Skocz do zawartości
lehr

netbook z dobrąbaterią do 1400zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

poszukuję netbooka, oto moje wymagania:

- z dobrą baterią (krytyczne minimum 8h pracy, zależy mi jednak żeby było to 12h) w cenie do 1400zł

- wejście HDMI, mile widziane chociaż jedno USB 3,0 ale nie jest konieczne

- niech to będzie porządnej firmy, żadnych acerów i innych podobnych, najlepiej by był to samsung, toshiba, lub asus (szczególnie rozglądam się za asusami)

dużo szukałem takiego sprzętu ale bardzo ciężko znaleźć mi informacje o czasie pracy na baterii (częściej podają szczegóły baterii niż czas jej działania) dlatego może Wy będziecie się w tym lepiej orientować i mi doradzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego ten netbook? Może warto rozważyć tablet z dołączaną klawiaturą (Asus Transformer). Wtedy 12h powinno być bez problemu w zasięgu. Wyjście HDMI będzie, USB też (chociaż nie 3.0).

tam jest android? wolałbym windows 7 lub 8.

chcę komputera a nie przerośniętego smartfona.

Edytowane przez lehr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro piszesz o przerośniętym smartfonie to najwyraźniej nie masz za bardzo pojęcia o tabletach z Androidem. Problem z twoimi wymaganiami jest taki, że netbooki oferują max 8h realnej pracy i to też nie każdy, a ty chcesz przynajmniej 8h, a najlepiej 12h. Bez dodatkowej baterii to ciężko będzie Ci to zrealizować. Poza tym spytałem o przeznaczenie tego sprzętu, bo jeśli ma służyć do filmów, netu, do napisania maila to nie widzę żadnego powodu żeby przekreślać tablet z Androidem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. mam do czynienia z androidem i jego możliwości w porównaniu do pierwszego z brzegu windowsa czy linuksa są mizerne, dlatego go nie chcę, chcę komputer, od angry birds i innych quickofficów mam htc desire

2. przedewszystkim będę na nim uruchamiał ms office, libre office, klienta FTP, gimpa (tak wiem że to ma tylko 10/11 cali) i notatnik, google chrome i jakieś starawe gierki raz na sto lat (diablo 2, openttd, simcity 2000), ewentualnie posłucham na nim muzyki przez słuchawki.

3. asusy eeepc modele 1025 i 1225 potrafią wytrzymać do 12h pracy (tak wiem że w praktyce 12 pewnie nigdy nie osiągnie, ale wszyscy wiedzą o co chodzi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj ze zrozumieniem. Nie napisałem do czynienia z Androidem tylko do czynienia z tabletem z Androidem. Jest różnica, bo prócz Transformera mam też "zwykłą" Motorolę Defy i gwarantuje Ci, że nie ma co porównywać tej komórki czy twojego HTC do Tegry 3 ciągnącej Jelly Bean - niebo i ziemia. Zresztą ja osobiście uważam, że dobry tablet z Androidem będzie dostarczał lepszy user experience niż netbook pod Windowsem. Poza tym wspomniane przez Ciebie programy (lub ich odpowiedniki) są bez problemu dostępne także tutaj nie byłbyś stratny. Ba, Simcity masz nawet w Markecie. No i na koniec jak sam zauważyłeś 12h to pobożne życzenia i nijak ma się to rzeczywistości, góra 7-8h jesteś w stanie uzyskać. Zrobisz jak uważasz, ale musisz się nastawić, że nie osiągniesz oczekiwanego czasu pracy na baterii. Chyba, że dokupisz zapasową. W takim momencie każdy netbook będzie dobry, bo najczęściej praktycznie nie ma różnicy pod względem wyposażenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymagam windows 7 lub 8 więc żaden tablet o którym mówisz nie zapewni mi lepszego user experience, i nie sądzę żebym znalazł na androida zamienniki ms office i libreoffice czy gimpa które będą w stanie wszystkie moje wymagania spełnić.

poszukuję netbooka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to napisałem Ci wyżej: weź takiego żeby Ci się podobał i jednocześnie starczyło Ci na dodatkową baterię (koszt ~150 złotych). Przy okazji zwracaj uwagę czy w zestawie w ogóle jest system w cenie, bo za taką kwotę to nie jest to oczywiste. I raczej wybieraj rozwiązania Intela (Atom), jeśli praca na baterii to priorytet.

BTW. W komentarzach na Ceneo użytkownicy Eee 1225 podają 5-6h przy podświetleniu na 1/3 i trybie oszczędnym także nie nastawiaj się na 8h, a o 12 to w ogóle zapomnij (bez dodatkowej baterii).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi