Divek Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) Właśnie dotarł do mnie mój pierwszy SSD - Sasmung 830 i mam pytanie odnośnie instalacji, bo sprawę trochę komplikuje mój stary dysk, który będzie służył jako magazyn a działa w trybie IDE. Czy wystarczy po prostu zainstalować windowsa 7 na dysku SSD (w trybie AHCI) i będzie wykrywać oba dyski a wszystko będzie cud-miód-malina ? czy sprawa jest bardziej skoplikowana ? Czy stary dysk HDD powinien być podłączony podczas instalacji windowsa na SSD czy lepiej go odłączyć i podłączyć później ? A może najlepiej kombinować z wprowadzeniem starego dysku w tryb AHCI ? Na starym dysku IDE mam sporo potrzebnych danych i boję się trochę jakiejś awarii, dlatego postanowiłem poprosić o radę ludzi bardziej doświadczonych niż ja :] Sprzęt i Soft: Płyta główna ASUS P5K-e, chipset ICH9R, z najnowszym biosem Dysk SSD SAMSUNG 830 128Gb - na nim będzie stał nowy system, windows 7 i programy Dysk HDD WD2500YS 250gb - Aktualnie jest na nim windows 7 i sporo danych, działa w trybie IDE, nie chce zadziałać w AHCI po samej zmianie biosu Edytowane 18 Października 2012 przez Divek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) Kontroler AHCI jest tylko dla dysków SATA. Za dyski ATA/IDE odpowiedzialny jest inny kontroler. Dysków ATA/IDE nie da się ustawić w tryb pracy AHCI. Można za to ustawić aby urządzenia podłączone pod porty SATA pracowały w trybie AHCI. Ustawienia dla portów SATA nie mają wpływu na działanie portów IDE. Jeżeli chodzi o dysk SSD, to możesz kupić tańszy bo twój komputer i tak nie wykorzysta w pełni jego możliwości. Ponieważ twoja płyta główna posiada porty SATA II a dysk wspiera SATA III. Chyba że w przyszłości planujesz zmianę płyty głównej. Edytowane 18 Października 2012 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) Przecież ten dysk jest na SATA. Na googlu piszą jaki wpis w rejestrze trzeba zmodyfikować aby zadziałał tryb AHCI https://www.google.p...channel=suggest Po tej modyfikacji przełącz tryb w biosie z IDE na AHCI. Czy wystarczy po prostu zainstalować windowsa 7 na dysku SSD (w trybie AHCI) i będzie wykrywać oba dyski a wszystko będzie cud-miód-malina ? czy sprawa jest bardziej skoplikowana ?Wystarczy. Na nowym SSD jak ustawisz AHCI i przeinstalujesz system to wszystko będzie działać (bez w/w zmian). Edytowane 18 Października 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Divek Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2012 Przecież ten dysk jest na SATA. Na googlu piszą jaki wpis w rejestrze trzeba zmodyfikować aby zadziałał tryb AHCI https://www.google.p...channel=suggest Po tej modyfikacji przełącz tryb w biosie z IDE na AHCI. Wystarczy. Na nowym SSD jak ustawisz AHCI i przeinstalujesz system to wszystko będzie działać (bez w/w zmian). Dokładnie, oba dyski używają magistrali SATA. Dokonałem zmian w rejestrze, robiłem reinstalke systemu i nadal komputer zatrzymuję się na wykrywaniu portu AHCI dla HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2012 Najlepiej będzie jak: odłączysz HDD w biosie zmienisz na AHCI podłączysz SSD i zainstalujesz win 7 podłączysz stary HDD Powinno działać chyba że ten stary dysk ma wybitnie jakiś problem z pracą w AHCI. BTW to że płyta ma Sata II a nie III nie ma znaczenia, Samsung to bardzo dobry wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Divek Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2012 (edytowane) Najlepiej będzie jak: odłączysz HDD w biosie zmienisz na AHCI podłączysz SSD i zainstalujesz win 7 podłączysz stary HDD Powinno działać chyba że ten stary dysk ma wybitnie jakiś problem z pracą w AHCI. BTW to że płyta ma Sata II a nie III nie ma znaczenia, Samsung to bardzo dobry wybór. Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś przy pierwszej próbie wprowadzenia tego twardziela w AHCI. Najgorsze jest to, że przy każdej zmianie tego HDD na tryb AHCI muszę go odłączyć i zmienić na IDE za pomocą SSD. Już ponad 30 razy podłączałem/odłączałem HDD Mam wrażenie, że ten HDD, żeby wejść w tryb AHCI musi mieć Sterowniki AHCI, ale żeby zainstalować właśnie te sterowniki musi mieć ustawiony tryb AHCI, i koło się zamyka :] Formatowałem na nim partycję systemową i także jako dysk bez systemu nie chcę przyjąć AHCi. Uruchomienie komputera zawsze zatrzymuje się w tym miejscu: AUTO-DETECTING AHCI PORTS ... Edytowane 21 Października 2012 przez Divek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2012 Jesteś pewien że ten dysk nie ma zworki wymuszającej np SATA1? Bo taki mógłby być efekt ewentualnie... Od strony portów powinien mieć 4 pary pinów i opis co do czego- sprawdź tak na wszelki wypadek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2012 W moim Asusie można ustawić AHCI dla 4 portów i IDE dla 2. Może też masz taką opcję w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...