tecra Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 Jak odzyskć dane z dysku d. Wcześniej przypadkowo odpaliłem na laptopie toshiba product recovery, lecz po ok 4 sekundach proces został przerwany. W wyniku tych działań nie mozna było uruchomić systemu -brak pliku Ntfs. Potem wgrałem windowsa na dysk c, bez formatu partycji. Po procesie instalacji nie widzę dysku d. W systemie istnieją takie same dwa windowsy xp. Po uruchomieniu każdego z nich wyswietla sie tylko ten ostanio zainstalowany. Z góry dziękuje za pomoc Przepraszam, pomyłka problem dotyczy braku pliku NTLDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 To może zastanów się jeszcze raz o co pytasz... nie ma pliku NTLDR - nie widać tylko partycji D - czy tylko odzyskać dane z partycji? Do odzyskiwania dobry jest GetDataBack. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tecra Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 Wcześniej nie było pliku NTLDR, więc system się nie odpalał. Zainstalowałem bez formatu na dysku c: windows-a xp professional z płyty nie dedykowanej do laptopa i przy uruchamianiu mam do wyboru dwa tak samo nazywajace sie systemy. Po odpaleniu kazdego z nich wszystko wyglada tak samo, świeży system, bez partycji d: wcześniej istniejącej. Chcę powrócić do wcześniej istniejacego systemu aby zgrać dane z dysku d:. Potem przeprowadzę recovery. Dzieki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 Wrócić do pierwotnego systemu będzie ciężko ,prędzej odzyskasz pliki które były na tym dysku . Na początek jak możesz to przepnij dysk do innego kompa , ew. jak masz drugi dysk to dane odzyskujesz na ten dysk . W ostateczności może to być inna partycja . Teraz odzyskiwanie - może być podany GetDataBack , możesz spróbować Easy Recovery firmy Ontrack . Sprawdź też malutki programik Photorec , znajdziesz go na stronie producenta programu Testdisk , zresztą od jakiegoś programu oba programy występują razem . Photorec to darmowy , malutki programik ( wraz z TD i potrzebnymi plikami do działania zajmuje ~6 mb ) działający w trybie tekstowym ( obsługa programów z czasów DOS się kłania ) . Wbrew nazwie odzyskuje nie tylko zdjęcia choć w moim przypadku tylko zdjęcia odzyskuje prawidłowo ( a może to kwestia ustawień programu ) . Małe info - program odzyska wszystkie pliki danego typu np. jpeg/jpg , normalne zdjęcia , zdjęcia z gier czy screeny itp . - w zależności od tego ile tego miałeś program może pracować kilka - kilkanaście h i stworzyć katalogi zajmujące kilkanaście GB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...