ciebie na rdzeniu temperatury sa tak niskie przy zachowaniu wzglednej ciszy - do takich temperatur to ten maly wentylek wrecz wyje zeby schlodzic odpowiednio karte (::

Edytowane przez krystianjr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi