Skocz do zawartości
bombel

Jakość obrazu - różnica między Radeonami a Nvidia

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym jesli to możliwe zapytać was bezpośrednich uzytkowników kart graficznych czy to czerwonych czy zielonych jak oceniacie ogólnie jakość wyświetlanego obrazu szczególnie po zmianie kart na nową jak wiadomo na ogół lepszą nowocześniejszą

Sam oczywiście poszperałem w sieci i znalalzłem dość ciekawy artykuł

http://pclab.pl/art35447.html

ale tak średnio wyjaśniono te kwestie

Chodzi mi o wasze wrażenia z pracy na różnych kartach

Oczywiście ważne na jakim monitorze pracujemy ale karta także ma znaczenie

Sam po przesiadce z Radeona HD 6870 na GTX 660 czuje minimalną różnicę w jakość

I ciężko powiedzieć czy na plus czy minus ale mam wrażenie za na GTX-ie wszystko jest bardziej cukierkowate

Na radeonach przepracowałem ostatnie 9 lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minimalne różnice są, niekoniecznie można powiedzieć że któreś są gorsze. Kwestia domyślnego ustawienia nasycenia kolorów itp

Ale w końcu odbiór jest bardzo subiektywny więc ciężko porównywać.

BTW artykuł jest z przed 3 lat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam wybitnego ekranu bo starszawą iiyame E2607WS na prostej matrycy TN...

Ale w kwesti jakości wyświetlanego obrazu (pulpit 2D/gry 3d - te same tytuły)... nie widzę różnicy;

Przesiadka z HD5830 (podpięte DVI) na GTX660 (podpięte DVI); Nic nie kręcone w kolorach w sterownikach kart, monitor na tych samych ustawieniach, bazuje na tych samych zdjęciach/grach;

Inaczej: po odpaleniu znanych mi dobrze gier/zdjęć mózg nie "rejestrował" że jest coś... inaczej (w kwestii wyświetlanego obrazu jakość/kolory/etc);

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI TwinFrozr / OC;

Jest wydajnie (po przesiadce z 5830 różnica mocno odczuwalna) i co ważne - jest cicho: wiatraki wkręcają się na ~1450-1500rpm i wciąż jest lekki szum, pozwalający na granie w nocy bez budzenia osób w tym samym pomieszczeniu;

Jak z awaryjnością to ciężko wróżyć po tych paru(nastu) dniach pracy; Ale ogółem zakup udany;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi