Skocz do zawartości
Bronson

Nowy monitor, ale jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niespełna 20 min temu, mój wysłóżony 8 letni SAMSUNG SyncMaster 795DF zginął śmiercią naturalną (tak mniemam - generalnie nie reaguje, żedna kontrolka nie świeci, sprawdzałem na różnych przewodach - nic)

Dlatego też staje przed dylematem zakupu nowego monitora... i pytaniem jaki z dostępnej gamy wybrać (a wybór jest przeogromny przeglądając sam portal ceneo chociażby)

Bardzo bym prosił o rady - na co zwrócic uwagę przy wyborze nowego urządzenia - a szczerze mówiąc średnio, a raczej mniej niż bardziej orientuje w dziedzinie monitorów.

Jeżeli chodzi o granicę cenową to tak 800 - 850 zł max, potrzebuję monitora względnie uniwersalnego i do pracy biurowej, do gier jak i obejrzenia od czasu do czasu jakiegoś filmu

Czekam na podpowiedzi i propozycje

Dziękuję za każdą pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wybór jest przeogromny przeglądając sam portal ceneo chociażby

Ten niby "ogromny wybór" to pozory, bo to wszystko jeden szmelc.

Za 800zł w zasadzie wszystko jedno co kupisz.

Może weź jakiegoś LG albo Iiyamę to przynajmniej dostaniesz dodatkową gwarancję na uszkodzone piksele przez pierwszych 30 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten niby "ogromny wybór" to pozory, bo to wszystko jeden szmelc.

Za 800zł w zasadzie wszystko jedno co kupisz.

Może weź jakiegoś LG albo Iiyamę to przynajmniej dostaniesz dodatkową gwarancję na uszkodzone piksele przez pierwszych 30 dni.

Hmmm no ale jest prócz w cenie różnica miedzy LED a LCD?? w jakości obrazu

z LCD taki - ACER X243HQAbd jest to jakiś wybór?

czy z tych LEDowych - Asus MT LCD ML248H lub ASUS MS248H; BENQ XL2420T a może Samsung SM S27B370H??

Znajomy jeszcze mi polecał -

FORIS FS2331

Mapisałeś, że różnicy nie ma, ale mimo wszystko te urzadzenia różnią sie parametrami jak choćby rodzajem matrycy i nie wiem czy lepsza TN czy IPS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej może chociaż napisz ile ma mieć cali? bo na razie mamy tylko, że ma być uniwersalny i do 850zł a to trochę mało.

Ezio który polecił Ci znajomy jest w moim przekonaniu bardzo spoko tylko ceny zaczynają się od1,3k pln (kiedyś leciałem na FS2333 teraz jak by miał kasiory brałbym 3x CrossOver 27Q)

Na "benchmarku" jest dobre porównanie matryc TN, PVA i IPS

Edytowane przez KawaiiPantsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cale hmmmm na pewno im większy tym lepszy - ale nie chciałbym schodzić poniżej 22 cali... Co do kwoty to z racji tego, że jestem laikiem 850 zł wydało mi sie kwotą nader wystarczającą, ale jeśli w tej cenie jest szajs to zapłacę więcej

Na pewno nie interesuje mnie by monitor był wyposażony w głośniki - bo mam nawet 3 zestawy nagłaśniające w posiadaniu, tuner TV wbudowany też zbędny... nie potrzebne mi też inne bajery - jakieś piloty dołączone (gdzies zgubie i po polocie) czy inne "muje i dzikie węże"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm no ale jest prócz w cenie różnica miedzy LED a LCD?? w jakości obrazu

No i kolejnemu konsumentowi marketingowcy zrobili wodę z mózgu. ;) A tak serio: obecnie wszystkie monitory to LCD. LCD może być podświetlane diodami LED lub świetlówkami CCFL. Lepiej się zainteresuj typem matrycy, bo jej podświetlenie i tak dzisiaj będzie pewnie diodowe.

Mapisałeś, że różnicy nie ma, ale mimo wszystko te urzadzenia różnią sie parametrami jak choćby rodzajem matrycy i nie wiem czy lepsza TN czy IPS?

Moim zdaniem IPS jest lepsze ;) (lepsze kąty na IPS ... nie ma takiego zjawiska, jak na TN gdzie patrząc na wprost na jeden kolor, można dostrzec, że to co na dole ma inny odcień, od tego co na górze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przepalił Ci się w tym monitorze żaden bezpiecznik Dołączona grafika ?

Prawdę mówiąc to nie wiem... skoro monitor nie działa to z ciekawości rozkręciłem to i owo... ale niczego szczególnego nie zauważyłem

Na chwilę obecną zamówiłem Dell'a U2412M za 1k pln powinien sprostać moim potrzebom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem IPS jest lepsze Dołączona grafika (lepsze kąty na IPS ... nie ma takiego zjawiska, jak na TN gdzie patrząc na wprost na jeden kolor, można dostrzec, że to co na dole ma inny odcień, od tego co na górze)

Ja mam monitor na matrycy TN i nie ma takiego zjawiska, jak zmiana odcieni góra-dół. To zależy od modelu - im wyższy tym kąty są większe.

Matryca ips jest lepsza pod wieloma względami - lepsze odzwierciedlenie barw, większe kąty widzenia, ale ma mała wadę - wysoki czas reakcji, co odbija się niekorzystnie w dynamicznych scenach (filmy, gry).

Dell, którego wybrałeś ma czas reakcji 8ms

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam monitor na matrycy TN i nie ma takiego zjawiska, jak zmiana odcieni góra-dół. To zależy od modelu - im wyższy tym kąty są większe.

Matryca ips jest lepsza pod wieloma względami - lepsze odzwierciedlenie barw, większe kąty widzenia, ale ma mała wadę - wysoki czas reakcji, co odbija się niekorzystnie w dynamicznych scenach (filmy, gry).

Dell, którego wybrałeś ma czas reakcji 8ms

Jeszcze nie widziałem TN, który by był w pełni jednolity (char. kątowa na tyle dobra, by patrząc na wprost, na kolor np. pomarańczowy wyświetlony na całym ekranie, barwa była identyczna spoglądając na dół i na górę ... albo by się gamma nie rozłaziła z powodu żenujących kątów... pierwszy test z brzegu, który wyświetla się przy powiększeniu 1:1 : http://members.chell...lcd_butcher.png - na dobrym monitorze widać przejście od czarnego do szarego ... im bardziej monitor ma rozjechaną gammę, tym mocniejsze zabarwienie na jakiś kolor).

ps. widziałem 5 ms IPS który jest szybszy od 2 ms TN -więc cyferki nie robią na mnie wrażenia, bo taki zapis jak 8 ms nie ujmuje zmienności czasu reakcji w zależności od konkretnych przejść między konkretnymi kolorami (dla jednych jest to np. 8 ms, a dla innych 17 - i to wszystko na jednym monitorze)

ps. jakiego DELL wybrał? (konkretny model)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. jakiego DELL wybrał? (konkretny model) - post #8

Rzeczywiście, jak włączę pomarańczową planszę to widać różnicę w odcieniu. Przez 4 lata tego nie dostrzegałem.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi