Dejff Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Witam, mam mały problem mianowicie używam zestawu głośników creative T5900 5.1, zmieniłem sprzęt trochę i używam teraz płyty głównej z zintegrowaną kartą dźwiękową (Gigabyte GA-H61MA-D3V Intel H61 LGA1155) Mimo wszelkich kombinacji z kablami nie mogę uruchomić dźwięku na 5 głośnikach grają tylko 2 bez subwoofera. Sterowniki instalowałem z oryginalnej płyty Gigabyta. Sprawdzałem ustawienia w Realatek HD Audio Manager tam również tylko 2 głośniki grają mimo ustawienia 5.1, próbowałem także filmików z THC które wykorzystują dźwięk 5.1 również bez rezultatu . Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki co zrobić. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Zakładając, że wszystko jest połączone tak jak należy: W przypadku tej integry dźwięk nie popłynie ze wszystkich głośników a tylko z dwóch frontowych jeśli odtwarzasz materiał stereo (jak muzyka w .mp3). Również materiał (np. film DVD) zapisany ze ścieżką Dolby Digital 5.1 będzie grał w 2.0 jeśli nie użyjesz do jego odtwarzania odpowiedniego odtwarzacza z dekoderem Dolby. Aby sprawdzić czy wszystko jest OK: - Użyj odtwarzacza PowerDVD [np. Free Trial ściągnięty stąd: http://www.cyberlink.com/products/powerdvd/overview_en_EU.html?&r=1 ] - Upewnij się czy w konfiguracji programu w zakłądce 'Dźwięk' jest wybrane '6 głośników' ! - Załaduj do niego jakiś materiał ze ścieżką 5.1 np. ten: http://dl.demo-world.eu/download_dolby.php?filename=dolby_channel_check.rar ... i napisz czy dźwięk popłynie z każdego głośnika z osobna. PowerDVD możesz też używać jako 'rozbijacza' plików muzycznych lub filmów stereo do 5.1 kanałów. Wystarczy w ustawieniach w zakładce 'Dźwięk' i sekcji 'Typ wyjścia' wybrać jeden z dekoderów np. Dolby Pro Logic II. Sama karta, którą posiadasz tego nie potrafi gdyż nie ma sprzętowo ani software`owo zapisanych żadnych dekoderów, które upmix-ują dźwięk w sposób podobny do np. DPL II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejff Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2012 (edytowane) Dziękuję serdecznie za tak obszerną odpowiedź.:) Pozdrawiam Edytowane 21 Października 2012 przez Dejff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...