Frasier Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2012 (edytowane) Dzień dobry, Trzy lata temu forumowicze PurePC pomogli mi podkręcić komputer i dodać RAM do starego komputera w tym wątku. Mam kolejne pytanie, związane nadal z tą samą maszyną, która nadal zipie. Kolega rozbiera stare komputery i mógłby mi dosłać za darmo 1GB takiej pamięci (foto): Buffalo Select 1GB 400MHz CL3 PC3200u-30330-B1 Nie wiem gdzie sprawdzić, czy to zadziała z płytą (link): Gigabyte GA-K8N51GMF (s. 754, Sempron 2800+) tzn. wiem, że typ jest obsługiwany, ale pamiętam, że różnie z tym bywało (np. na Allegro droższe są "uniwersalne" pamięci). Karta ma dwa sloty, w jednym (od zakupienia komputera): Kingston 512MB CL2,5 w drugim, dokupiona w wątku sprzed trzech lat: GoodRAM 512MB CL3 Obie PC3200. Jeżeli RAM zadziała, którąś będę musiał wyjąć. Którą najlepiej? Tę z CL2,5, tak, żeby zostawić dwie z CL3? Moja wiedza w temacie sporo spadła (sam już nie pamiętam jak mi się to udało podkręcić). Dałbym aktualne screeny z CPU-Z dla pamięci, ale w zakładce SPD pokazuje albo głupoty, albo nic (foto): aktualny odczyt CPU-Z sprzed trzech lat z dokładniejszym opisem pamięci (foto): poprawny odczyt sprzed trzech lat Sądzicie, że będzie przyrost wydajności, czy raczej spadek? Rodzice korzystają z tego komputera, do swoich prostych gier (zaznacz 3), Internetu i filmów wystarcza, ale jak czasem ich odwiedzam i widze, że ze 1024MB 128MB zabiera zintegrowana grafika, to dodatkowe 512 by się przydało. Sempron 2800+ w zestawie podkręcony do 1,92GHz, co zresztą widać na screenach z CPU-Z Od tamtego czasu raczej nic nie ruszałem ,może V-core zmniejszyłem od razu, bo teraz patrze, że nie przekracza 1.440V, ale to było tak dawno, że nie pamiętam. Mam nadzieję, że przy pamięciach niczego nie kręciłem, bo już nie odkręcę . Edit: Ok, nikt nie odpowiada, być może nie da się odpowiedzieć i trzeba sprawdzić w praktyce. Poprosze go więc, żeby mi ten 1GB dał i wsadze go w miejsce pamięci CL2,5 Kingstona, zostawiając te Buffalo CL3 i Goodram CL3. Nie wiem, czy to rozsadne, ale gdzieś przyczytałem, ze pamięci powinny mieć ten sam CL. Edytowane 24 Października 2012 przez Frasier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regit Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2012 Edit: Ok, nikt nie odpowiada, być może nie da się odpowiedzieć i trzeba sprawdzić w praktyce. Poprosze go więc, żeby mi ten 1GB dał i wsadze go w miejsce pamięci CL2,5 Kingstona, zostawiając te Buffalo CL3 i Goodram CL3. Nie wiem, czy to rozsadne, ale gdzieś przyczytałem, ze pamięci powinny mieć ten sam CL.Spokojnie będą działać na różnym CL 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Pamięć nie zadziałała. Bywa, płakać nie będę, bo i tak miałem ją za darmo :-). W parze ze starą wykrywało tylko starą, na samej nowej (nawet przy zmianie slotu) komputer jej nie wykrywał, nie uruchamiał się, tzn. pisk-cisza-pisk i brak sygnału na monitorze.Włożyłem stare i wszystko ok, trzeba będzie chyba jednak złożyć coś nowego, bo płacić za RAM do tego starego przy obecnych cenach DDR3 i np. G550 + tania płyta to błąd. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...