Serekzolty Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Witam! Chciałem zakupić to co w tytule. 1.Płyta główna Koniecznie na intelu,na jakiejś najnowszej podstawce z możliwością obsługi najnowszych procków.Chce żeby była przyszłościowa. Musi mieć USB3 i SATA3.Dobrze jakby speedfan obsługiwał kontrolę prędkośći wentylatorków na tej płycie.Z bajerów wiecej mi nic nie trzeba,byleby była stabilna i w miare tania.Chce też by obsługiwała OC, zmianę napięć itd. z gniazd potrzebuje 2 PCI i 1 PCI-EX. Brak jednego pci moge przeżyć o ile będzie wbudowana karta dźwiękowa.Zresztą integry dziś są chyba o wiele lepsze niż stary soundblaster.Mile widziana zintegrowana grafika. 2.Proc Jakiś dwurdzeniowiec intela,fajnie jeśli by miał możliwość OC ale niestety nie znam się na intelu w ogóle wiec licze na pomoc forumowiczów.Tutaj również nie chce, żeby był aż tak drogi bo na razie nie potrzebuje bóg wie jakiej wydajności ale te 2 rdzenie do swobodnej obsługi systemu,gg,internetu,muzyki i filmu a okazyjnie jakiejś średnio wymagającej gierki by się przydały.Do tego musi być koniecznie ciche chłodzenie ale jednocześnie na tyle wydajne,by proc się nie grzał jak grzałka. 3.Ram Chcę 4GB i myśle, że nie ma się co rozpisywać 4.SSD 32GB na system,jak najwydajniejszy.Tutaj również mam małą wiedzę więc zdaję się na Was :D 5.Buda i zasiłka Obudowa zwykła,żeby miała tylko troche więcej przestrzeni niż moja obecna kupiona na allegro za 30zł.Chce, żeby było miejsce na pare wentylatorków i USB na froncie oraz żeby w miare dobrze tłumiła drgania, to wszystko.Wszelkie budy z diodami odpadają.Zasilacz do tego musi mocą pozwalać na rozbudowę w przyszłości i być jednocześnie cichy,fajnie jakby sam kontrolował obroty. Jeżeli jest to możliwe to chciałbym się zmieścić w 700zł ale prosze pisać propozycje. W jakim sklepie najlepiej zamawiać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Kilka uwag:nowe CPU intela niższych segmentów nie mają możliwości oc (w każdym razie nie w półce cenowej w które celujesz) Tak samo płyty- tanie nie mają możliwości , drogie - i tak tylko z droższymi procesorami. Niespecjalnie widzę żebyś się zmieścił w cenie na intelu: płyta na np B75- ok230zł proc np g550 - 150 ram 4gb-----------60 dvd-----------------70 (bo wątpię czy masz czytnik na SATA a taki jest wymagany, na IDE nie podłączysz) SSD ~~ 200zł (jak trafisz to 64GB ssd sv200 lub svp200 można mieć więc kupowanie 32gb za tyle samo to zbrodnia) dysk/magazyn- masz dysk na SATA? bo jak nie to masz... problem obudowa: ok ---150zł cooler master elite np 370, 371, 430 lub Brutus np 310, 410 Zasilacz ---ok 150 takie w miarę dobre za tą cenę mają niestety trochę krótkie kable jak do obudów z zasilaczem na dole - kwestia rozważenia - droższy zasilacz na dole czy słabsza obudowa z zasilaczem na górze. Razem ok 800zł a i to z najtańszym procesorem...z jakimś lepszym I3(2 rdzenie 4 wątki) to już 1100zł będzie, a gdzie karta graficzna?(masz integrę ale to wszystko) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Plyty na b75 sa juz za 200zl... http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75ma-e33-492767/ http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b75m-gl-488626/ Napisz moze czy masz chociaz stara obudowe / jakis zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) te najtańsze mają 2 sloty ram... jak komuś nie zależy można oszczędzić edit: oczywiście na zasilaczu/obudowie można dość sporo oszczędzić kupując używki/leżaki na allegro, co może uciąć ze 100zł z ceny.... Edytowane 12 Października 2012 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Obudowe i zasiłkę mam (Amacrox Warrior 400W),dysk mam na SATA Samsunga 640GB tak samo DVD też SATA, 2 sloty w zupełności wystarczą.Obudowę jednak bym chciał zmienić gdyż obecna jest po prostu biedna i od dysku cała wibruje.Grafikę mam Radeona 2600XT, który do moich zastosowań wystarcza.Czyli w sumie na intelu jak zawsze za mały budżet.A co z AMD ? Czytałem o podstawce bodajże FM1.Jest ona przyszłościowa ? tzn można tam wsadzić coś lepszego potem ? i jak z oc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Intel jest tańszy od AMD. Celeron G550 - 159 zł MSI B75MA-E33 - 206 zł GoodRAM 4 GB 1333 MHz - 65 zł Kingston V200 64 GB - 189 zł Zasilacz możesz zostawić, ale na budę zostaje tylko kilkadziesiąt zł, a Brutus 410 kosztuje 150. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Jak na 700zł masz ogromne wymagania. Skąd w tej kwocie miałbyś dostać procesor pozwalający na OC przy platformie intela? Wszystko naj w jak najniższej cenie? Te 700zł wystarczy najwyżej na celerona, płyte na B75 (intel nie ma obecnie przyszłościowej podstawki bo za rok wychodzi nowa), jakieś 4GB najtańsze i właściwie tyle. Dobrego SSD też w tej kwocie nie kupisz, trzeba szykować coś około 300zł na M4 albo 830 z 64GB (wersje topowych 32GB SSD już nie są raczej produkowane, zresztą to zbyt mało na W7). Kupując zasiłke i obudowę też dochodzi pare stówek, na Twoim miejscu zostawił bym stary zasilacz, ale na obudowę i tak kasy nie starczy. Edytowane 12 Października 2012 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...