g3rwazy Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 witam, zmontowalem ostatnio rhoebus'a zgodnie z tym schematem http://www.bit-tech.net/article/32/ i prawie dziala :P (jest to juz moj drugi rheobus, poprzedni byl z tych samych czesci, ale montujac go do kompa zlamalem plytke pcb - nie pytajcie jak to sie stalo :D poprzedni mial ta przewage nad nowym ze dzialal). Problem z nowym ? Podlaczam go do zasilania z kompa, wszystko dziala ladnie, diody swieca jasno, reaguja na krecenie potencjometrami i na wlacznik on/off, ale wystarczy ze podlacze jeden wentylator i od razu "obwod", pod ktory podlacze wysiada - dioda ledwo sie pali (tylko ta od danego wentylatora) a sam wentyl ani drgnie... ta sama sytuacja jest na obydwu "obwodach" (bo mam tylko na 2 wentyle nie na 4 jak w projekcie) i na obydwu wentylach jakie posiadam (kilka dni temu oba wentyle spoko dzialaly na poprzednim rhoebusie). Co moglem skopac ? Jakies sugestie ? Nie mam zielonego pojecia co jest nie tak, sprawdzilem spod plytki i wydaje mi sie ze zwarcia zadnego nie ma... Ale jako, ze mam ubogie zaplecze urzadzen elektronicznych nie bardzo mam to jak sprawdzic dokladnie... prosze pomozcie... thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Moja rada to sprawdzic z pomoca funkcji biper miernika (to ta z taka nutka ) czy nie ma zwarcia plusa z minusem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g3rwazy Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 no wlasnie brak miernika :P, ale skoro to moze byc przyczyna to zmaltretuje dzisiaj kumpla zeby mi to sprawdzil. Tylko .... czy jakby bylo zwarcie to przypadkiem nie powinno caly czas nie dzialac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...