Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam mały problem mianowicie używam zestawu głośników creative T5900 5.1, zmieniłem sprzęt trochę i używam teraz płyty głównej z zintegrowaną kartą dźwiękową (Gigabyte GA-H61MA-D3V Intel H61 LGA1155)

Mimo wszelkich kombinacji z kablami nie mogę uruchomić dźwięku na 5 głośnikach grają tylko 2 bez subwoofera. Sterowniki instalowałem z oryginalnej płyty Gigabyta.

Sprawdzałem ustawienia w Realatek HD Audio Manager tam również tylko 2 głośniki grają mimo ustawienia 5.1, próbowałem także filmików z THC które wykorzystują dźwięk 5.1 również bez rezultatu .

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki co zrobić.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając, że wszystko jest połączone tak jak należy:

W przypadku tej integry dźwięk nie popłynie ze wszystkich głośników a tylko z dwóch frontowych jeśli odtwarzasz materiał stereo (jak muzyka w .mp3). Również materiał (np. film DVD) zapisany ze ścieżką Dolby Digital 5.1 będzie grał w 2.0 jeśli nie użyjesz do jego odtwarzania odpowiedniego odtwarzacza z dekoderem Dolby.

Aby sprawdzić czy wszystko jest OK:

- Użyj odtwarzacza PowerDVD [np. Free Trial ściągnięty stąd: http://www.cyberlink.com/products/powerdvd/overview_en_EU.html?&r=1 ]

- Upewnij się czy w konfiguracji programu w zakłądce 'Dźwięk' jest wybrane '6 głośników' !

- Załaduj do niego jakiś materiał ze ścieżką 5.1 np. ten: http://dl.demo-world.eu/download_dolby.php?filename=dolby_channel_check.rar

... i napisz czy dźwięk popłynie z każdego głośnika z osobna.

PowerDVD możesz też używać jako 'rozbijacza' plików muzycznych lub filmów stereo do 5.1 kanałów. Wystarczy w ustawieniach w zakładce 'Dźwięk' i sekcji 'Typ wyjścia' wybrać jeden z dekoderów np. Dolby Pro Logic II.

Sama karta, którą posiadasz tego nie potrafi gdyż nie ma sprzętowo ani software`owo zapisanych żadnych dekoderów, które upmix-ują dźwięk w sposób podobny do np. DPL II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi