Skocz do zawartości
saperq

Dołożenie ramu do PII x4 925.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić więcej ramu z powodu jego niskiej ceny oraz użyteczności w grach.

Aktualnie posiadam 4GB ramu ( 2x2GB goodram 1600mhz CL9), specyfikacja kompa:

CPU: AMD Phenom II x4 925 / 2.8ghz

MoBo: ASRock M3A770DE

Ram: GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz

Gpu: Asus Radeon HD5770 CuCore 1024mb

HDD: Samsung 500GB 16MB cache Sata II F3

Zasilacz: Fortron FSP500-60GHN 500W 80Plus

Puszka: CoolerMaster Elite 331.

Czy do owego kompa lepiej dokupić 1x 8GB, czy 2x4GB, oczywiście mowa o 1600mhz cl9?

na stronie producenta płyty jest informacja: - Supports DDR3 1600(OC)/1333/1066/800 non-ECC, un-buffered memory.

Czy oznacza to że tylko 1333mhz mogę włożyć bez robienia OC? Czy co?

Czy tylko goodram wchodzi w grę? Czy obojętne, coby tylko taktowanie i opóźnienia się zgadzały?

Max jaki obsłuży płyta to 16GB ( ma 4 sloty, w tym 2 są wolne), jednak zanim gry będą tyle wymagać od kompa to mój leciwy komp będzie wehikułem z metrem kurzu Dołączona grafika

proszę o porady Dołączona grafika

Edytowane przez saperq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie, bez różnicy jakiej firmy kupisz, ale żeby mieć pewność to lepiej brać z listy producenta płyty http://www.asrock.com/mb/memory/M3A770DE.pdf. 1x8 - zostaje jeden wolny slot na kolejne 4GB, 2x4 - kości działają w trybie dual channell, zwiększa się szerokość magistrali pamięci z 64 do 128bit, w praktyce nie ma większej różnicy niż w 1x8. Jeśli nowe ramy mają współpracować z tymi co już masz to powinny być 1600MHz CL9 - jeśli weźmiesz 1333 to nie ustawisz już starych na 1600, a jeśli nowe będą np. CL8 to ich na tyle nie ustawisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za cenne uwagi.

Wczoraj "odkryłem" hehe w BIOSIE opcje auto-OC i ustawiłem procek na 10% OC, z 2,8ghz na 3,1 jakoś wskoczyło, automatycznie zrobił się oc na NB na 2200 i ramy podskoczyły z 1333 na 1613mhz.

Grałem w World of Tanks z 1,5h i się nie wykrzaczyło.

Czyli dokupuję Goodramy takie same tylko że 2x4GB i będzie wsio hulało ;]

Pozdrawiam i dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor podkręca się recznie a nie przez autotune, który pomija wiekszosc istotnych ustawien. Sprawdz opoznienia bo zaloze sie ze przy 1600MHz masz ustawione z automatu 10/11. Na portalu jest poradnik jak podkrecac, w temacie o PII równiez można poczytać i w jeden wieczór dojdziesz do zadowalajacych ustawien. Zreszta 3.1GHz to żadne OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi