pluskwa Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Witam Szukam dysku sieciowego NAS na 4 x HDD na JBOD Serwer będzie używany w domu jako magazyn multimediów oraz jako server dlna na oku mam Synology DS412+ - ale nie wiem czy potrzebny mi do domu tak drogi/mocny serwer QNAP TS-412 - tani ale czy dobry Thecus N4200 - mało znana firma trudna dostępność ale za to w miarę mocny i nie drogi co możecie doradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryndza Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Osobiście używam trochę starszego, dwu-dyskowego modelu - Synology DS211+. Jeśli poza udostępnianiem plików (ftp, SAMBA itp) chcesz używać innych usług (torrenty, photo station, audio station, serwer itunes itp.) to zdecydowanie warto kupić coś od Synology lub QNAP. Ceny trochę wyższe, ale płacisz za wygodny i sprawny interfejs oraz support. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalbar Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Do domu to w zupełności wystarczy nawet http://www.skapiec.pl/site/cat/94/comp/438803 opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 Mam podobny problem co kolega z tym, że oprócz wymiany plików w domu chciałbym je udostępniać, a konkretnie chodzi mi o to aby mieć dostęp głównie do dokumentów z serwera domowego na zewnątrz (internet) oraz aby postawić na nim jakieś www. Zwykła prosta firmowa strona www. Zastanawiam się nad modelem Synology DS212 Za wszelkie opinie i rady będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 Czym różni się w praktyce NAS od jakegoś energooszczędnego mini-ITX na Linuxie na przykład? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 Nas to 'magazyn dostępny przez sieć', htpc to pełny komputer z możliwością instalacji normalnego systemu itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 To ja wiem, dlatego pytam o praktyczne zastosowanie. Jak wiadomo można przecież to samo zrobic ze zwykłego PC. A patrząc na ceny NAS (bo też o tym myślę) to za tysiaka złoży się 2 komputery nawet. Dlatego zastanawia mnie gdzie jego przewaga. Mam kilka dysków jak w syg. i szukam sposobu na odsunięcie ich od PCta dla bezpieczeństwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 NAS kupujesz - wkładasz dyski i wszystko działa. Na PC trzeba wszystko instalować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 A ma ktoś z was może doświadczenie z używaniem tego typu serwerów np pod domową stronę www.; Zdaje to egzamin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...