Sargon Ankro Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) Witam. Dziewczyna ma starego kompa który jej potężnie zamula. Model jak w temacie. Na kompie stoi XP Pro, w środku procek bodajże Intel Celeron M 1,70 i dodatkowo... 256 MB RAM'u. Zatem chcę go rozszerzyć nieco. Ciężko znaleźć coś niecoś o tym kompie na necie, nawet na stronie producenta. To co już wiem: - ma 2 sloty pamięci - pamięć jaka tam siedzi to: DDR2 SDRAM SO-DIMM PC2-4200S 256MB od Samsunga (konkretnie: 256MB 1Rx16 PC2-4200S-444-12-C3 | KR M470T3354CZ3-CD5 | K4T51163QC-ZCD5) I teraz tak - chcę tam zamontować 2x 1GB. Znalazłem na allegro parę nówek Goodram'a, ale to są PC2-4200 bez sufiksu S na końcu. Na wiki czytam, że: Laptop DDR2 SO-DIMMs have 200 pins and often come identified by an additional S in their designation.Czyli jak rozumiem, jak kupie i zainstaluje wersje bez S, to będzie działać i nie powinno robić problemów? Pozdrawiam. Edytowane 9 Października 2012 przez Sargon Ankro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) Tak pierwsze co to : Wywal tego cwelerona( org siedzi 1.4/400) bo to grzałka bez pokrycia bo brak speed stepa ( kup Pentaka M725 /400 lub 533) Max co przymuje na banie to 1GB per slot. I nieważe co mu wsadzisz i tak zapali ( testowałem na swoim ) I jesli bys wymianiał proca to z FSB 533 kup. Edytowane 14 Października 2012 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sargon Ankro Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 (edytowane) Hah. Nie spodziewałem się, że wymiana proca to będzie taka tania impreza w tym ;] Ale już nie zdąże sprawić takiego, jak piszesz, bo w czwartek wylatuje do niej. Najwyżej spróbuje zrobić podmianę jakoś w święta. Póki co na allegro nie ma podanego przez ciebie modelu z szyna 533 - same 400. edit: eee, ten model nie posiada szyny 533 (jeśli wierzyć wiki) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Pentium_M_microprocessors#.22Dothan.22_.2890_nm.29 A RAM jaki kupiłem to 2x1GB GoodRAM'a. Dzięki za info i pozdro.! Edytowane 23 Października 2012 przez Sargon Ankro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sargon Ankro Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) OK, RAM zainstalowany i dziala. Komputer zyskal takiego kopa, ze dziewczyna az sama nie moze uwierzyc, ze to nadal jej stary komputer tak szybko teraz zasuwa Zatem byc moze na swieta pobawimy sie w zmiane proca. ;] Zamontowalem w lapku 2GB w/w GoodRAM'a (model: GR533S264L4/1G; DDR2 SDRAM PC-4200). Z początku mialem problem z zamontowaniem jednego modulu, ale okazalo sie ze trzeba go pod nieco mniejszym kontem wlozyc w slot, zeby wszedl tam mocniej i po docisnieciu latwiej zacisnal sie w zatrzaskach. Tak czy siak, dzieki za pomoc Edytowane 28 Października 2012 przez Sargon Ankro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...