kocjano Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2012 (edytowane) Chcę podłączyć pompę C.W.U. do mojego układu. Otwór wlotowy i wylotowy posiada gwint G1/2. Ponieważ króćce do węży mam pod gwint G1/4, zakupiłem odpowiednią redukcję (patrz obrazek poniżej). Chciałem uczelnić ją gumowym o-ringiem, ale okazało się, że główka tej redukcji (czyli ten sześciokątny koniec) jest tak mała, że prawie nie wystaje ponad gwint. Po dokręceniu uszczelka schodzi z niej. Nie wiem, czy rozumieniecie, o co mi chodzi. Jakie rozwiązanie mogę w tym przypadku zastosować? Znalazłem preparat uszczelniający o nazwie Loctite, który nanosi się bezpośrednio na gwint i nie potrzeba już wtedy uszczelki, ale taki specyfik kosztuje ponad 150 zł, a to lekka przesada. Konopiami niestety nie umiem uszczelniać. Myślałem też, żeby zamiast tego Loctite użyć zwykłego silikonu sanitarnego. Proszę o poradę. Edytowane 19 Października 2012 przez kocjano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2012 W Google wpisać "silikon uszczelniający" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delekta87 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2012 Użyj taśmy teflonowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocjano Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2012 Dzięki. Chyba spróbuję tej taśmy teflonowej. Wcześniej nie wiedziałem nawet, że takie coś istnieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2012 (edytowane) idź na jakąś budowę i poproś instalatora od wody lub C.O. aby ci to zrobił stracisz co najwyżej 3 zyla na piwo tu masz http://allegro.pl/pa...2706772356.html za 40zł ale tego nie potrzebujesz jak chcesz się bawić teflonem to pamiętaj o kierunku nawijania http://samremontujes...e.pl/wymzaw.pdf tu masz pakuły ale teflon nawijasz tak samo, jak nawiniesz odwrotnie to się wszystko smyknie zamiast wkręcać z kształtką, nie zapomnij tez podrapać gwintu (ostrym śrubokrętem lub brzeszczotem) Edytowane 20 Października 2012 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2012 Taśma teflonowa do wody kosztuje grosze. Możesz też użyć nici do gwintów, ale wtedy musisz pilnikiem kilka razy przejechać po gwincie, żeby był bardziej "szorstki". Najlepiej jednak taśmą, zwłaszcza, że daje Ci możliwość regulacji obrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2012 Taśma teflonowa - jakieś 5zł? Ale dj tylko między pompą a przejściówką G1/2. Do samej złączki G1/4 juz nie powinno być to potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocjano Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2012 Taśma teflonowa - jakieś 5zł? Ale dj tylko między pompą a przejściówką G1/2. Do samej złączki G1/4 juz nie powinno być to potrzebne. Złączki, które posiadam, mają już gumowy o-ring na wyposażeniu. Nie powinno być problemów ze szczelnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...