Skocz do zawartości
Wibowit

Buda z filtrami kurzu do Corsair H100

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Chciałbym mieć obudowę z filtrami kurzu na każdym wlocie powietrza (a wyloty zatkane lub obsadzone wentylami), tak żeby kurz nie dostawał się do środka. Poza tym chciałbym zamontować w niej chłodzenie wodne typu wszystko-w-jednym, jak Corsair H80 lub Corsair H100. Corsair H100 ma lepszy stosunek głośności do wydajności więc wolałbym zamontować Corsair H100, tylko że mam problem ze znalezieniem odpowiedniej budy.

Zbadałem na necie recenzje Fractal Design Define R4 i są ludzie, którym udało się zamontować Corsair H100 na górze tej obudowy i o to by mi chodziło. Tylko dodatkowo chciałbym jeszcze założyć chłodzenie na RAM typu i nie wiem czy w ogóle się jakiekolwiek tego typu chłodzenie zmieści.

Kompa mam zamiar kupić za jakiś miesiąc, ale zastanawiam się już teraz. Jakie są obudowy, które spełniłyby te warunki:

- filtry przeciwkurzowe na każdy wlot powietrza, a wyloty powietrza zatkane lub obstawione wentylami,

- możliwość zamontowania Corsair H100 u góry,

- możliwość dołożenia chłodzenia na RAM,

- brak szyby z boku i kosmicznego wyglądu - preferuję zwykłe prostopadłościany, bez udziwnień i świecidełek,

- to już nie jest wymóg, ale wolałbym obudowę o rozsądnej wielkości, tzn midi tower,

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o gotowy zestaw to bardziej szedłbym w stronę złożenia samemu lub wybrania lepszego, jak na przykład http://www.mnp.net.p...ukty.aspx?id=33

Jeśli chodzi o budę to zapomnij o 100% zabezpieczeniu przed kurzem, posiadam Antec 1200 i kurz jest w środku, mimo, że na froncie mam sporą chłodnicę 3x120, i wentylki z fabrycznymi filtrami przeciwkurzowymi.

Buda którą podałeś jest całkiem niezła i myślę, że w tej cenie raczej nie znajdziesz nic ciekawszego.

Znalazłem ciekawą budę, lecz nie mam informacji czy na górę wejdzie chłodnica 2x120.

http://www.mediaking.pl/p34996,obudowa-nanoxia-deep-silence-one-antracyt.html

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linki. Ciekawy zestaw do chłodzenia i ciekawa buda. Na stronie producenta budy niby jest napisane, że do obudowy mogą wejść chłodzenia 240mm pod górny panel, jest nawet obrazek: http://www.nanoxia-world.com/media/catalog/product/cache/2/thumbnail/800x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/4/2/4260285291005-25_2.jpg

No to jeszcze problem z chłodzeniem RAMu pozostał. Planuję kupić 32 GiB RAMu w czterech kościach (jestem programistą, wiem jak wykorzystać :P ), a to już będzie się grzało. Zauważyłem, że niestety obecnie na płytach głównych sloty DDR są tuż pod górną krawędzią płyty. Wobec tego jeśli włożę chłodnicę pod górny panel to może nie zostać miejsca na chłodzenie typu Kingston KHX-FAN lub podobne. Chociaż może będę się zastanawiał jak już pokupuję części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeśli kupisz niskoprofilowe pamięci, to po zamontowaniu grubszej chłodnicy nie powinno być problemu, zawsze możesz zastosować wentylatory 120mm niskoprofilowe jak Scythe Slip Stream Slim, ale z cienkim 140mm będzie ciężko. Pamięci DDR3 nie wymagają aktywnego chłodzenia, wystarczy radiatorek jaki posiadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi