rooneq Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Witam, Tak się zastanawiam, czy jest możliwość wymuszenia restartu systemu po kilku nieudanych próbach logowania? Coś w stylu złego PIN'u w telefonach, tylko zamiast wymuszania wpisania PUK'u komputer by się restartował/resetował. Trochę to kontrowersyjne, ale dla "zwykłych" userów (ceniących sobie prywatność) mogło by się okazać całkiem przydatne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rooneq Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 nobody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2012 Nie spotkalem sie z czyms takim. Rozwiazanie bez sensu, jak ktos bedzie chcial sie zalogowac to uruchomi komputer z innego nosnika i zresetuje/odczyta haslo. Nic tutaj nie pomoga restarty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rooneq Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 I tu się mylisz. Przy korzystaniu z programów szyfrujących, albo w przypadku zwykłych haseł na bios/dysk (np. w laptopach) taki restart ma sensowne zastosowanie. W przypadku gdy sprzęt dostanie się w niepowołane ręce nie będzie można bez końca wpisywać hasła do windowsa, bo system się zrestartuje i trzeba będzie znać o wiele trudniejsze do odszyfrowania hasło na dysk/bios/etc. Myślałem o systemie logowania do domeny, który ma możliwość blokady konta po X nieudanych próbach logowania, które pewnie dałoby się zmodyfikować, żeby system rebootował hosta zamiast blokować konto. Ale na zwykłym systemie niedomenowym rzecz ta jest o wiele trudniejsza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 wiem ze windows xp po kilkunastu niewlasciwych probach sie zawieszal i pomagal tylko reset. Nie wiem jak w nowszych systemach jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzem Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Rooneq znam jeden sposób, do uzyskania podobnego efektu (następuje blokada logowania zamiast restartu, ale myślę, że Cię zadowoli ). Mamy polecenie "Net Accounts" do zarządzania informacjami o kontach użytkowników. I za jego pomocą możesz na ten przykład zablokować konto na które ktoś próbuje wejść wpisując kilkakrotnie błędne hasło. Sam ustanawiasz błędnych ilość prób i czas blokady. Zastosowanie i możliwości modyfikacji ustawień na konkretnym przykładzie: http://www.groovypos...s-in-windows-7/ Można ten efekt uzyskać również ustawieniami "secpol.msc". Tu masz przykład: http://resetchangewi...ord-entered.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...