LegiaWarszawa Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Witam Państwa, mam kompa zlozone 2,5 roku temu - w kwietniu bedzie 3 lata. Do moich potrzeb, czyli uzywania do do neta, filmow i pogrania w to, na co mam czas czyli dota2, red orchestra2 czasem, jest wystarczajacy, nie mam zadnych z nim problemow, nawet go nie krecilem bo za bardzo sie na tym nie znam a i w razie spalenia nie bylo kasy itd. Komp ma nastepujace elementy, podaje te najwazniejsze: Płyta - ASUS M4785td-v evo z płytką USB3/sata3 Proc: 955be phenom x4 Grafa: ATI Radeon HD5850 toxic 1gb od sapphire RAM: 16gb Adaty 1600mhz Zasiłka: Antec TruePower New 6500w Obudowa: Cooler Master Dominator II 692 Advanced Chłodzenie proca: scythe mugen 2 rew Kupiłem od kumpla coś takiego: Procesor: Intel Core i7-920 2700Mhz (20x135)Bloomfield 45mm Płyta: Gigabyte GA-EX58-UD5 Ram: nie wiem jaki 4gb Obudowa: antec p-193 Grafa: Geforce gtx 560 ti 2gb Chłodzenie proca: freezer extreme, to chyba artcic cooling, ale nie wiem ktora rev. Zasilacz: jakis chyba noname bezwiatrakowy... silent powet 90+ po naklejce nie widac ile ma wat;] 2 zestaw z pewnoscia jesli chodzi o grafe, jest mocniejszy o jakies 20%. Procek jest tez mocniejszy ogolnie ale nie krecony, nie wie czy go umiem wykrecic:) Opcje sa 2 - albo oddam tego nowego/starego kompa teściowi za te same pieniadze co go kupilem, czyli 1100 pln (wiem, oplacalo sie z pewnoscia). Druga mozliwosc, to sprzedac wszystko, z obu zestawow, zostawic jedna obudowe (nie wiem jeszcze ktora) i jeden zasilacz i kupic calkiem nowego proca i plyte. Trzecia opcja - sprzedac caly kupiony zestaw (bez hdd to pellen zestaw) na czesci na allegro, tesciu kupi cos slabszego za polowe tej kwoty:) i tak mu wystarczy. Jesli zmieniac oba proce i plyty to ile to moze byc warte i na co zmieniac? Jesli zmieniac grafe to czy oba zalilacze dadza rade? Czy tez sama zasilke musialbym wymienic? Z tego co sie orientowalem z mojego radka warto sie przesiasc dopiero na geforca gtx 570... ? O dyskach nie pisze, bo wezme jakis ssd 128 pewnie cruciala albo plextora. A hdd na magazyn mam. Dzieki za porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Sobie: i7 920 gtx560ti Antec TPN 650W Obudowa - która ci lepiej pasuje 16GB ram Teściowi (rozumiem że grac teściu nie będzie, jedynie www, office, filmy?): Phenom x4 Pasywny zasilacz Mobo z igpu 4GB ram Sprzedać Radka HD5850 Powstaną dwie wydajne maszyny. Można sprzedać Phenoma i kupić do ww celów Celerona G540, parę groszy zostanie, sprzęt będzie nowy z gwarancją, energooszczędny. Czy warto? zależy co tak naprawdę teściu będzie robił, ile godzin na dobę/tydzień komp będzie włączony. I7 920 bym nie sprzedawał, stoi to dość słabo na rynku wtórnym, aby poskładać coś na IB musiałbyś dość dołożyć, nie wiem czy przełożyłoby się to na wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Wlasnie takie samo rozwiazanie wymyslilem na konkurencyjnym forum:) tesc bedzie glownie pracowal na tym a nie gral. Do celerona o ktorym wspomniales trzeba by zmienic mobo tez? Wiec nie chce mi sie w to bawic, jemu to wystarczy bo teraz ma jakeis z 8-9 letnie gowno. Dzieki za pomysl:) Klaus, a chlodzenie? Edytowane 8 Października 2012 przez LegiaWarszawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Jeśli mugen ma zapinkę na lga1366, daj go na i7. Jak nie masz odpowiednich zapinek aby mugena dać na i7 a AC Freezer Ex. na Phenoma, zostaw je tam gdzie są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...