bartolb Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Hej, kupiłem do płyty gigabyte ex58ud3r pamięci kingston 4gb ddr3 1333 cl9 w jednej kości. Mam już zainstalowane 3 x 2gb geil ddr3 1333 cl9. Zastanawiałem się czy kupić 2 czy 4gb ze względu na kompatybilność i zaryzykowałem tę drugą opcję. Komp na nich nie daje obrazu i pewnie pika, że zła kość, ale nie wiem, bo nie mam speakera od biosu. Da się coś jeszcze z tym fantem zrobić, czy iść i wymienić na 2gb - tej samej marki? Zastanawiałem się też w jakim trybie będzie to działać na tej płycie z dosyć specyficzną konstrukcją - 4 sloty ram, a płyta obsługuje triple channel, ale z tego co udało mi się znaleźć na necie wynika, że 4 kość powinna pracować jako single channel - a w takim wypadku dziwię się trochę, że jest problem z 4gb, płyta w specyfikacji może obsłużyć 16gb. Edytowane 12 Października 2012 przez bartolb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) kość 4GB sprawna? jak tylko ją włożysz to komp startuje? Kość4G włożyłeś w 3 slot? Którą wersję biosu masz wgraną? Edytowane 13 Października 2012 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolb Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 Nie mam gdzie sprawdzić czy sprawna, może mi w sklepie sprawdzą. Za pierwszym razem jak ją włożyłem komp uruchomił się i nie dawał obrazu, po kilkudziesięciu sekundach sam się wyłączył. Później już chodził cały czas, ale nie dało się wejść do biosu przez ten brak obrazu. Zresetowałem CMOS, ale to nic nie dało. Na tej płycie są 3 sloty białe (dla triple channel) i jeden niebieski (przy 4 kościach powinien działać jako single) i właśnie do tego niebieskiego ją włożyłem, żeby nie kłóciła się z kościami 2gb. Bios najnowszy FK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Spróbuj ustawić jej manualnie 1.55V i 9-9-9-24. niestety ale te pamieci są marnej jakości. Wiele jest wadliwych. Edytowane 13 Października 2012 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolb Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 Też tak chciałem, ale jak to zrobić, kiedy nie mogę wejść do biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 uruchom na starych pamięciach a potem przełóż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...