TNIAS Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Mam pare pytań, może ktoś bedzie chetny mi pomóc. 1. Zainstalowalem [brzydkie określenie na linuksa]a wer. Slackware 8.0 i przy kazdym logowaniu wyswietlaja mi sie jakies kolmunikaty po angielsku. A to jakies dowcip, albo porada. CO to jest i gdzie to cos wylaczyc? Nie chce tego!!! 2. Jaki jest odpowiednik autoexec.bat-a w Slackawe? Chcialbym sobie dodac np. automatyczne czyszczenie ekranu przy logowaniu, czy odpalanie od razu jakiegos progamiku. Gdzie i jak to zrobic? 3. Chcialbym zablokowac w sieci niektore porty zeby kolesie nie mogli uzywac np. Download Acceleratora bo zabieraja caly transfer SDI i nic nie zostaje. Jak to zrobic uzywajac iptables? Z gory dzieki za odpowiedz! Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 1. fortune 2. /etc/init.d 3. wyjmij im wtyczke :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 1) /etc/profile.d/bsd-games-login-fortune* 2) Przy starcie maszyny: /etc/rc.d dla wszystkich userów: /etc/profile dla konkretnego usera: /home/<user>/.bashrc 3) Zapoznaj się z iptables. Poszukaj na forum - był ten temat wałkowany wielokrotnie. phranzee: dla twojej informacji w slacku nie ma czegoś takiego jak '/etc/init.d' więc jak się nie znasz to się nie odzywaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 2) Przy starcie maszyny: /etc/rc.d sorki ze Ci sie Paranoiku wpieprzam - ale on to zrozumie w ten sposob podkatalog rc.d katalogu etc jest to katalog ze skryptami startowymi przejrzyj sobie np. rc.M a Twoi wpis z czyszczeniem umiesc w rc.local to jest taki plik w ktorym uzytkownik swoje jakies <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly dodaje... :) jesli mowie zle zastrzel mnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...