ForestRun Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 Witajcie. Specjalnie zarejestrowałem się tutaj gdyż PCLAB schodzi na psy i tematy z problemami coraz częściej lądują w śmietniku... A teraz do rzeczy. Przestudiowałem już parę tematów z sieci. Domyślam się że jest to nie opłacalny manewr ale o tym dalej. Zalega mi szafie SPC Fortis oraz 8GB DDR3 Kingstone. Jako iż sprzęt który mam w sygnaturce dostałem że tak powiem w rozliczeniu i jest dla mnie wystarczający, chcę z niego wycisnąć poty :) Płyta musi obdłużyć te 8GB w 2 slotach. Myślałem, nawet bardzo nad wymianą platformy i zacząć od i3, lecz wolałbym kupić płytę na s.775, włożyć pamięci, zrobić OC procesora do np 3 Ghz i wsadzić HD7870 / GTX660. Domyślam się że będą sporo ograniczone lecz przez te pół roku nic im nie będzie. Z przeczytanych paru tematów zastanawiałem się nad Gigabyte GA-P41T-D3P. Wymiana platformy chwilowo nie wchodzi w grę, wolę zacząć od grafiki, raz tak zrobiłem (z AM3 na s.1155) i źle na tym nie wyszedłem :) Z góry dziękuję za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 A jaki masz proc ? bo to bardzo istotna informacja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ForestRun Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 A jaki masz proc ? bo to bardzo istotna informacja... Zapomniałem o najważniejszym, wybaczcie :) Właściwie to jest w podpisie. Procesor C2D E6300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) Więc o płytach na g41 zapomnij bo podkręcisz do jakichś 2,4 i koniec. Możesz licytować np to http://allegro.pl/pl...2698749767.html ale sens tu żaden bo zostaniesz z mobo bez gwarancji i dosyć słabym już dziś procem. Więc lepiej wez g530+jakies tanie mobo. Edytowane 14 Października 2012 przez łopian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ForestRun Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 Mobo bez gwarancji to nie problem. Bardziej mnie martwi to iż płyta nie obsłuży 8GB DDR3 a 4GB w 2 slotach. http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ep35c-ds3r_21/ Jak już brać płytę na s.1155 to coś porządniejszego tak by wsadzić później i7 3770k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 Nie babraj się z 775, kup jeśli chcesz dobre mobo na 1155 np. asrock p67 pro3 i na razie g530 a potem sobie wymienisz na jakiegoś i5 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ForestRun Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) Taką alternatywę też miałem, z tym że zacząć od i3 + płytka na z77 do tego np. Gigabyte GA-Z77X-D3H lub UD5H. Lecz gdy zgarnąłem sprzęcik na E6300 pomyślałem o wymianie płyty i OC Na chwilę obecną wsadzę mocniejszą kartę graficzną (7870 / GTX660) a końcem roku dokupię płytkę, procesor i pamięci Trochę przekombinowane Dziękuję za rady Edytowane 14 Października 2012 przez ForestRun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
usher Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 Może mi ktoś wyjaśnić (bo często takie coś czytam) o co chodzi z tym ograniczaniem wydajności grafiki przez stare procesory? Czy przykładowo taki dwu-rdzeniowy procek na s.775 podkręcony do np. 3GHZ (np. mój E6750) będzie naprawdę dużo gorszy do i3 z ~3GHZ bez OC?? Bo rozumiem, porównywaniem procesorów dwu-rdzeniowych do cztero-rdzeniowych. Choć jak można zobaczyć na testach to na niektórych grach także szału nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ForestRun Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) Cóż, konkretnie nie da się tego wytłumaczyć. np taki 9600GT przy Pentium'e D wyciąga ponad 7000pkt. w 3d marku 06, a jakoś z np. z C2D ponad 10000pkt. Coś w tym musi być. Podobnie miałem przy HD5850. Większy, i to sporo wynik dostałem przy i5 2500k iż przy Athlonie x2 :) Edytowane 14 Października 2012 przez ForestRun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 Cóż, konkretnie nie da się tego wytłumaczyć. np taki 9600GT przy Pentium'e D wyciąga ponad 7000pkt. w 3d marku 06, a jakoś z np. z C2D ponad 10000pkt. Coś w tym musi być. Podobnie miałem przy HD5850. Większy, i to sporo wynik dostałem przy i5 2500k iż przy Athlonie x2 Nie rozmawiamy o smarkach. Do 2k11 każdy benchmark był bardzo wrażliwy na mocniejszy procesor/przepustowość pamięci. @usher Krótko mówiąc C2D vs i3 zegar w zegar będzie odstawać przy min FPS. Miłego czytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...